Το ThemaOnline επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Καθηγητή Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και μέλος της Επιστημονικής Ομάδας, δρα Λεόντιο Κωστρίκη ερωτώντας τον για τα ζητήματα της πανδημίας που αφορούν το νησί μας.
Του Ανδρέα Κόκκινου
Συγκεκριμένα ερωτηθείς για την έξαρση που παρουσιάζει η Ελλάδα -αφού ήταν ο πρώτος που εκδήλωσε την ανησυχία του επί του θέματος- ο κύριος Κωστρίκης δήλωσε πως τα νούμερα που παρουσιάζονται, ίσως δεν είναι τα πραγματικά, αλλά πολύ περισσότερα. Ο κυριότερος λόγος ανησυχίας του πηγάζει από το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει περίπου τον ίδιο αριθμό εργαστηριακών ελέγχων με την Κύπρο ενώ διαθέτει δεκαπλάσιο πληθυσμό προσθέτοντας πως ο επιπολασμός είναι ίσως δέκα φορές μεγαλύτερος.
Δήλωσε πως είχε τονίσει εξ’αρχής την ανησυχία του αφού τα πραγματικά νούμερα δεν ήταν κοντά στα μηδενικά από την περίοδο που αποφάσισαν την άρση του lockdown. Πρόσθεσε χαρακτηριστικά πως ‘είναι σαν ν’αφήνεις μια φωτιά που σιγοκαίει, χωρίς να την κατασβέσεις πλήρως και στη συνέχεια έρχεται δυστυχώς η αναζωπύρωση’ ενώ και για τα πολλά εισαγόμενα κρούσματα που εντόπισαν στην Ελλάδα δήλωσε πως ‘είναι αρκετά πιο φιλελεύθερος ο τρόπος που έγινε η κατηγοριοποίηση των χωρών’ ενώ δεν απέκλεισε ενδεχόμενη υποβάθμιση της στην κατηγορία Β’ εάν συνεχιστούν τα αυξανόμενα κρούσματα.
Συνέχισε λέγοντας πως δεν πρέπει να ανησυχούμε για τυχόν δεύτερο κύμα ή αναζωπύρωση στην Κύπρο αφού ‘ο κόσμος στην Κύπρο έχει κάθε δικαίωμα να χαίρεται, αφού με σκληρή δουλειά και ακολουθώντας τις οδηγίες τα έχουμε καταφέρει να εξαλείψουμε τον ιό από την κοινότητα’ ενώ πρόσθεσε πως είμαστε σε θέση να απολαμβάνουμε πράγματα που σε άλλες χώρες δε μπορούν λόγω της καλής μας εικόνας.
Η κυριότερη του ανησυχία αφορά αεροδρόμια και οδοφράγματα δήλωσε και πως εκεί πρέπει να επιστήσουμε όλη μας την προσοχή. Ανέφερε πως όχι μόνο δε θα μειωθούν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι, αλλά θα αυξηθούν (αφού με τη μέθοδο pulling την οποία μας είχε αναφέρει και ο Δρ. Πέτρος Καραγιάννης δίνεται η δυνατότητα για πενταπλασιασμό των ελέγχων) ακόμη και για τους πολίτες όπου έρχονται από χώρες κατηγορίας Α’.
Πιστεύει πως δε θα υπάρξει δεύτερο κύμα στην Κύπρο και πως αν κρατηθούμε σε αυτά τα πολύ καλά επίπεδα τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο θα βρεθεί πιθανόν και το εμβόλιο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις