Η Ελλάδα θα λάβει 22,6 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και 9,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια από το Next Genneration EU, για τη διευκόλυνση ανάκαμψης, το χτίσιμο νέας ανθεκτικότητας και τη στήριξη επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με τις προτεραιότητες που προσδιορίζονται στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και τους στόχους για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, δήλωσε σήμερα ο ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε ομιλία του σε ημερίδα του Economist.
Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, "τώρα βάζουμε τις βάσεις για κάθε μία από τις χώρες μας να ανακάμψει από αυτήν την κρίση. Εκτός από τη δράση της ΕΚΤ - συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος έκτακτης ανάγκης για πανδημίες - η ΕΕ και οι χώρες της έχουν κινητοποιήσει περίπου 3,4 τρισεκατομμύρια ευρώ σε ένα ευρύ φάσμα μέτρων για να βοηθήσουν τα συστήματα υγείας, τις εταιρείες και τους εργαζομένους να περάσουν από αυτή τη δύσκολη στιγμή. Αυτό είναι σχεδόν το 25% του ΑΕΠ μας - μια άνευ προηγουμένου απάντηση σε μια κρίση. Χρειαζόμαστε τώρα μια συλλογική ανάκαμψη. Όσο πιο δίκαιη, χωρίς αποκλεισμούς. Για όλους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου κι αν βρίσκονται. Αυτός είναι ο στόχος του σχεδίου ανάκαμψης που παρουσίασε η Κομισιόν την περασμένη εβδομάδα: να οικοδομήσουμε μια πιο βιώσιμη, ανθεκτική και πιο δίκαιη Ευρώπη για την επόμενη γενιά", τόνισε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις.
"Βασίζεται σε έναν ενισχυμένο προϋπολογισμό της ΕΕ για τα επόμενα επτά χρόνια, με ένα προσωρινό μέσο ανάκαμψης για να υποστηρίξει εκείνα τα μέρη της οικονομίας μας που το χρειάζονται περισσότερο", αναφέρει.
"Το Next Generation EU θα διαθέτει δύναμη πυρός 750 δισεκατομμυρίων ευρώ.Σύμφωνα με την πρότασή μας, η Ιταλία ακολουθούμενη από την Ισπανία, την Πολωνία και την Ελλάδα θα είναι οι τέσσερις πρώτοι δικαιούχοι αυτής της στήριξης", αναφέρει.
Όπως εξηγεί ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, "η Ελλάδα θα μπορούσε ενδεχομένως να λάβει 22,6 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και 9,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια. Τα περισσότερα από τα χρήματα θα δαπανηθούν για τη διευκόλυνση ανάκαμψης και της ανθεκτικότητας. Θα περιλαμβάνει επιχορηγήσεις και δάνεια για τη στήριξη επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με τις προτεραιότητες που προσδιορίζονται στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και τους στόχους μας για τις πράσινες και ψηφιακές μεταβάσεις", διευρκινίζει.
"Αυτό θα δώσει πραγματική υποστήριξη σε χώρες όπως η Ελλάδα για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας της, την αύξηση της παραγωγικότητας και την πραγματοποίηση ζωτικών μεταρρυθμίσεων όπως η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και η ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος", σημειώνει.
"Το πρόγραμμα ανάκαμψης θα υποστηρίξει επίσης επενδύσεις στο μέλλον. Για παράδειγμα, σε ένα προηγούμενο ταξίδι στην Ελλάδα, είδα μια ακμάζουσα κοινότητα: εταιρείες τεχνολογίας που προσφέρουν λύσεις για τις ΜΜΕ και για τον τουρισμό και άλλους τομείς. Η Ελλάδα φιλοξενεί επίσης έρευνα και καινοτομία παγκόσμιας κλάσης", ανέφερε ως παράδειγμα. "Ωστόσο, για να βεβαιωθείτε ότι αυτά τα ταλέντα θα παραμείνουν στη χώρα και οι Έλληνες ερευνητές δεν μπαίνουν στον πειρασμό να πάρουν τις δεξιότητές τους αλλού, χρειάζεστε επενδύσεις. Αυτό είναι όπου το σχέδιο ανάκαμψης θα μπορούσε πραγματικά να βοηθήσει", εξηγεί.
"Για την Ελλάδα, σημαίνει επιπλέον υποστήριξη για τις δεσμεύσεις της μετά το πρόγραμμα", τόνισε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις.
"Το Next Generation EU, σε συνδυασμό με τον προϋπολογισμό της ΕΕ, θα αυξήσει τη συνολική χρηματοοικονομική μας δύναμη σε 1,85 τρισεκατομμύρια ευρώ", υπενθύμισε.
"Σε μια τέτοια περίοδο εξαιρετικής δυσκολίας και αβεβαιότητας, η ΕΕ πρέπει να δείξει ότι είναι έτοιμη και πρόθυμη να ενεργήσει αποφασιστικά", τόνισε.
"Ταυτόχρονα, ωστόσο, η σοβαρότητα των οικονομικών επιπτώσεων ποικίλλει ευρέως. Ορισμένες χώρες της ΕΕ ενδέχεται να δυσκολεύονται να ανακάμψουν περισσότερο από άλλες, και χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να το κάνουν", αναφέρει. "Αυτό δεν συνδέεται απαραίτητα με τον αριθμό των λοιμώξεων. Αφορά επίσης την ανθεκτικότητα και τη δομή της οικονομίας κάθε χώρας και την ικανότητα ανταπόκρισης στο σοκ", επεξήγησε ο αρμόδιος Αντιπρόεδρος.
"Πάρτε την Ελλάδα, της οποίας η κυβέρνηση αντέδρασε γρήγορα στο ξέσπασμα. Γρήγορα θέσπισε μέτρα για τον περιορισμό του ιού. Ενέργησε επίσης για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, και για την παροχή ρευστότητας στην οικονομία", τόνισε.
"Ωστόσο, η ελληνική οικονομία εκτίθεται ιδιαίτερα επειδή μεγάλο μέρος της οικονομίας της συνδέεται με τα ταξίδια και τον τουρισμό. Το ίδιο ισχύει για χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Κροατία", διευκρινίζει.
Ανακοίνωσε δε ότι "θα αυξήσουμε τη χρηματοδότηση της συνοχής για να παρέχουμε άμεση ανακούφιση και να βοηθήσουμε αυτούς και άλλους τομείς.
"Για παράδειγμα, το REACT-EU θα επεκτείνει τα μέτρα της κρίσης έως το 2022. Θα προσφέρει πρόσθετα κονδύλια συνολικού ύψους 55 δισεκατομμυρίων ευρώ για τρέχοντα προγράμματα διαρθρωτικών ταμείων, συμπεριλαμβανομένης άνευ προηγουμένου ευελιξίας στη χρήση κονδυλίων της ΕΕ, καθώς και 100% χρηματοδότηση από τον Προϋπολογισμό της ΕΕ", σημειώνει ο Βάλντις Ντομπρόβσκις.
"Η ΕΕ κάνει επίσης ό, τι μπορεί για να διατηρήσει τις πιστώσεις και τις ταμειακές ροές σε προβληματικές εταιρείες, ιδίως σε μικρότερες εταιρείες που πάσχουν από οξεία μείωση της οικονομικής δραστηριότητας", υπενθυμίζει.
"Ενθαρρύνω όλες τις χώρες της ΕΕ να χρησιμοποιήσουν την ευελιξία στα κονδύλια της ΕΕ για να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους", κατέληξε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ελαττωματικοί αερόσακοι: Έτσι θα καταλάβουμε αν τους έχουμε στο αυτοκίνητό μας
• Κίτρινη Προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες με χαλάζι – Έρχεται η κακοκαιρία Alexandros
• Παρανάλωμα του πυρός δύο οχήματα στην επαρχία Λευκωσίας - Επεκτάθηκε σε υπόγειο οικίας η φωτιά
• Θλίψη: Πέθανε ο Χαράλαμπος Τσιαμπρής - Η συγκινητική παράκληση της οικογένειας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις