Ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους δήλωσε σήμερα πως αναμένει ότι ο αριθμός των κρουσμάτων νέου κορωνοϊού παγκοσμίως, που τώρα κυμαίνεται στα 9,3 εκατομμύρια, θα φθάσει τα 10 εκατομμύρια την επόμενη εβδομάδα.
Την ίδια ώρα ως περιορισμένες αξιολογούνται οι πιθανότητες νέου κύματος στην Αυστρία, ενώ στη Γερμανία προειδοποιούν ακριβώς για δεύτερο κύμα, στο δε Ιράκ σημειώθηκαν νέοι θάνατοι και στην Κροατία θα επιβάλουν υποχρεωτική καραντίνα για επισκέπτες από συγκεκριμένες χώρες.
"Κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα αυτής της επιδημίας, λιγότερα από 10.000 κρούσματα είχαν καταγραφεί από τον ΠΟΥ. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα, σχεδόν 4 εκατομμύρια κρούσματα έχουν καταγραφεί.
Αναμένουμε να φθάσουν στο σύνολο τα 10 εκατομμύρια την επόμενη εβδομάδα", είπε ο αξιωματούχος. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του προγράμματος εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ επισήμανε ότι η πανδημία σε πολλές χώρες της Αμερικής δεν έχει προς το παρόν φθάσει στην κορύφωσή της και ότι "παραμένει σε υψηλά επίπεδα", ειδικά στην Κεντρική και Νότια Αμερική.
"Θα έλεγα πως η κατάσταση βρίσκεται εν εξελίξει, δεν έχει φθάσει ακόμη στην κορύφωσή της και το πιθανότερο θα οδηγήσει σε συνεχή κρούσματα και θανάτους τις επόμενες εβδομάδες", τόνισε ο Ράιαν.
Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλές χώρες στην περιοχή κατέγραψαν αύξηση 25-50% στον αριθμό των κρουσμάτων την περασμένη εβδομάδα.
Δεδομένου ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν στην Αυστρία συστάδες του νέου κορωνοϊού περίπου του ίδιου μεγέθους με εκείνες της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας στη Γερμανία, η ιολόγος Ελίζαμπετ Πούχαμερ-Στεκλ από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης, αξιολογεί ως περιορισμένες αυτή την στιγμή τις πιθανότητες για ένα δεύτερο κύμα ασθενειών.
"Είμαστε λίγο μακριά από αυτό", ωστόσο μικρότερες συστάδες όπως αυτές που τελευταία παρουσιάστηκαν στο Σάλτσμπουργκ, δείχνουν ότι "ο ιός είναι εδώ", αναφέρει η ίδια σε σημερινή συνέντευξή της στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ).
Κατά την άποψή της, ένα σενάριο ενός πολυσυζητημένου δεύτερου κύματος θα προκαλούνταν από έναν σχετικά μεγάλο αριθμό περιπτώσεων "που τρέχουν υπόγεια" και κατόπιν έρχεται στην επιφάνεια ένας αυξημένος αριθμός συμπτωμάτων. Και εάν αυτός ο αριθμός υπερβαίνει με τη σειρά του τις δυνατότητες παρακολούθησης επαφών, "και δεν μπορεί κάποιος πλέον να συμβαδίσει με τα διαγνωστικά τεστ σε συστάδες,, τότε πραγματικά έχουμε να κάνουμε με ένα δεύτερο κύμα", σημειώνει.
Στην Αυστρία, η έκταση των εμφανιζόμενων τελευταία περιπτώσεων που ο αριθμός τους είναι μικρός, δεν θα κλονίσει το καθιερωμένο σύστημα παρακολούθησης και διαγνωστικών τεστ, εκτιμά η Αυστριακή ιολόγος και υπογραμμίζει πως "δεν το βλέπω ως μεγάλο κίνδυνο για τον πληθυσμό".
Προφανώς τελείως διαφορετική, εκτιμά πως είναι η κατάσταση στις πληγείσες περιοχές Γκούτερσλο και Βάρεντορφ της Βεστφαλίας μετά το ξέσπασμα του ιού στα εργοστάσια επεξεργασίας κρέατος "Tonnies", όπου εκεί δεν είναι πλέον δυνατό να διερευνηθούν όλες οι περιπτώσεις.
Η επιβολή καραντίνας στις περιοχές αυτές ήταν εκεί πιθανώς "χωρίς εναλλακτική", και στη Γερμανία τώρα όλα πρέπει να γίνουν έτσι ώστε η τοπική επιδημία να μην επηρεάσει μεγαλύτερα μέρη της χώρας, τονίζει η Αυστριακή επιστήμων από το Κέντρο Ιολογίας του Ιατρικού Πανεπιστημίου Βιέννης, χαρακτηρίζοντας ως "λογικό και απολύτως σωστό" το γεγονός ότι η Αυστρία εξέδωσε τώρα ταξιδιωτική προειδοποίηση για τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.
Ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος στην πανεπιστημιακή κλινική του Σαριτέ του Βερολίνου Κρίστιαν Ντρόστεν, προειδοποιεί για ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού και δηλώνει πως δεν είναι αισιόδοξος. Μετά τα τελευταία κρούσματα κορωνοϊού, μεταξύ άλλων στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, ο διακεκριμένος λοιμωξιολόγος Κρίστιαν Ντρόστεν φοβάται ότι ο ιός της κορώνας θα εξαπλωθεί απαρατήρητα στον πληθυσμό.
Η πρόληψη της εξάπλωσης, πέρα από τις συγκεκριμένες περιοχές οι οποίες έχουν πληγεί, είναι τώρα το κλειδί, είπε ο κορυφαίος επιστήμονας την Τρίτη στο podcast του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου NDR. Κατά την άποψή του, απαιτείται από τώρα μεγάλη προσοχή, ώστε να μην υπάρξει δεύτερο κύμα εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Ο Ντρόστεν, στην τελευταία του παρουσία στο podcast του NDR μέχρι τα τέλη Αυγούστου, παρέπεμψε στην περίπτωση των ΗΠΑ: "Στις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες, βρίσκεται σε εξέλιξη μια "φοβερή κατάσταση" παρά τις υψηλές θερμοκρασίες οι οποίες επικρατούν. Υπήρξε χαλάρωση πολύ νωρίς εκεί", τόνισε. Αναφερόμενος στην Γερμανία, είπε : "Δεν είμαι αισιόδοξος ότι σε ένα μήνα θα έχουμε εδώ ακόμα μια τόσο καλή κατάσταση όπως σήμερα όσον αφορά στην επιδημία. Σε δύο μήνες, νομίζω ότι θα έχουμε πρόβλημα, αν δεν ενεργοποιήσουμε ξανά όλους τους "αισθητήρες συναγερμού" τώρα. Οι πολίτες πρέπει να αντιληφθούν ότι οι υγειονομικές αρχές χρειάζονται υποστήριξη και συναίνεση", είπε χαρακτηριστικά πρόσθεσε .
Το Ιράκ κατέγραψε 2.200 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 79 θανάτους μέσα σε 24 ώρες, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας. Ο συνολικός αριθμός μολύνσεων της Covid-19 πλέον έφτασε τις 36.702, και οι θάνατοι τους 1.330, ανέφεραν οι αρχές. Περίπου 16.814 άνθρωποι έχουν αναρρώσει.
Ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων αυξάνεται από τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού και καθώς πολλοί Ιρακινοί καταπατούν τα μέτρα περιοριστικού που επιβάλλονται για τον έλεγχο της πανδημίας.
Η Κροατία θα επιβάλει εκ νέου το μέτρο της υποχρεωτικής καραντίνας των 14 ημερών στους επισκέπτες από τη Βοσνία, το Κόσοβο, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Σερβία μετά την αύξηση των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού την προηγούμενη εβδομάδα, έγινε σήμερα γνωστό από τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας της χώρας.
Βάσει του μέτρου, που έχει προσωρινό χαρακτήρα και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από αύριο Πέμπτη, οι επισκέπτες, μεταξύ αυτών και όσοι έχουν κροατικά διαβατήρια, που θα φθάνουν στη χώρα από τις τέσσερις βαλκανικές χώρες θα πρέπει να αυτο-απομονώνονται για ένα διάστημα 2 εβδομάδων, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Νταβόρ Μποζίνοβιτς.
Οι επιβάτες υπό καθεστώς τράνζιτ δεν θα είναι υποχρεωμένοι να μπουν σε καραντίνα, ούτε οι επισκέπτες από τις 10 χώρες της Ευρωπαϊκής λνωσης, στις οποία η Κροατία άνοιξε τα σύνορά της την 1η Ιουνίου. Την ίδια ώρα, οι αρχές της χώρας κατέστησαν υποχρεωτική τη χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς από αύριο Πέμπτη.
Είκοσι δύο νέα κρούσματα Covid-19 καταγράφηκαν σήμερα στην Κροατία, με αποτέλεσμα το σύνολο των κρουσμάτων να ανέρχεται πλέον σε 2.388, με 119 νέα κρούσματα την περασμένη εβδομάδα.
Σύμφωνα με τον Μποζίνοβιτς, τα περισσότερα από τα νέα κρούσματα ήταν εισαγόμενα από γειτονικές χώρες. Στη Βοσνία, 502 νέα κρούσματα και πέντε θάνατοι καταγράφηκαν την περασμένη εβδομάδα, με το σύνολο των κρουσμάτων να βρίσκεται στα 3.676, σε σύγκριση με 342 κρούσματα την προπερασμένη εβδομάδα. Την ίδια περίοδο, η Σερβία κατέγραψε 713 νέα κρούσματα, με το σύνολο στα 13.235 σήμερα, ένας αριθμός αυξημένος σε σύγκριση με τα 212 την προπερασμένη εβδομάδα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις