'Το ΓΝ Λευκωσίας ακύρωσε τα ραντεβού μέσω sms' - 'Πως μπορεί ένας καρδιοπαθής να περιμένει άλλους 7 μήνες;'

'Το ΓΝ Λευκωσίας ακύρωσε τα ραντεβού μέσω sms' - 'Πως μπορεί ένας καρδιοπαθής να περιμένει άλλους 7 μήνες;'

Αρκετές καταγγελίες δέχθηκε ο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, Μάριος Κουλούμας, αφού όπως μας ανέφερε πολλοί ασθενείς που παρακολουθούνται από το καρδιολογικό τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας δέχθηκαν sms με το οποίο ενημερώθηκαν πως τα ραντεβού ακυρώνονται και πρέπει να επαναπρογραμματιστούν.

Του Ανδρέα Κόκκινου 

Όπως μας ενημέρωσε πάρα πολλοί είναι αυτοί που επιχείρησαν να επικοινωνήσουν επί ματαίω για να επαναπρογραμματίσουν τα ραντεβού τους αφού δεν κατέστη δυνατόν να μιλήσουν με κάποιο υπεύθυνο στο τηλέφωνο.

Ακόμη όμως και οι ‘τυχεροί’ που βρήκαν κάποιον στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής, προς μεγάλη τους έκπληξη ενημερώθηκαν πως το επόμενο τους ραντεβού θα τοποθετηθεί αρκετά αργότερα με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση ασθενούς που ενώ έπρεπε να παρακολουθείται ανά 6 μήνες και είχε προγραμματισμένο ραντεβού για τον Ιούνιο του 2020, αυτό μετατέθηκε αρχικά για τον Ιούλιο του 2020 και εν συνεχεία τον Φεβρουάριο του 2021.
 
Ο κύριος Κουλούμας αρχικά διερωτήθηκε πως μπορεί να περιμένει κάποιος καρδιοπαθής άλλους 7 μήνες για να εξεταστεί ενώ πρόσθεσε πως παρά το γεγονός ότι δεν έχει τύχει επίσημης ενημέρωσης, με τα όσα είναι σε θέση να γνωρίζει ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών έχει ήδη καταφύγει σε ιδιώτες γιατρούς του ΓεΣΥ. Το μεγαλύτερο όμως ερώτημα που εγείρεται -μεταξύ άλλων- είναι το πως αφ’ης στιγμής πάρα πολλοί καρδιοπαθείς έχουν ήδη καταφύγει σε ιδιώτες γιατρούς, και ως εκ τούτου το ‘φόρτο εργασίας‘ του ΓΝ Λευκωσίας μειώνεται, γιατί αυξάνεται αντί να μειώνεται ο χρόνος εξυπηρέτησης;
 
Την ίδια ώρα που πληθαίνουν οι φωνές για απαξίωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, με τέτοιες κινήσεις τα ίδια τα ιδρύματα ‘αυτοπυροβολούνται’ μας δήλωσε καταληκτικά ενώ παράπονα υπήρξαν και από μεταμοσχευμένους ασθενείς που σύμφωνα με τις κατευθυντηρίες γραμμές έπρεπε να παρακολουθούνται ανά τρίμηνο -για να γίνεται αξιολόγηση της συμπεριφοράς τόσο του λήπτη όσο και του μοσχεύματος- ενώ τους βλέπουν μια φορά το χρόνο.
 
Όσον αφορά την αντίδραση του συνδέσμου προς τον ΟΚΥπΥ ανέφερε πως αναμένει ήδη απάντηση από πολλές καταγγελίες και παράπονα που έχουν υποβληθεί ενώ ανέφερε πως όποια και αν είναι η αντίδραση αυτοί οι άνθρωποι -αναφερόμενος στους ασθενείς- δεν έχουν την πολυτέλεια του χρόνου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Ανάλυση: Ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν - Το κυπριακό και οι βασικές προκλήσεις

Ανάλυση: Ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν - Το κυπριακό και οι βασικές προκλήσεις

Η Κύπρος ως κράτος μέλος της ΕΕ από το 2004, νομικά, υποχρεούται να ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη πλήρες μέλος της Σένγκεν-δηλαδή δεν έχει ενταχθεί στη λειτουργική εφαρμογή του καθεστώτος  χωρίς εσωτερικά σύνορα. Η Κυπριακή Δημοκρατία, βρίσκεται από το 2023 σε φάση αξιολόγησης ( Schengen evaluation process), κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την πλήρη ένταξη. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι έτοιμη ως προς τα τεχνικά ζητήματα, μέχρι το τέλος του 2025. Εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι το 2026, η Κύπρος θα ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν.