Η οικονομική ανάκαμψη είναι γεγονός στις 19 χώρες που ανήκουν στη ζώνη του ευρώ, αλλά εναπόκειται στις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν ότι θα είναι διαρκής, δήλωσε την Πέμπτη το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ.
Την ίδια ώρα, αναφέρει ότι υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει για την Ελλάδα, εκφράζοντας την ανησυχία ότι «οι συνομιλίες προχωρούν αργά και ότι η Ελλάδα έχει ολοένα και λιγότερο χρόνο για να βρει μια λύση».
Σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Κερέ αναφέρει ότι «είναι ξεκάθαρο ότι ανάκαμψη της ευρωζώνης είναι εδώ. Η ανάπτυξη επανέρχεται, όλοι οι επιχειρηματικοί δείκτες και οι δείκτες νοικοκυριών δείχνουν ανοδική πορεία. Και τα καλά νέα είναι ότι αυτή η ανάκαμψη πηγάζει από την εγχώρια ζήτηση και ιδιαίτερα από τις καταναλωτικές δαπάνες».
Προς το παρόν ωστόσο, προειδοποιεί, η ανάκαμψη «είναι ανεπαρκής και κάπως άνισα κατανεμημένη από χώρα σε χώρα».
«Η ανησυχία μας είναι ότι η τρέχουσα ανάκαμψη είναι απλώς κυκλική και ότι αποτελεί απλό πυροτέχνημα», προσθέτει.
Σε συνδυασμό με ένα πιο αδύναμο ευρώ και τη μείωση των ενεργειακών τιμών, το πρόγραμμα της ΕΚΤ «τροφοδοτεί με πολλά καύσιμα» την οικονομία, αναφέρει ο κ. Κερέ.
Όμως, επισημαίνει, αυτοί οι παράγοντες «είναι μόνο παροδικοί», καλώντας τις κυβερνήσεις να αυξήσουν τους ρυθμούς των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
Σύμφωνα με τον ίδιο «το πραγματικό τεστ θα είναι η επιτάχυνση των επενδύσεων στην Ευρώπη φέτος». Για να επιτευχθεί αυτό, «χρειάζονται ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης», λέει, προσθέτοντας ότι «αυτό κάνουμε, αυτός είναι ο ρόλος της ΕΚΤ». Όμως οι πολίτες πρέπει κι αυτοί να κάνουν σχεδιασμούς και να θέλουν να κάνουν δουλειές. Αυτό, σημειώνει, «είναι υποχρέωση των κυβερνήσεων».
Υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει για την Ελλάδα
Σε ερώτηση για το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη, ο κ. Κερέ αναφέρει ότι «υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει», ακόμη και ένα πιθανό Grexit «δεν αποτελούσε υποθετικό σενάριο εργασίας» για την Κεντρική Τράπεζα».
«Μια πολύ μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού πληθυσμού επιθυμεί να παραμείνει στην ευρωζώνη. Εναπόκειται στην Ελληνική Κυβέρνηση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να καταστεί αυτό εφικτό, δηλαδή να καταλήξει σε συμφωνία με την ευρωζώνη», σημειώνει.
«Οι συζητήσεις είναι δύσκολες και (προχωρούν) αργά», λέει, εκφράζοντας τη θέση ότι «ο τρόπος με τον οποίο οργανώθηκαν δεν τις κατέστησε πιο απλές. Τις έκανε πιο δυσχερείς».
Αναφέρει ακόμη ότι «παραμένει σημαντική διαφωνία μεταξύ των Ελληνικών αρχών και των τριών θεσμών – Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ – για αριθμό θεμάτων που είναι βασικά για την Ελληνική οικονομία όπως η αγορά εργασίας, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις .. ή η μεταρρύθμιση της αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών».
«Η διαδικασία προχωρεί και κάνουμε καλές συζητήσεις. Αλλά υπάρχει ένα στοιχείο ανησυχίας ότι οι συνομιλίες προχωρούν αργά και ότι η Ελλάδα έχει ολοένα και λιγότερο χρόνο για να βρει μια λύση», προσθέτει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις