Η Ελλάδα συνεχίζει και προστατεύει τα ευρωπαϊκά σύνορα στον Έβρο στον απόηχο της μαζικής συγκέντρωσης 60.000 ανθρώπων στα ελληνοτουρκικά σύνορα στην περιοχή του Έβρου τον περασμένο Μάρτιο, δήλωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη της Ελλάδας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά τη διάρκεια Συζήτησης για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τις μεταναστευτικές ροές, που διεξήχθη σήμερα στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών (LIBE), του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο Υπουργός έκανε λόγο για την “απόπειρα από την πλευρά της Τουρκίας να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος χιλιάδες άνθρωποι για λόγους που εξυπηρετούν τον Ρ.Τ.Ερντογάν και τα συμφέροντα της γειτονικής χώρας”.
Ο Υπουργός εξήγησε στην Επιτροπή ότι η Τουρκία δεν έχει απαντήσει πότε θα ξεκινήσουν εκ νέου οι επιστροφές προς την Τουρκία όσων δε δικαιούνται άσυλο, παρά ότι η Ελλάδα έχει επικοινωνήσει με τις αρχές της γειτονικής χώρας τρεις φορές. Εξέφρασε δε την ελπίδα, αυτές οι επιστροφές να ξεκινήσουν εκ νέου πολύ σύντομα.
Ο Χρυσοχοΐδης ευχήθηκε δε να εκπονηθεί επί γερμανικής προεδρίας η νέα συμφωνία για το μεταναστευτικό στην Ευρώπη, ζήτησε ενίσχυση του επιχειρησιακού σκέλους της Frontex με αποστολή προσωπικού και διαβεβαίωσε τα μέλη ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να περιφρουρεί τα ευρωπαϊκά σύνορα. Εξήγησε δε αναλυτικά ότι οι ροές μειώθηκαν κατά 50% και επεσήμανε ότι
Την επιτροπή ενημέρωσαν για τις εξελίξεις επί του εδάφους, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη της Ελλάδας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης και ο συναρμόδιος Υφυπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος, μέσω ψηφιακής σύνδεσης.
Από την πλευρά του ο Νότης Μηταράκης έκανε λόγο για 9874 νέες αφίξεις, σημαντικός αριθμός που δημιουργεί μεγαλύτερες πιέσεις στο ήδη βεβαρυμένο σύστημα. Έκανε λόγο για εργαλειοποίηση του προσφυγικού από την Τουρκία, περιέγραψε αναλυτικά τα μέτρα για την αποσυμφόρηση των νησιών και την αύξηση κατά 134% των μεταφορών από τους καταυλισμούς προς την ηπειρωτική χώρα. Σημείωσε ότι ταυτόχρονα προχωρά η επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου, σημείωσε ότι υπάρχουν 100.000 εκκρεμείς αποφάσεις, έναντι 140.000 πέρσι και αναφέρθηκε στις ανάγκες αναβάθμισης των εγκαταστάσεων, την αναβάθμιση της ασφάλειας και τη συνεργασία με τις διεθνείς υπηρεσίες για την αναγνώριση του καθεστώτος των προσφύγων και την παροχή εκπαίδευσης μεταξύ άλλων στους πρόσφυγες.
Ο Υφυπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος, προσέθεσε ότι μετά τα γεγονότα στα ελληνοτουρκικά σύνορα τίποτα δεν έχει παραμείνει το ίδιο στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Σημείωσε ότι η πρόκληση μεγαλώνει λόγω της πανδημίας, έκανε λόγω για άτομα που πρέπει να μπουν σε καραντίνα και εξέφρασε την ετοιμότητα των αρχών να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Ο ίδιος έκανε λόγο για ανάγκη αύξησης των επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο. Σημείωσε ότι ήδη 800 άτομα έχουν χρησιμοποιήσει ένα πρόγραμμα εθελοντικών επιστροφών και άλλοι 5000 αναμένουν να το χρησιμοποιήσουν - σε συνεργασία με την Κομισιόν. Κατέγραψε δε ότι 1200 ασυνόδευτοι ανήλικοι μεταφέρονται από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της ΕΕ+ από συνόλου 4800 που βρίσκονται στο ελληνικό έδαφος. Τέλος ζήτησε επιμερισμό των βαρών όλων των αιτούντων άσυλο μεταξύ των Κ-Μ, με κατανομή των βαρών.
Στη συζήτηση συμμετείχε από την πλευρά της Κομισιόν η Επίτροπος Ylva Johansson.
Η Επίτροπος Johansson σημείωσε τις ανησυχίες για αναφορές απωθήσεων στα ελληνοτουρκικά σύνορα και εξήγησε ότι οι απωθήσεις απαγορεύονται και όλοι έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση ασύλου. Η Επίτροπος εξήγησε ότι η Κομισιόν δεν έχει αρμοδιότητα να ελέγξει τις όποιες καταγγελίες και ζήτησε από τις ελληνικές αρχές να τις ερευνήσουν. Τόνισε ότι δεν μπορούμε να προστατεύουμε τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ με απωθήσεις και τόνισε ότι επί του εδάφους υπάρχουν ειδικοί της Frontex για να εξετάσουν ακριβώς αυτό. Ξεκαθάρισε ότι δεν δικαιούνται όλοι άσυλο, αλλά όλοι δικαιούνται ορθής αντιμετώπισης.
Η Επίτροπος αναφέρθηκε αναλυτικά στη βοήθεια που έχει παρασχεθεί στην Ελλάδα και σημείωσε ότι σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές εξασφαλίστηκε ότι η πανδημία του COVID19 δεν πέρασε στα κέντρα μεταναστών (μέχρι σήμερα υπάρχουν μηδενικά κρούσματα)
Σε σχέση με τους ασυνόδευτους ανήλικους ανακοίνωσε ότι 25 παιδιά φεύγουν αύριο για την Πορτογαλία και άλλα 25 για τη Φινλανδία. Εξήγησε δε ότι η χώρα προχωρά στην επεξεργασία αιτήσεων, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ήλιος για την ένταξη των προσφύγων στην Ελληνική κοινωνία και εξήγησε ότι τα κέντρα μεταναστών θα είναι επιτηρούμενα, αλλά όχι κλειστά.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Χαλασμός Κυρίου στη Λεμεσό: Έντονα καιρικά φαινόμενα και κίτρινη προειδοποίηση - Δείτε βίντεο
• Διακοπή ρεύματος στη Λεμεσό λόγω της κακοκαιρίας - Δείτε τις περιοχές που επηρεάζονται
• Απόλλων-ΑΠΟΕΛ: Στις 19:00 η απόφαση του διαιτητή!
• Στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ αναπτύχθηκε σε παραλιακή πόλη Λιβάνου συλλαμβάνοντας έναν άντρα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις