Απαντήσεις για τα ζητήματα που έχουν εγερθεί σε ό,τι αφορά τις συνθήκες διαβίωσης στο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας αιτητών ασύλου Πουρνάρα στην Κοκκινοτριμιθιά έδωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλή, τη Δευτέρα.
Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε επίσης ότι στο Πουρνάρα δεν φιλοξενούνται ανήλικοι, αλλά μόνο οι κατ’ ισχυρισμόν ασυνόδευτοι ανήλικοι μέχρι να αποδειχθεί η ηλικία τους. Τη διαφωνία της εξέφρασε η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού Δέσπω Μιχαηλίδου σημειώνοντας ότι εκεί που υπάρχει αμφιβολία θα πρέπει να θεωρούνται ως ανήλικοι μέχρι την ολοκλήρωση των εξετάσεων και να διαχωρίζονται από τους ενήλικες.
Απαντώντας σε ερωτήματα που τέθηκαν από Βουλευτές ο κ. Νουρής ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το κράτος μέλος της ΕΕ που δέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό αιτητών ασύλου κατ’ αναλογία πληθυσμού
Διευκρίνισε ότι η απόφαση το κέντρο Πουρνάρα να μετατραπεί σε κέντρο κλειστού τύπου υποδοχής δεν λήφθηκε τον Ιανουάριο αλλά στο πλαίσιο των διαταγμάτων που εκδόθηκαν για περιορισμό της κυκλοφορίας όλων των πολιτών της Δημοκρατίας.
Έδωσε το ιστορικό του κέντρου Πουρνάρα, αναφέροντας ότι χρησιμοποιήθηκε το 2014 για πρώτη φορά ως χώρος προσωρινής φιλοξενίας με χωρητικότητα 350 ατόμων σε σκηνές τότε. Το 2018 με τις μαζικές αφίξεις, είπε, αποφασίστηκε ως κέντρο πρώτης υποδοχής για τη διεξαγωγή πρώτων εξετάσεων. Στη συνέχεια αναβαθμίστηκε με χρηματοδότηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ανέφερε προσθέτοντας ότι η αναβάθμισή του ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2019 και υλοποιείται αντικαθιστώντας τις σκηνές με προκατασκευασμένες οικιστικές μονάδες. Τον Ιούνιο του 2019 το κέντρο είχε χωρητικότητα 500 ατόμων. Η πρώτη φάση του έργου, ενημέρωσε, παραδόθηκε τον Ιανουάριο του 2020 και τον Ιούλιο θα ολοκληρωθεί και η δεύτερη φάση.
Ο κ. Νουρής είπε επίσης ότι από την 1η Αυγούστου η διαχείριση του κέντρου θα περάσει από την Πολιτική Άμυνα στην Υπηρεσία Ασύλου του ΥΠΕΣ.
Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι μετά τις 26 Φεβρουαρίου με τα γεγονότα στον Έβρο, η Κύπρος δέχθηκε 517 αφίξεις σε μια εβδομάδα και μπροστά στο φόβο να συνεχιστεί αυτή η ροή αποφασίστηκε η επέκταση του κέντρου. "Αυξήσαμε τη χωρητικότητα του κέντρου", είπε, προσθέτοντας ότι σήμερα η χωρητικότητα του κέντρου είναι μέχρι 1.000 άτομα. Διευκρίνισε ότι η επέκταση αφορούσε την τοποθέτηση σκηνών, εξηγώντας ότι ήταν μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Ευχαρίστησε «τους σκαπανείς», τους ανθρώπους του Υπουργείου Εσωτερικών, οι οποίοι όπως είπε εργάζονταν 24 ώρες το 24ώρο για να γίνουν οι διευθετήσεις. Σε χρόνο μηδέν, ανέφερε, όχι μόνο επεκτείναμε αλλά δημιουργήσαμε χώρους καραντίνας.
Διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση έχει σταθερά την ίδια πολιτική σε ό,τι αφορά το επίπεδο του χώρου φιλοξενίας και προς αυτό ενημέρωσε ότι στις 12 Μαΐου απέστειλε επιστολή στην εκπρόσωπο της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ζητώντας 500 πρόσθετες προκατασκευασμένες μονάδες.
Σήμερα το κέντρο φιλοξενεί 632 άτομα, είπε, προσθέτοντας ότι σε κάποια στιγμή φτάσαμε και 700 ποτέ όμως δεν φτάσαμε τα 1.000 άτομα.
Αναγνώρισε ότι δημιουργήθηκε πρόβλημα λόγω θεομηνιών σε δύο σκηνές που πλημμύρισαν, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα επιλύθηκε εντός 48 ωρών.
Ο κ. Νουρής σημείωσε ότι η προσοχή και η αγωνία μας ιδιαίτερα το διάστημα της πανδημίας ήταν η αποτροπή εμφάνισης κρουσμάτων κορωνοϊού. Στάθηκε στο γεγονός ότι η διαχείριση που έγινε είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρξει κανένα κρούσμα γιατί έγιναν αυτά που έπρεπε να γίνουν, περιλαμβανομένης της επανειλημμένης απολύμανσης αλλά και της προσωπικής υγιεινής για όλους.
Σε σχέση με αναφορές για ελλείψεις ειδών όπως το σαπούνι, έκανε λόγο για ανυπόστατους ισχυρισμούς, σημειώνοντας ότι «πότε δεν είχαμε έλλειψη σαπουνιού, ούτε κανενός άλλου είδους υγιεινής παρά τις δυσκολίες».
Σε ό,τι αφορά τα είδη υγιεινής, είπε ότι υπάρχουν στον χώρο 15 κλειστές μονάδες υγιεινής που περιλαμβάνουν τουαλέτα και μπάνιο και εγκαταστάθηκαν επιπρόσθετα 36 πρόσθετες χημικές τουαλέτες και ακόμη 33 ντουζιέρες, σημειώνοντας ότι το πρωτόκολλο προβλέπει 33 τουαλέτες και 29 ντουζιέρες.
Οι πρόσθετοι χώροι καραντίνας, χωρητικότητας 250 ατόμων, είπε, είναι εξοπλισμένοι με ξεχωριστές τουαλέτες και ντουζιέρες. Ανέφερε επίσης ότι έχει δώσει οδηγίες και προχωρούμε να αναγείρουμε μόνιμες εγκαταστάσεις υγιεινής με δαπάνη €200.000.
Παράλληλα, ο Υπουργός Εσωτερικών διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρξε περίοδος που δεν είχε το κέντρο γιατρό, προσθέτοντας ότι όντως ο γιατρός το επισκέπτεται μέρα παρά μέρα και ότι υπάρχουν μόνιμα δύο νοσηλευτές. Προς αυτό, ανέφερε, ο ίδιος έχει αποστείλει επιστολή στο Υπουργείο Υγείας διεκδικώντας τη μόνιμη παρουσία γιατρού.
Ο κ. Νουρής ενημέρωσε επίσης ότι υπάρχουν προβλήματα φυματίωσης στο Πουρνάρα που τυγχάνουν χειρισμού σε συνεργασία με το Νοσοκομείο στην Κυπερούντα, καθώς και ότι το Υπουργείο έχει ζητήσει χρηματοδότηση πέραν από 700.000 για ακτινογράφο.
Για το ζήτημα που προέκυψε με την ψώρα, ανέφερε ότι στις 15 Μαΐου λίγες μέρες πριν την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, εντοπίστηκαν 30 περίπου κρούσματα ψώρας στο κέντρο Πουρνάρα. Οι μισοί εξ αυτών μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο και επιβεβαιώθηκε, οπότε και ξεκίνησε η θεραπεία τους. Στις 15 Ιουνίου το κέντρο επανήλθε στην προηγούμενη της πανδημίας κατάσταση σε ότι αφορά την κυκλοφορία. Την ίδια ώρα σημείωσε ότι το κέντρο φιλοξενίας στην Κοφίνου το οποίο δεν εμφάνισε περιστατικά ψώρας λειτούργησε στις 21 Μαΐου.
Ο Υπουργός Εσωτερικών προχώρησε επίσης σε αναλυτική περιγραφή των ατομικών γευμάτων των αιτητών, τα οποία λαμβάνουν υπόψη τις διατροφικές τους ιδιαιτερότητες.
Ο κ. Νουρής επιβεβαίωσε ότι υπήρξε προσωρινή αναστολή της λήψης αιτήσεων ασύλου στην Κύπρο για 50 μέρες, ενημερώνοντας ότι ήταν ένα ζήτημα το οποίο συναποφάσισαν όλοι οι ΥΠΕΣ των 27 κρατών μελών της ΕΕ. Πρόσθεσε ότι από τα μέσα Μαΐου όλες οι συνεντεύξεις για εξέταση αιτήσεων ασύλου έχουν αρχίσει ξανά.
Είπε επίσης ότι η καθαριότητα στον χώρο είναι τεράστιο πρόβλημα και ανέφερε σχετικά με ζημιές που έγιναν, λέγοντας ότι φέτος έχουν καταστραφεί 35 αντίσκηνα, 420 μεταλλικά κρεβάτια, κάηκαν 150 κουβέρτες και 90 σετ σεντόνια.
Μόνο οι κατ` ισχυρισμόν ανήλικοι στο Πουρνάρα λέει ο ΥΠΕΣ , διαφωνία Επιτρόπου Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού
Σε σχέση με ασυνόδευτα παιδιά και ευάλωτα άτομα ο ίδιος ανέφερε ότι έχει ιδιαίτερα ευαισθησία για το θέμα, προσθέτοντας ότι στο κέντρο παραμένουν μόνο οι κατ’ ισχυρισμόν ασυνόδευτοι μέχρι να αποδειχθεί η ηλικία τους. Έχουμε 47 τέτοιους ασυνόδευτους αιτητές, είπε προσθέτοντας ότι βεβαίως και γίνεται η προσπάθεια για διακρίβωση της ηλικίας τους η οποία παίρνει κάποιο χρόνο.
Σε δική της παρέμβαση ενώπιον της Επιτροπής, η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Δέσπω Μιχαηλίδου εξέφρασε τη θέση ότι όσοι δηλώνουν πως είναι ανήλικοι πρέπει να θεωρούνται ως ανήλικοι μέχρι την ολοκλήρωση των εξετάσεων. Η αμφιβολία, σημείωσε, θα πρέπει να ισχύει υπέρ του ανηλίκου. Εξήγησε ότι επειδή πρόκειται για ευάλωτες ομάδες μέχρι να ολοκληρωθούν οι εξετάσεις διακρίβωσης της ηλικίας τους οι οποίες είναι χρονοβόρες «θα πρέπει να τους μεταχειρίζεστε ως ανήλικους και να τους διαχωρίζετε πάραυτα από τους ενήλικες».
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις