Το ζήτημα των υπερχρεώσεων των τραπεζών σε δάνεια με κρατική επιδότηση λόγω της πανδημίας, είτε με πιο υψηλά επιτόκια από τα συμφωνηθέντα, είτε με άλλες επιβαρύνσεις, τέθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής μετά από καταγγελίες πολιτών, η οποία και διεμήνυσε ότι τέτοιες πρακτικές πρέπει να απαντώνται δραστικά.
Γιώργος Τάττης
Το εν λόγω ζήτημα εγγράφηκε για αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση των βουλευτών κ. Στέφανου Στεφάνου, Άριστου Δαμιανού και Αντρέα Καυκαλιά του ΑΚΕΛ, Άγγελου Βότση και Μαρίνου Μουσιούττα του ΔΗΚΟ και της Ανεξάρτητης Άννας Θεολόγου.
Οι καταγγελίες
Τον λόγο πήρε πρώτος ο Στέφανος Στεφάνου του ΑΚΕΛ, τονίζοντας ότι «όταν η κυβέρνηση βάζει επιτόκια ψηλότερα από αυτά που υπάρχουν στο παζάρι, σπρώχνει τα επιτόκια προς τα πάνω, με αποτέλεσμα να διοχετεύεται το χρήμα στις τράπεζες αντί στην κοινωνία».
Παράλληλα, πρόσθεσε πως δεν στοχεύονται συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού και ευνοούνται αυτοί που μπορούν να πάρουν δάνεια, δηλαδή οι μεγάλοι. «Οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις δεν θα πάρουν δάνειο γιατί έτσι κι αλλιώς δεν επιλέγονται από τις τράπεζες, ως μη βιώσιμες», συμπλήρωσε.
Προχωρώντας, ο πρόεδρος της Επιτροπής Άγγελος Βότσης, πρόσθεσε ερωτήματα, για το εάν η κυβέρνηση και οι τράπεζες έθεσαν κριτήρια επιδότησης επιτοκίου και εάν υπάρχει επίβλεψη για το εάν τα επιτόκια είναι τα ίδια με αυτά που ίσχυαν την ημέρα εξαγγελίας του σχεδίου. Επίσης, διερωτήθηκε εάν επιτρέπεται η αύξηση του επιτοκίου μετά από κάποια χρόνια.
Η Άννα Θεολόγου, τόνισε ότι «αυξάνεται το κέρδος των τραπεζών εις βάρος των δημόσιων ταμείων, όταν όλοι μιλούσαμε για απευθείας στήριξη της αγοράς και όχι μέσω των τραπεζών», ενώ στηλίτευσε το γεγονός ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο το κόστος δανεισμού ενός νοικοκυριού είναι κατά πολύ μικρότερο. Επιπρόσθετα, ζήτησε να επεξηγηθούν τα ακριβής ποσά των επιτοκίων για στέγαση (2,25% ανώτατο) και επιχειρήσεις (4,25% ανώτατο).
Οι απαντήσεις
Μεταβολή εντός ορίων - Ανώτατο Ύψος Επιτοκίου
Απαντώντας, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Παντελή, είπε ότι υπήρξε όντως προβληματισμός, ενώ τόνισε ότι για τα στεγαστικά δάνεια, έχει καθοριστεί ένα επιτόκιο των 6 μηνών (Euribor) συν ένα περιθώριο που θα μπορεί να επιβάλλει η τράπεζα, με ανώτατο ύψος το 2,25%. Το Euribor, το οποίο δύναται να μεταβληθεί, καθορίζεται από την αγορά, όχι από τις τράπεζες ή τον δανειολήπτη, πρόσθεσε ο κ. Παντελή.
Μεταβολή στις δομές κινδύνου λόγω πανδημίας - Πρόβλημα οι παράλογες αυξήσεις
Ο Χρηματιοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου, τόνισε ότι «το περιθώριο δεν μπορεί να αλλάξει λόγω του νόμου του 2014. Από τη στιγμή που έγινε set το επιτόκιο σε μια συμφωνία κυμαινόμενου δανείου, το περιθώριο εκείνο δεν μεταβάλλεται. Μεταβάλλεται το βασικό, εκτός κι αν συμφωνήσουν και τα δύο μέρη», ενώ είπε ότι η κρίση του κορωνοϊού έχει μεταβάλει τις δομές κινδύνου, επομένως, πρέπει να κριθεί σε ποιο βαθμό η αύξηση των επιτοκίων ήταν παράλογη.
Διαφορές ανάμεσα σε Ε.Ε - Κύπρο
Για ό,τι αφορά το ύψος των επιτοκίων στην Κύπρο, ειπώθηκε στην Επιτροπή ότι είναι πιο υψηλά γιατί αντικατοπτρίζουν τις συνθήκες της κάθε οικονομίας, όπως ο αριθμός των ΜΕΔ και το ύψος του ρίσκου.
Καθολική ισχύ συμβάσεων
Μετά και από παρέμβαση του βουλευτή του ΔΗΣΥ, Μάριου Μαυρίδη, ξεκαθαρίστηκε από τον κ. Παντελή ότι οι συμβάσεις των δανείων ισχύουν καθ’ όλη την διάρκεια αποπληρωμής του δανείου και ότι το περιθώριο που θα καθοριστεί με την υπογραφή της σύμβασης ισχύει και μετέπειτα.
Περιστατικά Τραπεζών με αυξήσεις
Τέλος, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών, είπε ότι εντοπίστηκε συγκεκριμένη τράπεζα που έθεσε χρέωση 1% ως κόστος σύναψης δανείου, κάτι για το οποίο παρέμβηκαν, όπου και διεγράφη η χρέωση.
Επίσης, η κ. Δήμητρα Βαλιαντή Πλατή από τον Σύνδεσμο Τραπεζών, τόνισε ότι εντοπίστηκε 1 τράπεζα που αύξησε το επιτόκιό της, ενδεχομένως αυτή της καταγγελίας στους βουλευτές, αλλά με τρόπο που δεν συνιστά υπερχρέωση γιατί δεν είναι αδικαιολόγητη. Άυξησε στο μεσοδιάστημα της επιτόκιό της προς τα πάνω, καθώς κρίθηκε ότι υπάρχει αυξημένο ρίσκο. «Ήταν τα επιτόκιά της χαμηλότερα από τα τις άλλες συστημικές τράπεζες και το έπραξε πριν να ανακοινωθεί το σχέδιο», εξήγησε.
Ο κ. Βότσης, ως πρόεδρος της Επιτροπής, έδειξε την ικανοποίησή του για τη διάθεση για επεξηγήσεις και συνεργασία, ενώ επισήμανε ότι το Υπουργείο θα ελέγχει στα θέματα που το αφορούν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις