Στην Ολομέλεια της ερχόμενης Παρασκευής για ψήφιση οδηγείται το Νομοσχέδιο για τη σύσταση Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, ο Πρόεδρός της Ανδρέας Φακοντής είπε αρχικά πως μετά από 3 σχεδόν χρόνια άρχισε να φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ σε σχέση με το Νομοσχέδιο για τη σύσταση Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων.
Όπως είπε, σήμερα ολοκληρώθηκε η διαβούλευση επί των τροπολογιών των κομμάτων και κάποιων τροπολογιών του Υπουργείου Εργασίας και το τελικό κείμενο θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Παρασκευής για τελική τοποθέτηση. Σημείωσε πως ΔΗΣΥ και Οικολόγοι συνεχίζουν να επιμένουν στις τροπολογίες που έχουν καταθέσει και θα τις καταθέσουν ενώπιον της Ολομέλειας.
Είπε πως το ΑΚΕΛ δηλώνει πως η νέα Υπηρεσία Επιθεωρήσεων είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε αφού θα συμβάλει στην πιο στοχευμένη αντιμετώπιση του φαινομένου της αδήλωτης εργασίας καθώς και στην αποτελεσματικότερη προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως μισθοί, άδειες, ώρες απασχόλησης και ανάπαυσης, άδεια μητρότητας και άλλα.
«Αναμένουμε ότι η Ολομέλεια της Βουλής θα υπερψηφίσει αυτή την πολύ σημαντική νομοθεσία, η οποία στόχο έχει τη διαφύλαξη των εργασιακών δικαιωμάτων και την αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρηματιών», είπε.
Από την πλευρά του, ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Μαρίνος Μουσιούτας στις δικές του δηλώσεις εξέφρασε ικανοποίηση που η τελική κατάληξη του βαρυσήμαντου νομοσχεδίου που αφορά την Σύσταση Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων επιτέλους βρίσκει σύμφωνους τους Βουλευτές, παρά τις έντονες διαβουλεύσεις και πιέσεις από ομάδες που εκπροσωπούν διαφορετικά συμφέροντα.
«Είναι για εμάς σημαντικό το γεγονός ότι μετά από πολύμηνες προσπάθειες, ήρθαν σε τελική συμφωνία όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς που είναι οι εργοδοτικές οργανώσεις και οι οργανώσεις εργαζομένων που επηρεάζονται από την επερχόμενη ψήφιση του. Η αποφασιστικότητα μας για την ορθότητα της τελικής έκβασης του Νομοσχεδίου έγκειται στο γεγονός ότι επιτέλους ρυθμίζεται μια αδικία η οποία συντελείται εδώ και πολλά χρόνια και αφορά την πραγματική οχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων», είπε.
Όπως είπε, το νομικό πλαίσιο όπως αναμένεται να ψηφιστεί, περιέχει σαφείς διατάξεις οι οποίες ρυθμίζουν εξώδικα πιθανές σοβαρές παραβάσεις από πλευράς των εργοδοτών και προνοεί την επιβολή διοικητικών προστίμων με βάση την κείμενη νομοθεσία. «Θεωρούμε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είναι ευεργετική για όλες τις πλευρές αφού θα αποφεύγονται οι πολυδαίδαλες ποινικές διαδικασίες που οδηγούν στις δικαστικές αίθουσες», ανέφερε.
Σημείωσε πως η θέσπιση μέτρων που προωθείται με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί ευεργέτημα μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου διότι η συγκεκριμένη ρύθμιση επιβραβεύει τους υγιείς επιχειρηματίες οι οποίοι προσπαθούν να ανταγωνιστούν τυχόν αθέμιτες πρακτικές των ανταγωνιστών τους.
Ο κ. Μουσιούτας είπε πως δεν συμφωνούν με τροπολογίες οι οποίες πιθανόν να κατατεθούν και να αλλάζουν την φιλοσοφία του Νομοσχεδίου. «Παρά τις έντονες αντιδράσεις αρχικά από συναδέλφους μου εντός και εκτός της Κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος, με πνεύμα γόνιμου διαλόγου και γνώμονα το συλλογικό συμφέρον των εργαζομένων, που αποτελούν βασικό πυλώνα στην παραγωγική οικονομία του τόπου, θα υπερψηφίσουμε το εν λόγω νομοσχέδιο», είπε.
Εξέφρασε τέλος την ελπίδα ότι αυτή τη φορά οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες θα κυλήσουν ομαλά έτσι ώστε το υπό αναφορά νομοσχέδιο να οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής για τελική ψήφιση. «Ας ελπίσουμε ότι δεν θα υπάρξει αυτό το αόρατο χέρι που θα έχει την δυνατότητα είτε να αναστείλει το εν λόγω νομοθέτημα είτε να το ρίξει στις ελληνικές καλένδες όπως έγινε και στο παρελθόν», κατέληξε.
Σύσταση Ανεξάρτητης Εποπτικής Αρχής Ασφαλιστικών Εταιρειών και Ταμείων Προνοίας
Ο κ. Φακοντής είπε πως σήμερα συζητήθηκε το νομοσχέδιο της Σύστασης Ανεξάρτητης Εποπτικής Αρχής Ασφαλιστικών Εταιρειών και Ταμείων Προνοίας, το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση της Εποπτείας των Ταμείων Επαγγελματικών Ασφαλιστικών παροχών και ασφαλιστικών εταιρειών.
Από τη συζήτηση φαίνεται πως δεν έγινε ο αναγκαίος κοινωνικός διάλογος καθώς υπήρξαν έντονες αντιδράσεις εκ μέρους των κοινωνικών εταίρων γι αυτό η Επιτροπή αποφάσισε να δώσει περαιτέρω χρόνο για διαβούλευση μεταξύ των Υπουργείων και των κοινωνικών εταίρων, ώστε από τον Σεπτέμβριο η Επιτροπή να είναι έτοιμη να συζητήσει επί των νέων νομοσχεδίων με στόχο να υπάρξει σύγκλιση σε βασικές αρχές που υπάρχουν διαφωνίες.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις