Στη διαφοροποίηση του βαθμού ευπάθειας των ασθενών με θαλασσαιμία και δρεπανοκυτταρική αναιμία στη λοίμωξη από κορωνοϊό επικεντρώνεται ο τελευταίος ενημερωτικός οδηγός που δημοσιεύει η Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ) σήμερα στην ιστοσελίδα της και ο οποίος καταρτίστηκε σε συνεργασία με το Διεθνές Επιστημονικό Συμβούλιο της ΔΟΘ, προτείνοντας την ταξινόμηση των πασχόντων σε 3 διακριτά επίπεδα επικινδυνότητας.
«Εν μέσω της εξελισσόμενης πανδημίας του COVID-19, η Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ) συνεχίζει δυναμικά το έργο της για τη βέλτιστη δυνατή ενημέρωση των θαλασσαιμικών και δρεπανοκυτταρικών ασθενών, των επαγγελματιών υγείας και των υγειονομικών αρχών σε σχέση με την επίδραση του κορωνοϊού στους πάσχοντες από αιμοσφαιρινοπάθειες», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Η ταξινόμηση, προστίθεται, έχει πραγματοποιηθεί στη βάση εξειδικευμένων κριτηρίων που σχετίζονται με τη γενικότερη κατάσταση της υγείας των ασθενών, όπως για παράδειγμα την ηλικία, τα παθολογικά προβλήματα ή επιπλοκές που μπορεί να αντιμετωπίζουν ως συνέπεια της ασθένειάς τους, καθώς και το αν πάσχουν ή όχι από άλλα υποκείμενα νοσήματα.
Σύμφωνα με τη ΔΟΘ, είναι η πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο που γίνεται μια αντίστοιχη προσπάθεια, τόσο για την κατάταξη των ασθενών με θαλασσαιμία και δρεπανοκυτταρική νόσο σε επίπεδα επικινδυνότητας για μόλυνση από τον ιό, όσο και για την εισήγηση διαφορετικών προστατευτικών μέτρων ή μέτρων «χαλάρωσης» που θα μπορούσαν να ληφθούν σε εθνικό επίπεδο για αυτούς τους ασθενείς.
Επιπρόσθετα, αναφέρεται ότι ο οδηγός συγκεντρώνει χρήσιμες πληροφορίες και συστάσεις, οι οποίες έχουν ήδη δημοσιευτεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, ιστότοπους διεθνών οργανισμών και επαγγελματικών ενώσεων υγείας, κ.α., για την πληθώρα των πτυχών που επηρεάζουν τη ζωή των ασθενών με θαλασσαιμία και δρεπανοκυτταρική νόσο, π.χ. πρακτικές μετάγγισης, περίθαλψη έκτακτης ανάγκης, κοινωνική υποστήριξη και φροντίδα, καθώς και πολλά άλλα ζητήματα.
Το εν λόγω πόνημα φιλοδοξεί να αποτελέσει μια αρχική βάση υποστήριξης των επαγγελματιών υγείας, των αρχών λήψης αποφάσεων και των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης σε κάθε χώρα, ώστε να οικοδομήσουν και να αναπτύξουν εν συνεχεία τις δικές τους εθνικές συστάσεις ή καθοδηγητικά έγγραφα προς τους ασθενείς, καταλήγει η ανακοίνωση.
Ο ενημερωτικός οδηγός, μαζί με το υπόλοιπο πληροφοριακό υλικό της Ομοσπονδίας για την πανδημία του COVID-19, είναι διαθέσιμος στη σελίδα https://thalassaemia.org.cy/covid-19-pandemic/
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ανάλυση: Οι επιπτώσεις των αλυσιδωτών απεργιών στην κυπριακή οικονομία – Οικονομολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις