ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΕΔΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: Στοχευμένα μέτρα ζητούν οι συντεχνίες - Ζητήματα με ξενοδοχοϋπάλληλους, γεωργούς, γονείς και μειώσεις απολαβών

ΣΧΕΔΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: Στοχευμένα μέτρα ζητούν οι συντεχνίες - Ζητήματα με ξενοδοχοϋπάλληλους, γεωργούς, γονείς και μειώσεις απολαβών

Με ιδιαίτερη ανησυχία αναμένουν οι συντεχνίες, οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι το νέο πακέτο μέτρων, καθώς θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την μετέπειτα οικονομική επιβίωση χιλιάδων συμπολιτών μας.

Του Γιώργου Τάττη

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, ανακοινώνονται αύριο Τετάρτη (17/06) στις 11 τα πακέτα στήριξης για την οικονομία, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου του Υπουργού Οικονομικών και της Υπουργού Εργασίας.

Το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι, προφανώς, η διασφάλιση των θέσεων εργασίας και η οικονομική βιωσιμότητα των επιχειρήσεων επί του παρόντος, καθώς το ζήτημα της ρευστότητας θεωρείται ότι έχει καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό από τα άλλα πακέτα μέτρων και τις διάφορες άλλες οικονομικές «ενέσεις» με τα κονδύλια, τα κίνητρα και την επιδότηση επιτοκίων που έχουν δρομολογηθεί. Το ζητούμενο είναι πλέον, να διασφαλιστεί και η «ζωή» στις επιχειρήσεις που εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να δουλέψουν επί ίσοις όροις.

Το ThemaOnline επικοινώνησε με συντεχνίες και αγροτικές οργανώσεις, ούτως ώστε να εξακριβώσει το τι αναμένεται, αλλά και το πώς βλέπουν τις μέχρι τώρα διαβεβαιώσεις και δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών για τις πρόνοιες του νέου πακέτου μέτρων.

ΣΕΚ - Στοχευμένα μέτρα και πλήρης καταβολή των ωφελημάτων

Ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας, είπε στο ThemaOnline ότι τα μέτρα πρέπει να είναι στοχευμένα, δίνοντας σίγουρα έμφαση στους τομείς οικονομικής δραστηριότητας που δεν έχουν επαναδραστηριοποιηθεί ουσιαστικά, επισημαίνοντας και την ανάγκη προστασίας των δημόσιων οικονομικών. Πρόσθεσε δε, ότι χρειάζεται «προτεραιότητα σίγουρα στον τουριστικό τομέα και ιδιαίτερα στα ξενοδοχεία, όπου πρέπει να ειδωθεί και ως ξεχωριστή κατηγορία, καθώς απασχολεί μεγάλο αριθμό εργαζομένων και είναι τομέας που έχει μεγάλη ανταπόδοση στο ΑΕΠ».

Σε ό,τι αφορά την επιδότηση εργασίας, διευκρίνισε ότι για την ΣΕΚ σημαίνει καταβολή πλήρως των ωφελημάτων προς τους εργαζομένους από τον εργοδότη και παραχώρηση του προβλεπόμενου επιδόματος κατευθείαν στον εργοδότη. Χρειάζεται απλοποίηση της διαδικασίας, διευκρίνισε, εξού και προτείνεται να δίνεται το επίδομα κατευθείαν στον εργοδότη αντισταθμιστικά.

ΠΕΟ - Μεγάλο ζήτημα με τους ξενοδοχοϋπάλληλους

Με τη σειρά του ο Πάμπος Κυρίτσης εκ μέρους της ΠΕΟ, μιλώντας στο ThemaOnline είπε ότι η καθυστέρηση που παρουσιάζεται εκλαμβάνεται ως δυστοκία και δεν είναι καλό σημάδι. Όπως δεν είναι καλό σημάδι η αιφνιδιαστική απόφαση που λήφθηκε το Σ/κ για τερματισμό του επιδόματος για τους γονείς, καθώς οι όροι που οδήγησαν στην απόφαση δεν έχουν αναιρεθεί πλήρως.

Πρόσθεσε δε ότι υπάρχει μια τάση να ξαναμπεί η κυβέρνηση στη λογική της λιτότητας και να κόψει κονδύλια από κοινωνικούς σκοπούς. Τόνισε δε ότι τα σχέδια πρέπει να συνεχιστούν για να καλύψουν τις επιχειρήσεις που επηρεάζεται η δουλειά τους από τις αποφάσεις του κράτους για τη δημόσια υγεία και ότι η ερμηνεία για στοχεύσεις δεν πρέπει να οδηγήσουν κόσμο χωρίς εισόδημα. Εστιάζουμε όμως φυσιολογικά στη ξενοδοχειακή βιομηχανία και γενικότερα στις τουριστικές επιχειρήσεις.

Ζήτημα προκύπτει, όπως είπε, με τους ξενοδοχοϋπάλληλους. Πρέπει να ισχύσουν τα υφιστάμενα σχέδια μέχρι τον Οκτώβριο και από τον Νοέμβριο τα ξενοδοχεία να μπουν στο πρόγραμμα προσωρινής αναστολής χωρίς να επηρεάζεται το εισόδημα των εργαζόμενων. «Είναι αμφίβολο εάν θα μπορούν να ξαναμπούν στο πρόγραμμα αναστολής και να παίρνουν το κανονικό ανεργιακό τους επίδομα (60-90% του μισθού) τους", καθώς πολλά ξενοδοχεία δεν τους εντάσσουν στο ετήσιο σχέδιο αναστολής, αλλά τους απολύουν για να γλυτώνουν το μικρό ποσοστό της εισφοράς τους (2.8%), έκλεισε.

ΔΕΟΚ - Απολύσεις και μειώσεις είναι ποινικά αδικήματα

Ο κ. Ιωσήφ Αναστασίου της ΔΕΟΚ, είπε πώς η επόμενη φάση είναι εξαιρετικά κρίσιμη για την οικονομία και τους εργαζομένους και παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό με το τι θα γίνει με την ξενοδοχειακή βιομηχανία. Τόνισε πώς «θα πρέπει να παραταθούν τα σχέδια στον ξενοδοχειακό τομέα και γενικότερα στην τουριστική βιομηχανία», ενώ επισήμανε την ανάγκη να υπάρξουν πρόνοιες που θα διασφαλίζουν τον μισθό των εργαζομένων και τα παρεμφερή ωφελήματα, καθώς παρατηρήθηκαν στα προηγούμενα σχέδια φαινόμενα ασυδοσίας εκ μέρους των εργοδοτών.

Επεσήμανε δε, ότι «κανένας εργοδότης δεν έχει δικαίωμα μονομερώς να μειώσει τις απολαβές των εργαζομένων, καθώς και ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό είναι ποινικό αδίκημα». Μίλησε, τέλος και για τις απολύσεις, τονίζοντας ότι απαγορεύονται ρητά και οι απολύσεις, ενώ συμπλήρωσε ότι πρέπει να παραταθεί τουλάχιστον για 1-2 μήνες το δικαίωμα στην γονεϊκή άδεια.

ΝΕΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ - Παράταση για επαγγελματίες παραγωγούς λόγω λογιστικών δυσκολιών

Εκ μέρους της Νέας Αγροτικής Κίνησης, ο Πρόεδρος Τάκης Χριστοδούλου μίλησε στο ThemaOnline και είπε «ελπίζουμε ότι τα νέα σχέδια θα είναι με πιο απλή διαδικασία για να μπορούν και οι επαγγελματίες παραγωγοί να επωφεληθούν».

Πρόσθεσε επίσης πώς πρέπει να παραμείνει το όριο του 25% στην απώλεια του τζίρου, αλλά και να δοθεί παράταση στα προηγούμενα σχέδια για συγκεκριμένους παραγωγούς, καθώς έκαναν αιτήσεις, αλλά θα απορριφθούν, γιατί υπάρχει λογιστική δυσκολία στο να αποδείξουν ότι έχουν απώλεια πέραν του 25%. Τέλος, είπε ότι αναμένουν και το μεγάλο πακέτο που έρχεται από την Ε.Ε. για τον πρωτογενή τομέα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απειλητικά emails στάλθηκαν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες - Τι αναφέρει η Αστυνομία

«Πρωτοβουλίες Νέων»: «Άδειασε» το ταμείο - Μεγάλος ο όγκος των αιτήσεων – Χρειάζεται ενίσχυση του κονδυλίου

Ξενοδοχεία: Έτσι κατέληξε χωρίς άδεια λειτουργίας το 93% - Οι λόγοι καθυστέρησης και οι εκτιμήσεις για τον τουρισμό φέτος το καλοκαίρι

Επεισοδιακή καταδίωξη στην Πάφο - Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο» και με χιλιάδες ευρώ στην κατοχή του

Εντοπισμός ανθρώπινου ποδιού: Φαίνεται να ανήκει σε άνδρα και να ξεβράστηκε από τη θάλασσα - Επαναρχίζουν οι έρευνες

Ανάλυση Guardian: Η επόμενη δύσκολη μέρα για το Ιράν μετά τον θάνατο του Ραϊσί



Δυο ώρες διήρκησε η συνάντηση ΠτΔ με Κινέζο Πρέσβη για διαφορές με CPP Metron

Δυο ώρες διήρκησε η συνάντηση ΠτΔ με Κινέζο Πρέσβη για διαφορές με CPP Metron

Δύο ώρες διήρκησε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Κινέζο Πρέσβη Λιου Γιαντάο αναφορικά με τις διαφορές μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κοινοπραξίας CPP Metron για τα έργα που θα επιτρέψουν την έλευση του φυσικού αερίου στην Κύπρου. Στην συνάντηση συμμετείχε και ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top