ΔΙΕΘΝΗ

Η Βουλή του Λιβάνου υιοθετεί νόμο για άρση τραπεζικού απορρήτου για αξιωματούχους

Η Βουλή του Λιβάνου υιοθετεί νόμο για άρση τραπεζικού απορρήτου για αξιωματούχους

Το κοινοβούλιο του Λιβάνου υιοθέτησε την Πέμπτη (28/5) νόμο για την άρση του τραπεζικού απορρήτου για τα στελέχη του δημοσίου και τους αξιωματούχους, κυρίως στο πλαίσιο υποθέσεων διαφθοράς ή "τρομοκρατίας", δήλωσε ένας βουλευτής στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το τελικό κείμενο, σε αντίθεση με μια προηγούμενη εκδοχή, δεν επιτρέπει στη δικαιοσύνη να ενεργοποιήσει άμεσα την άρση του τραπεζικού απορρήτου, ένα μέτρο που επικρίνεται από ορισμένους ακτιβιστές της κοινωνίας των πολιτών.

Ο Λίβανος γνώρισε τον Οκτώβριο μια πρωτοφανή μαζική εξέγερση που διήρκεσε αρκετούς μήνες εναντίον ολόκληρης της πολιτικής τάξης, την οποία κατηγορούν οι πολίτες για διαφθορά αλλά και για ανικανότητα, απέναντι στο οικονομικό ναυάγιο που βιώνει η χώρα. Ο νόμος αφορά "κάθε πρόσωπο που εμπλέκεται στη δημόσια ζωή, εκλεγμένο ή διορισμένο, είτε πρόκειται για βουλευτές, επικεφαλής δήμων, δικαστές, αξιωματικούς ή συμβούλους", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο βουλευτής Ιμπραήμ Καάναν, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών. Υπερισχύει για τις υποθέσεις και τα εγκλήματα "διαφθοράς, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, χρηματοδότησης εκλογικών εκστρατειών ή χρηματοδότησης της τρομοκρατίας".

Όμως, ο μηχανισμός δίνει μόνο το δικαίωμα άρσης του τραπεζικού απορρήτου σε μια Αρχή κατά της διαφθοράς, η οποία δεν έχει ακόμη σχηματιστεί, και σε μια ερευνητική επιτροπή της Κεντρικής Τράπεζας, και όχι στη δικαιοσύνη. "Ορισμένοι βουλευτές διαφώνησαν ως προς αυτό το θέμα της δικαιοσύνης", επικαλούμενοι πιθανές "πολιτικές επιρροές" στη δικαιοσύνη, δήλωσε ο Κανάαν. Ωστόσο, σύμφωνα με τον δικηγόρο και τον πρόεδρο της ΜΚΟ Νομική Ατζέντα Νιτζάρ Σαγίεχ, αυτή η τροπολογία "αφαιρεί την ίδια την ουσία του νόμου".

Η ερευνητική επιτροπή της Κεντρικής Τράπεζας "έχει αυτό το δικαίωμα της άρσης του τραπεζικού απορρήτου εδώ και χρόνια και αυτό δεν μας βοήθησε σε τίποτα", έγραψε στο Twitter. "Δισεκατομμύρια μεταφέρθηκαν (στο εξωτερικό) και η επιτροπή δεν ενήργησε, ούτε ήρε το τραπεζικό απόρρητο για κανέναν".

Οι βουλευτές δεν συνεδρίασαν στο κοινοβούλιο, αλλά σε άλλη αίθουσα της πρωτεύουσας για να τηρήσουν το μέτρο της απόστασης σε αυτούς τους καιρούς του νέου κορωνοϊού. Μεταξύ των επίμαχων νομοσχεδίων που εξετάστηκαν, είναι ένα κείμενο σχετικά με τον έλεγχο κεφαλαίων που αναμένεται να ρυθμίσει τους άτυπους περιορισμούς που επιβλήθηκαν από τις τράπεζες εδώ και μήνες στους πελάτες τους, σχετικά με τις αναλήψεις σε δολάρια αλλά και σε λίρες Λιβάνου ή με τα εμβάσματα στο εξωτερικό. Οι περιορισμοί αυτοί προκάλεσαν μεγάλη οργή της κοινής γνώμης.

Στα τέλη Απριλίου, η Κυβέρνηση ενέκρινε ένα σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας, αρχίζοντας διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για να λάβει οικονομική βοήθεια. Ο έλεγχος κεφαλαίων εξετάστηκε κατά τη διάρκεια αυτών των συζητήσεων, που χαρακτηρίστηκαν "εποικοδομητικές" την Τετάρτη, από εκπρόσωπο του διεθνούς χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.

Μεταξύ των κειμένων που εξετάστηκαν, μια άλλη νομοθεσία που προτείνει αμνηστία προκαλεί διχασμούς μεταξύ των κομμάτων, μερικές φορές υπέρ ορισμένων διατάξεων και κατά άλλων διατάξεων. Αυτή η αμνηστία αφορά κυρίως κατηγορούμενους ή καταζητούμενους για υποθέσεις διακίνησης ή φυτείας ναρκωτικών. Αλλά και περίπου 1.200 "ισλαμιστές κρατούμενους`, πολλοί από τους οποίους κατάγονται από την Τρίπολη στον βόρειο Λίβανο, οι οποίοι μερικές φορές κατηγορούνται για επιθέσεις εναντίον του στρατού ή για εμπλοκή σε αιματηρές συγκρούσεις.

Την αμνηστία διεκδικούν επίσης χιλιάδες οικογένειες από την περιοχή Μπάαλμπεκ ή Χερμέλ, στον ανατολικό Λϊβανο -- προπύργια του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ ή του συμμάχου του Αμάλ -- καθώς, αν και παράνομη η καλλιέργεια κάνναβης είναι πολύ διαδεδομένη σε αυτές τις περιοχές. Ορισμένα κοινοβουλευτικά μπλοκ, όπως το σιιτικό κόμμα Αμάλ, αρνήθηκαν η αμνηστία να αφορά κατηγορούμενους για συνεργασία με το Ισραήλ, κάτι που επέτρεπε την επιστροφή μαχητών του Στρατού του Νοτίου Λιβάνου (ALS), λιβανέζικη πολιτοφυλακή, σύμμαχος του εβραϊκού κράτους.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού  - Συνελήφθη 34χρονος

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Πήγε να ταξιδέψει με πλαστή ταυτότητα, έσπρωξε Αστυνομικό και προσπάθησε να διαφύγει - Χειροπέδες σε 37χρονη

• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top