Τον ρόλο της Ευρώπης για αποτροπή αρνητικών εξελίξεων στην περιοχή, τόνισε στην ΚΣΣΕ ο Γ. Λουκαϊδης.
Ο βουλευτής Γιώργος Λουκαϊδης, μέλος της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) και Πρόεδρος της Υποεπιτροπής της ΚΣΣΕ για τη Μέση Ανατολή και τον Αραβικό κόσμο τόνισε, σε ομιλία του, τον ρόλο της Ευρώπης για την αποτροπή περαιτέρω αρνητικών εξελίξεων στην περιοχή.
Στην ομιλία του κατά την συνεδρία της υποεπιτροπής, ο κ. Λουκαϊδης υπογράμμισε επίσης τη σημασία της συμβολής των μελών των Κοινοβουλίων όσον αφορά στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, της κυριαρχίας των κρατών και της εφαρμογής των σχετικών Ψηφισμάτων του ΟΗΕ.
Στη συνεδρία της υποεπιτροπής, της οποίας προέδρευσε ο κ. Λουκαϊδης, μέσω τηλεδιάσκεψης, κύριο θέμα συζήτησης ήταν οι τρέχουσες εξελίξεις στη Λιβύη και τη Μέση Ανατολή και οι συνέπειές τους για τους λαούς της περιοχής, αλλά και την Ευρώπη, αναφέρει ανακοίνωση της Βουλής.
Ο κ. Λουκαϊδης επεσήμανε ότι, παρά τις κάποιες θετικές ενδείξεις στις αρχές του χρόνου για αποκλιμάκωση της βίας και παρά την εμφάνιση της πανδημίας COVID-19, η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή έχει επιδεινωθεί.
Η εμφάνιση νέων διενέξεων στη Συρία και τη Λιβύη, ανέφερε ο κ. Λουκαΐδης, έρχονται να προστεθούν σε χρόνια προβλήματα, όπως το Μεσανατολικό, το κυπριακό πρόβλημα και το κουρδικό ζήτημα, επιτείνοντας την ένταση και την αστάθεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η στρατιωτικοποίηση της περιοχής, οι ξένες επεμβάσεις και οι πόλεμοι δια αντιπροσώπων, η στρατιωτική κατοχή, ο εποικισμός, ο ξεριζωμός και η προσφυγιά εκατομμυρίων ανθρώπων και η αδιάκοπη αιματοχυσία για το γεωπολιτικό και τον ενεργειακό έλεγχο της Μέσης Ανατολής, έχουν οδηγήσει την περιοχή στο μάτι του κυκλώνα, πρόσθεσε.
Οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη προφανώς και συνιστούν την πιο άμεση συνέπεια διολίσθησης αυτής της κατάστασης, είπε, αλλά δεν είναι η μόνη, επεσήμανε ο Κύπριος βουλευτής. Η υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ Τουρκίας και της κυβέρνησης Αλ-Σαράζ στη Λιβύη για την οριοθέτηση Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών μεταξύ των δύο χωρών, η οποία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα γειτονικών κρατών και έχει χαρακτηρισθεί ως άκυρη από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), αποτελεί μια ακόμη έκφανση των ξένων επεμβάσεων στη χώρα, υπογράμμισε ο κ. Λουκαΐδης. Τόνισε δε την επείγουσα ανάγκη εντατικοποίησης των προσπαθειών για τερματισμό των ξένων επεμβάσεων και των εχθροπραξιών στη Λιβύη, την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ και την επίτευξη μιας ειρηνικής και πολιτικής διευθέτησης στη χώρα, υποδεικνύοντας και την ανάγκη ανάληψης ευθυνών εκ μέρους της ΕΕ για την κατάσταση στη Λιβύη.
Ο κ. Λουκαΐδης εξέφρασε επίσης ανησυχία για τη «Συμφωνία του Αιώνα» που εξήγγειλαν οι ΗΠΑ, καθότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι η εκφρασθείσα πρόθεση της Ισραηλινής πλευράς να προχωρήσει στον εποικισμό μέρους των Παλαιστινιακών εδαφών από την 1η Ιουλίου 2020, θα εντείνει την ένταση και θα υπονομεύσει την ασφάλεια και σταθερότητα στη χώρα αλλά και την ευρύτερη περιοχή.
Αναφερόμενος στο ρόλο της Ευρώπης για την αποτροπή περαιτέρω αρνητικών εξελίξεων στην περιοχή, ο κ. Λουκαϊδης υπογράμμισε τη σημασία της συμβολής των μελών των Κοινοβουλίων όσον αφορά στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, της κυριαρχίας των κρατών και της εφαρμογής των σχετικών Ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Εξέφρασε τέλος, την ετοιμότητα της Υποεπιτροπής να συνδράμει στον εποικοδομητικό ρόλο της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της ΚΣΣΕ προς αυτή την κατεύθυνση.
AΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις