Για το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος επιδημίας κορωνοιού στην Κύπρο, για τα κρούσματα που εντοπίζονται τις τελευταίες μέρες, αλλά και για το εμβόλιο, μίλησε στο ThemaOnline η καθηγήτρια παιδιατρικής και λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου δρ. Μαρία Κολιού.
Του Κωνσταντίνου Νεοφύτου
Πιο προετοιμασμένους μας βρίσκει το γεγονός ότι εντοπίζονται νέα εισαγόμενα κρούσματα στο νησί, σύμφωνα με την δρ. Κολιου.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ThemaOnline η δρ. Κολιού ανέφερε πως είμαστε πιο υποψιασμένοι από την πρώτη φορά: «Το θέμα είναι να μην βρεθούμε προ εκπλήξεως».
Τα εισαγόμενα περιστατικά που εντοπίζουμε τις τελευταίες μέρες δεν ανησυχούν ιδιαίτερα την επιδημιολογική ομάδα της Κύπρου, δεδομένου πως αυτοί που βγαίνουν θετικοί στον ιό αυτοπεριορίζονται σπίτι τους χωρίς να έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα.
Στο πόσο εύκολο η δύσκολο είναι ελεγχθεί το πιο πάνω η δρ. Κολίου ανέφερε πως στα στοιχεία τους καταχωρούν το σταθερό τους τηλέφωνο για να μπορούν να τους πάρουν ανά πάσα στιγμή και να καταλάβουν ότι είναι στο σπίτι, ενώ δεν αποκλείονται και οι κατ’οίκον έλεγχοι.
Ένας προβληματισμός που έχει η επιδημιολογική ομάδα είναι τι θα γίνει όταν φτάσουμε στην φάση που θα μπορούν να έρχονται στην Κύπρο τουρίστες χωρίς πιστοποιητικό για κορωνοιό: «Αυτό είναι κάτι που μας προβληματίζει για το μέλλον αλλά αν δούμε ότι η κατάσταση ξεφεύγει τότε θα πάρουμε πιο αυστηρά μέτρα».
Για το ενδεχόμενο δεύτερου κύματος η δρ. Κολιού τόνισε πως τα πράγματα θα είναι δύσκολα σε περίπτωση που συμβεί ταυτόχρονα με την εποχή της γρίπης: «Αν συμβεί αυτό θα γεμίσουν τα νοσοκομεία και θα είναι δύσκολο να καταλάβει ο κόσμος αν έχει συμπτώματα κορωνοιού ή γρίπης».
Τώρα σε ό,τι αφορά δεύτερο lockdown, η Δρ. Κολιού θεωρεί επικρατέστερο το σενάριο του τοπικού lockdown: «Αν δούμε μια περιοχή όπου νοσούν πολλοί άνθρωποι, είναι πιθανότερο να μπαίνει σε lockdown η συγκεκριμένη περιοχή»
Η δρ. Κολιού αναφέρθηκε και στα άτομα που δεν έχουν νοσήσει, λέγοντας πως έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να επηρεαστούν σε ένα δεύτερο κύμα, φέρνοντας σαν παράδειγμα περιοχές στην Λεμεσό που ήταν πολύ λίγα τα άτομα:«Σίγουρα επηρεάζονται περισσότερο άνθρωποι που δεν νόσησαν καθώς δεν πήραν αντισώματα».
Τέλος όσον αφορά το εμβόλιο μας δήλωσε πως αναμένεται να του έχουμε τέλος το 2020 με αρχές του 2021: «Από το τι λένε οι διάφοροι επιστήμονες θα έχουμε εμβόλιο τέλος τους τελευταίους μήνες του 2020, ή τους πρώτους του 2021».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις