ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οδοιπορικό στον Διαρίζο μέσα από το φακό του Εκτελεστικού Διευθυντή της ΕΤΑΠ

Οδοιπορικό στον Διαρίζο μέσα από το φακό του Εκτελεστικού Διευθυντή της ΕΤΑΠ

Στο οδοιπορικό του στην Κοιλάδα του ποταμού Διαρίζου στην Πάφο στις μοναδικές εμπειρίες εικόνων, γεύσεων και μυρωδιών αναφέρεται ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου.


Μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο κ. Χατζηγεωργίου ανέφερε πως ο φακός του κατέγραψε μοναδικές εικόνες όπως αυτή του ποταμού Διαρίζου που αποτελεί τον τέταρτο μεγαλύτερο ποταμό της Κύπρου. Θεωρείται, όπως αναφέρει,  ως ένας από τους σημαντικότερους ποταμούς, καθώς έχει ροή καθόλη την διάρκεια του χρόνου, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα μεγάλα ποτάμια του νησιού.

Ο κ. Χατζηγεωργίου με αφορμή την επίσκεψη του στην περιοχή, σημειώνει πως ο ποταμός περνά μέσα από ασύλληπτης ομορφιάς φυσικά μονοπάτια που ενδείκνυνται για πεζοπορία και ποδηλασία, από καταρράχτες, από τα μεσαιωνικά γιοφύρια του «Τζιελεφού» και της «Ελιάς», από το μεγάλο φράγμα της Αρμίνου και τέλος από το δάσος της Πάφου με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα.

Η κοιλάδα του Διάριζου, σημειώνει,  κατοικημένη από την Νεολιθική και Χαλκολιθική εποχή απλώνεται κατά μήκος του ποταμού μέσα σε ένα ανέπαφο πράσινο περιβάλλον. 

Τα χωριά τριγύρω της κοιλάδας, όπως είναι η Σταυροκόννου, η Νικόκλεια, τα Χολέτρια, η Σαλαμιού, τα Κελοκέδαρα κ.α. αποτελούνται από παραδοσιακά κτίσματα και είναι κυριολεκτικά πνιγμένα στο πράσινο. Δέντρα όπως αμυγδαλιές, ελαιώνες, αμπελώνες σε συνδυασμό με τα τρεχούμενα νερά συνθέτουν το γραφικό σκηνικό των χωριών αυτών.

Ο κ. Χατζηγεωργίου αναφέρεται μέσα από το οδοιπορικό του στην Κοιλάδα Διαρίζου την οποία χαρακτηρίζει ως εξαιρετικής περιβαλλοντικής σημασίας όπου ο επισκέπτης συναντά μικρά γραφικά χωριουδάκια, χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, απομακρυσμένα εκκλησάκια, οινοποιεία, φιλόξενους ανθρώπους, παραδοσιακούς ξενώνες και καταλύματα. Ακόμη, καφενεία και ταβερνάκια που προσφέρουν τοπικά προϊόντα όπως παραδοσιακά γλυκά, ντόπιο κρασί και ζιβανία, αγνό μέλι, φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Η κοιλάδα  σημειώνει, είναι φημισμένη τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου και θεωρείται παράδεισος για τους φυσιολάτρες, τους παρατηρητές πτηνών αλλά και τους πιο δραστήριους επισκέπτες. 

Επιπρόσθετα αναφέρει πως στην περιοχή φιλοξενούνται δεκάδες αποδημητικά πτηνά κατά τις περιόδους μετανάστευσης που προσελκύουν αρκετές ομάδες ξένων και ντόπιων επισκεπτών, για παρατήρηση των συνηθειών τους, φωτογράφιση, καταγραφή των τοποθεσιών που φωλιάζουν κ.α .

Ένα πολύ γνωστό ενδημικό πτηνό που κυριαρχεί στην κοιλάδα είναι, σύμφωνα με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της ΕΤΑΠ,  το Κυπριακό Θουπί με το επιστημονικό όνομα Cyprus Scops Owl – Otus Cyprius που αποτελεί πόλο έλξης για παρατηρητές και φωτογράφους από διάφορα μέρη του κόσμου. Πρόκειται για νυκτόβια κουκουβάγια και αποτελεί από το 2019 το τρίτο ενδημικό είδος πουλιού της Κύπρου που σημαίνει ότι το είδος αυτό το συναντάμε ή αναπαράγεται μόνο στην Κύπρο και πουθενά αλλού στον πλανήτη.

Για όσους δε, συνέχισε,  ενδιαφέρονται για τη αρχαιολογία και σημεία θρησκευτικού περιεχομένου μπορούν να επισκεφθούν τον γειτονικό αρχαιολογικό χώρο της Παλαίπαφου στα Κούκλια, την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου και τον παλιό νερόμυλο στην Νικόκλεια, την παλαιά εγκλήστρα του Αγίου Νεοφύτου, το άγιασμα της Αγίας Μαρίνας στην Σουσκιού και το ξωκλήσι του Αγίου Σάββα της Καρόνου.

Όσο για τους λάτρεις της φύσης και της περιπέτειας, οι επιβλητικοί βράχοι των Χασαμπουλιών ή αλλιώς ο Κουρτελλόροτσος προσφέρονται, ανέφερε, για αναρρίχηση κάθε επιπέδου και εδώ και αρκετά χρόνια κυρίως τα σαββατοκύριακα η τοποθεσία κατακλύζετε από λάτρεις του σπορ. 

Επίσης οι μοναδικές ποδηλατικές διαδρομές που έχουν λανσαριστεί πρόσφατα από την ΕΤΑΠ Πάφου, αλλά και οι διαδρομές του κρασιού αποτελούν και αυτά ιδιαίτερους λόγους για επίσκεψη ή και διαμονή στην περιοχή.

Όσο για λίγη δροσιά μετά από αναρρίχηση ή ποδηλασία, μια επίσκεψη στους καταρράκτες της Τρόζενας προσφέρουν μια ανεπανάληπτη εμπειρία.

Ο  Εκτελεστικός Διευθυντής της ΕΤΑΠ σημειώνει πως ο ταξιδιώτης ντόπιος ή ξένος μπορεί μέσα από την επίσκεψη του να θαυμάσει την φύση και την άγρια ομορφιά του τόπου και να βιώσει μοναδικές αυθεντικές εμπειρίες μακριά από την καθημερινότητα. 

Είπε ακόμη πως κατά την διάρκεια του καλοκαιριού στις κοινότητες του ποταμού Διαρίζου φιλοξενούνται διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως θεατρικές παραστάσεις, φεστιβάλ και τοπικά πανηγύρια όπου όλοι είναι ευπρόσδεκτοι να παρευρεθούν.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Τοπικές βροχές και καταιγίδες στο μενού – Δεν αποκλείεται και χαλάζι - Πότε υποχωρεί η σκόνη

• Ανδρέας Γεωργίου για τα γενέθλια της Σιμώνης Χριστοδούλου: Σε ευχαριστώ που φώτισες όλα μου τα σκοτάδια

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων

• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται

• Βάζει τα γιορτινά της η Κύπρος - Άρχισαν οι προετοιμασίες για τα χριστουγεννιάτικα χωριά - Φωτογραφίες

• Απαγόρευση κινητών στα σχολεία: Πως θα επηρεάσει την ψυχολογία των μαθητών – Αρμόδιος ψυχολόγος του ΥΠΑΝ στο «Τ»



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Παρά τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη τουρκική στάση, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Παρά τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη τουρκική στάση, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους»

«Την προσδοκία ότι η πρόσφατη πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα (ΓΓ) των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ), αποτέλεσμα και των δικών μας επίμονων προσπαθειών, θα οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις», εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, κηρύσσοντας χθες την έναρξη του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με τίτλο «Κύπρος και Ρωμιοσύνη», που πραγματοποιείται στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top