ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΕΔΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: Πότε αναμένονται οι ανακοινώσεις - Πονοκέφαλοι και δεδομένα για τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν

ΣΧΕΔΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: Πότε αναμένονται οι ανακοινώσεις - Πονοκέφαλοι και δεδομένα για τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν

Δεν ανακοινώνεται ούτε σήμερα Δευτέρα (15/06) το νέο έκτακτο σχέδιο της κυβέρνησης που προορίζεται για την περαιτέρω στήριξη των επιχειρήσεων, με τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους να βρίσκονται στα όριά τους.

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου της κυβέρνησης Κυριάκο Κούσιο, «δε θα ανακοινωθεί σήμερα. Ευελπιστούμε ότι θα μπορέσουν οι Υπουργοί Εργασίας και Οικονομικών να ανακοινώσουν το νέο σχέδιο είτε αύριο Τρίτη (16/06) είτε την Τετάρτη (17/06) μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο λόγος της καθυστέρησης οφείλεται στο γεγονός ότι πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο απόλυτα στοχευμένο και να εξυπηρετεί αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη, αυτούς που πραγματικά έχουν υποστεί τις συνέπειες των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας».

Υπενθυμίζεται πώς την Πέμπτη (11/06) πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ της Υπουργού Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου και διάφορων κοινωνικών εταίρων, εργοδοτικών επιχειρήσεων κοκ, στην οποία ανταλλάχθηκαν απόψεις, χωρίς όμως να υπάρξουν ξεκάθαρες απαντήσεις και τοποθετήσεις εκ μέρους του Υπουργείου.

Σημειώνεται επίσης ότι την Παρασκευή (12/06) ήταν η τελευταία μέρα για υποβολή των αιτήσεων για τα Ειδικά Σχέδια, για την περίοδο από 13 Μαΐου 2020 μέχρι 12 Ιουνίου 2020. Πλέον, το Υπουργείο βρίσκεται στην διαδικασία αξιολόγησης των νέων αιτήσεων και μέχρι το τέλος της εβδομάδας, αναμένεται να ξεκινήσουν οι πληρωμές στους δικαιούχους.

Η συζήτηση για τα σχέδια
Σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, αλλά και με δημόσιες τοποθετήσεις του Υπουργού Οικονομικών και του Προέδρου της Δημοκρατίας, η περαιτέρω ενίσχυση θα είναι στοχευμένη και βάσει προϋποθέσεων.

Ως εκ τούτου, σίγουρη θεωρείται η αποχώρηση πολλών επιχειρήσεων από τα προγράμματα στήριξης, οι οποίες επανήλθαν σε μεγάλο βαθμό.

Αναμένεται δε να δοθεί έμφαση στα ξενοδοχεία και στην γενικότερη τουριστική βιομηχανία (π.χ τουριστικές επιχειρήσεις εστίασης, καταστήματα κοκ), όπως επίσης και να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο η φορολογική ελάφρυνση.

Παράλληλα, μεγάλες επιπτώσεις υφίσταται η βιομηχανία εκδηλώσεων, λόγω και των μέτρων ασφαλείας που έχουν οριστεί. Όπως γίνεται κατανοητό, η συζήτηση προσανατολίζεται και προς τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, όπως πχ εταιρείες τέλεσης γάμων, ανθοπωλεία, τυπογραφεία κοκ.

Υπενθυμίζεται ότι οι οργανωμένοι φορείς των ξενοδόχων, ζητούσαν κάποιας μορφής επιδότησης της εργασίας από το κράτος, αντί να οδηγηθούν σε μειωμένη απασχόληση του προσωπικού τους, όπου και αυτό συνεπάγεται επίσης λήψη ανεργιακού επιδόματος από το κράτος.

Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, το συνολικό ποσό στήριξης θα είναι αρκετά μικρότερο από τα προηγούμενα σχέδια στήριξης, τα οποία έφτασαν μέχρι και τα 124 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό τουλάχιστον αφήνει να εννοηθεί και ο Υπουργός Οικονομικών, όταν λέει πώς τα διαθέσιμα οικονομικά του κράτους δεν είναι απεριόριστα, ιδίως σε μια συγκυρία πανδημίας, που το μέλλον σκιαγραφείται απρόβλεπτο.

Πάντως, σε μερικές καίριες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν ακόμη τις πραγματικές συνέπειες της πανδημίας, το ύψος της κρατικής στήριξης στα προηγούμενα σχέδια, δηλαδή το 60%, δεν αναμένεται να μειωθεί κατά πολύ, έως και καθόλου.

Εντούτοις, αναμένεται να αυξηθεί το ποσοστό μείωσης εργασιών, καθώς το 25% θεωρείται πλέον μικρό για να χρήζει υποστήριξης.

Αντιδράσεις Κομμάτων

Στο μεταξύ, το ΑΚΕΛ με ανακοίνωσή του, καταγγέλλει την «αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης να διακόψει το επίδομα στήριξης στους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες που μένουν στο σπίτι για τη φύλαξη των παιδιών τους», ως ένδειξη κοινωνικής αναλγησίας και παντελούς αδιαφορίας για δεκάδες χιλιάδες οικογένειες εργαζομένων.

Τέλος, το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κατηγορεί την κυβέρνηση για καθυστέρηση, τονίζοντας ότι τώρα δεν μπορούν να υποστηρίξουν ότι ευθύνεται η Βουλή ή οι διαβουλεύσεις με τα υπόλοιπα κόμματα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συνεχίζεται η διαμάχη στη Δρομολοξιά - «Χτύπησε τη σύζυγό μου» - «Όλα όσα ακούστηκαν δεν ευσταθούν στην πραγματικότητα»

Στην Αστυνομία για κατάθεση με τους γονείς του ο 10χρονος για τις ζημιές στο Δημοτικό Λιβαδιών - Ψάχνουν και άλλα πρόσωπα

Απεβίωσε Κύπριος κατάδικος των Φυλακών - Ποια η αιτία

«Μίλησε» η νεκροτομή του 30χρονου Ευτύχιου Χαρίτου – Τα ευρήματα

Δίκη για το Μάτι: Ασκήθηκε έφεση από την Εισαγγελία για την απόφαση

Eurovision 2024: Ξεπέρασε το 50% στην τηλεθέαση το ΡΙΚ - Το εντυπωσιακό ποσοστό την ώρα της ανακοίνωσης



Τατάρ: Απέρριψε πρόταση της Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Τατάρ: Απέρριψε πρόταση της Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, πρότεινε σήμερα κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους μια τριμερή συνάντηση με τον ίδιο και τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, αλλά η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από τον ίδιο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top