ΔΙΕΘΝΗ

ΚΟΜΙΣΙΟΝ: Παρουσίασε πενταετή στρατηγική για τα δικαιώματα των θυμάτων εγκληματικών ενεργειών

ΚΟΜΙΣΙΟΝ: Παρουσίασε πενταετή στρατηγική για τα δικαιώματα των θυμάτων εγκληματικών ενεργειών

Την πρώτη πενταετή στρατηγική της ΕΕ για τα διασυνοριακά και όχι μόνο δικαιώματα των θυμάτων εγκληματικών ενεργειών παρουσίασε σήμερα η Κομισιόν και συγκεκριμένα η Αντιπρόεδρος Γιούροβα και ο Επίτροπος Ρέιντερς μετά το πέρας της συνεδρίασης του Κολεγίου των Επιτρόπων.

Η στρατηγική καθορίζει μια σειρά δράσεων για τα επόμενα πέντε χρόνια με στόχο "να δώσει τη δυνατότητα στα θύματα να αναφέρουν το έγκλημα, να διεκδικήσουν αποζημίωση και τελικά να ανακάμψουν από τις συνέπειες του εγκλήματος" και δεύτερον, τη συνεργασία με όλους τους σχετικούς φορείς για τα δικαιώματα των θυμάτων.

Η Κομισιόν κάνει ειδική μνεία στην αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας, της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο και του ρατσιστικού και ξενοφοβικού εγκλήματος μίσους, ως αποτέλεσμα του lockdown λόγω Covid19 και στον επείγοντα χαρακτήρα της πρότασης.

Η Κομισιόν καταγράφει ότι "η ΕΕ έχει ήδη μια ισχυρή δέσμη κανόνων για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των θυμάτων, ωστόσο, τα θύματα εγκλήματος δεν μπορούν ακόμη να βασίζονται πλήρως στα δικαιώματά τους που παρέχει η ΕΕ" και θα υποβάλει έως το 2022 προτάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση αυτών των κανόνων.

Υπενθυμίζει ότι κάθε χρόνο εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση γίνονται θύματα εγκλημάτων. Το 2017, περίπου 15 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν θύματα σοβαρών αδικημάτων, όπως ανθρωποκτονία, σεξουαλική κακοποίηση παιδιών ή απαγωγές. Η κλίμακα της βίας με βάση το φύλο στην ΕΕ είναι ανησυχητική: 1 στις 3 γυναίκες (33%) υπέστη σωματική ή / και σεξουαλική βία από τότε που ήταν 15 ετών. Μόνο το ένα τρίτο των γυναικών, οι οποίες κακοποιούνται σωματικά ή σεξουαλικά, κυρίως από τους συντρόφους ή τους στενούς συγγενείς τους, επικοινωνούν με τις αρχές.

Η νέα στρατηγική που παρουσιάζεται σήμερα καθορίζει έναν αριθμό δράσεων που επικεντρώνονται σε πέντε βασικές προτεραιότητες:

1. Αποτελεσματική επικοινωνία με τα θύματα και παροχή ασφαλούς περιβάλλοντος στα θύματα για την αναφορά εγκλημάτων. "Πολύ συχνά τα θύματα δεν γνωρίζουν τα δικαιώματά τους ή φοβούνται να αναφέρουν το έγκλημα επειδή φοβούνται τον δράστη ή αρνητικές συνέπειες. Η Κομισιόν, μεταξύ άλλων, θα ξεκινήσει μια εκστρατεία της ΕΕ για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα δικαιώματα των θυμάτων και θα προωθήσει την εξειδικευμένη υποστήριξη και προστασία των θυμάτων με ειδικές ανάγκες. Η Κομισιόν θα συνεχίσει επίσης να παρακολουθεί την εφαρμογή των σχετικών κανόνων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των διατάξεων της οδηγίας για τα δικαιώματα των θυμάτων".

2. Βελτίωση της προστασίας και της υποστήριξης των πιο ευάλωτων θυμάτων. "Όλα τα θύματα είναι ευάλωτα και συγκεκριμένα: παιδιά, ηλικιωμένοι, θύματα βίας λόγω φύλου, ενδοοικογενειακή βία, ρατσιστικό ή ομοφοβικό έγκλημα μίσους, θύματα τρομοκρατίας καθώς και θύματα με αναπηρία. Η Κομισιόν ή θα εξετάσει το ενδεχόμενο περαιτέρω ενίσχυσης της προστασίας των θυμάτων με την καθιέρωση ελάχιστων προτύπων για τη φυσική προστασία των θυμάτων. Τα κράτη μέλη πρέπει να δημιουργήσουν εξειδικευμένες υπηρεσίες υποστήριξης για τα πιο ευάλωτα θύματα, συμπεριλαμβανομένων των σπιτιών παιδιών, των οικογενειακών σπιτιών, των ασφαλών σπιτιών LGBTI +."

3. Διευκόλυνση της πρόσβασης των θυμάτων σε αποζημίωση. "Σε πολλά κράτη μέλη, η πρόσβαση των θυμάτων σε αποζημίωση είναι δύσκολη. Βάσει της στρατηγικής, η Κομισιόν θα παρακολουθεί και θα αξιολογεί τη νομοθεσία της ΕΕ για την αποζημίωση, συμπεριλαμβανομένης της κρατικής αποζημίωσης και την απόφαση-πλαίσιο για την αμοιβαία αναγνώριση των χρηματικών κυρώσεων.

4. Ενίσχυση της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των παραγόντων για τα δικαιώματα των θυμάτων
"Για να διασφαλιστεί μια πιο οριζόντια προσέγγιση των δικαιωμάτων των θυμάτων σε επίπεδο ΕΕ, η Κομισιόν θα δημιουργήσει μια πλατφόρμα για τα δικαιώματα των θυμάτων, στην οποία θα συγκεντρώνονται όλοι οι σχετικοί παράγοντες. Σε εθνικό επίπεδο, τα κράτη μέλη θα πρέπει να χαράξουν εθνικές στρατηγικές για τα δικαιώματα των θυμάτων. Ένας συντονιστής των δικαιωμάτων των θυμάτων της Κομισιόν θα διασφαλίσει επίσης τη συνέπεια και την αποτελεσματικότητα των διαφόρων δράσεων σε σχέση με την πολιτική για τα δικαιώματα των θυμάτων".

5. Ενίσχυση της διεθνούς διάστασης των δικαιωμάτων των θυμάτων: "Το πρόσφατα εγκριθέν σχέδιο δράσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία επιβεβαιώνει τη δέσμευση της ΕΕ για προώθηση, προστασία και εκπλήρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα το κάνουν να συνεχίσει να συνεργάζεται με τα Ηνωμένα Έθνη και το Συμβούλιο της Ευρώπης για την προώθηση των δικαιωμάτων των θυμάτων της ΕΕ στις χώρες εταίρους και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών. Η ΕΕ θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τις υποψήφιες και τις πιθανές υποψήφιες χώρες για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των θυμάτων, καθώς και για τη στήριξη δράσεων ανάπτυξης ικανοτήτων για τις χώρες εταίρους προτεραιότητας σε σχέση με την υποστήριξη των θυμάτων της τρομοκρατίας".

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Το να ηρεμήσετε είναι πιο εύκολο στα λόγια - Ο ανάδρομος Ερμής του Νοεμβρίου φέρνει δράματα σε αυτά τα ζώδια

• Netflix: Το top5 των ταινιών και σειρών που προτιμούν οι Κύπριοι τον Νοέμβριο – Βαθμολογίες και trailer

• Επεισοδιακή καταδίωξη στους δρόμους της Λευκωσίας – Περιπολικό συγκρούστηκε με όχημα καταζητούμενου για υπόθεση απαγωγής

• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι

• Παγκύπριας κλίμακας επιχείρηση της Αστυνομίας για παράνομους μετανάστες - Χειροπέδες σε 24 πρόσωπα - Προχωρούν οι διαδικασίες για επαναπατρισμό τους

• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας



Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Όταν στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέβαινε τον λόφο του προεδρικού με τη σύζυγο και τα παιδιά του, για την τελετή παράδοσης – παραλαβής της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Νίκο Αναστασιάδη, το κλίμα ήταν άκρως οικογενειακό, με τον Νίκο Αναστασιάδη να βλέπει τον <διάδοχό> του με ύφος περήφανου πατέρα. Ο Νίκος Αναστασιάδης μάλιστα, αποκαλούσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, <Νίκο μου>.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top