Συμπληρώθηκαν 24 χρόνια, σήμερα 3 Ιουνίου, από την άνανδρη εν ψυχρώ δολοφονία του 19χρονου εθνοφρουρού Στέλιου Παναγή Καλλή, ο χαμός του οποίου είχε προκαλέσει σοκ στην κυπριακή κοινωνία. Πριν την μετάθεση του θέλησε να ανταλλάξει τζόκεϊ με τον σκοπό που είχαν αναπτύχει φιλικές σχέσεις. Δυστυχώς όμως τα πράγματα πήραν μια πολύ διαφορετική τροπή.
Του Στέλιου Στυλιανού
Ο άτυχος Στέλιος υπηρετούσε στο 211 Τάγμα Πεζικού, που είναι υπεύθυνο για τα φυλάκια της πράσινης γραμμής στη δυτική περιοχή της Λευκωσίας.
Στις 3 Ιουνίου 1996, δυο μέρες πριν τη μετάθεσή του από το 211 Τ.Π ήθελε να φύγει με «αναμνήσεις» από το φυλάκιο και συμφώνησε να ανταλλάξει τζόκεϊ με τον Τούρκο στρατιώτη, με τον οποίο είχε αναπτύξει φιλικές σχέσεις το τελευταίο διάστημα.
Γύρω στις 06:30 το πρωί κι ενώ εκτελούσε υπηρεσία στο φυλάκιο, εισήλθε στη νεκρή ζώνη κρατώντας δύο τζόκεϊ και φωνάζωντας «καρντάς» (αδελφέ) στον Τούρκο σκοπό. Εντελώς απρόκλητα πυροβολήθηκε άνανδρα από Τούρκο στρατιωτικό.
Όπως σημειώνεται σε επίσημες εκθέσεις, ενώ σφάδαζε από τους πόνους, έσπευσαν προς βοήθειά του οι συνάδελφοί του. Όμως, οι Τούρκοι άρχισαν να πυροβολούν και εναντίον τους, παρεμποδίζοντας τους, αφού δεν ήθελαν να τον πλησιάσουν. Αφού πέρασαν 25 λεπτά, που ήταν μοιραία για τον άτυχο Στέλιο, άνδρες της Ειρηνευτικής Δύναμης τον πλησίασαν και τον μετέφεραν με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.
Δυστυχώς η καθυστέρηση στη μεταφορά του ήταν μοιραία. Σύμφωνα με τους ιατρούς αν μεταφερόταν έγκαιρα είχε πολλές πιθανότητες να ζήσει. Από δημοσιεύματα του Τύπου φαίνεται ότι οι Τούρκοι είχαν στήσει παγίδα στον άτυχο στρατιώτη.
Στον τόπο του επεισοδίου μετέβησαν ο τότε υπουργός Αμυνας της Κυπρου Κώστας Ηλιάδης και ο τότε αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Νικόλαος Βορβολάκος, ενώ δόθηκαν οδηγίες για αυξημένα μέτρα ασφάλειας σε φυλάκια κατά μήκος της γραμμής αντιπαράταξης.
Ο τότε Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης χαρακτήρισε εν ψυχρώ τη δολοφονία του Στέλιου Καλλή. Η κυπριακή κυβέρνηση προέβη σε διάβημα προς τον ειδικό αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Γκουστάβ Φεϋσέλ για την αδυναμία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην αρμοδιότητα της οποίας είναι η ουδέτερη ζώνη.
Η τουρκοκυπριακή πλευρά ισχυρίστηκε ότι ο Ελληνοκύπριος φρουρός ήταν πάνοπλος όταν εισήλθε στην ουδέτερη ζώνη και ο Ραούφ Ντενκτάς εξέφρασε την προσωπική του λύπη για το θάνατο του 19χρονου και θεωρεί ότι «έγινε επειδή παραβίασε τα σύνορα».
Από τις εξετάσεις και ανακρίσεις της Ε.Φ. αποδεικνύεται ότι είχαν ετοιμάσει μια καλοστημένη παγίδα στον αδικοχαμένο εθνοφρουρό. Ο νεαρός πυροβολήθηκε από στρατιώτη φυλακίου που κατασκεύασαν το 1995 οι Τουρκοι στην περιοχή της κοίτης του Πεδιαίου, κατά παράβαση της συμφωνίας απαγκίστρωσης.
Στις 12 Ιουνίου του 1996 δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνων (Μπούτρος Γκάλι) για τη δολοφονία του 19χρονου Στέλιου στην οποία επιρρίπτονται ευθύνες στην τουρκική πλευρά τόσο για τη δολοφονία όσο και για την παρεμπόδιση της έγκαιρης μεταφοράς του στο νοσοκομείο.
Ήταν ο δέκατος εθνοφρουρός που δολοφονείτο από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής τα 10 τελευταία χρόνια κατά μήκος της πράσινης γραμμής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις