ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιπαραγωγικές οι προτροπές για λύση εξπρές στο Κυπριακό, λέει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

Αντιπαραγωγικές οι προτροπές για λύση εξπρές στο Κυπριακό, λέει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

Για τις συνομιλίες ανέφερε ότι δεν πρέπει να αρχίσουν από μηδενική βάση, αλλά από τις συγκλίσεις Χριστόφια με Ταλάτ και Έρογλου, ενώ αναφερόμενος στη στάση του ΟΗΕ, είπε ότι οι δημόσιες δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ, Εσπεν Μπάρθ Έιντε, για το θέμα των υδρογονανθράκων είναι «πολιτικά επιζήμιες και νομικά ανυπόστατες».

Αντιπαραγωγικές χαρακτήρισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού τις προτροπές για λύση εξπρές στο Κυπριακό, λέγοντας ότι προ της σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης θα πρέπει προηγουμένως οι δύο πλευρές να βρίσκονται σε ακτίνα συμφωνίας στις εσωτερικές πτυχές του προβλήματος.

Ο κ. Κυπριανού, ο οποίος μιλούσε κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους Πρέσβεις ξένων χωρών που βρίσκονται στην Κύπρο, με κύρια θέματα το Κυπριακό και την οικονομία, είπε ότι «το Κυπριακό μπορεί και πρέπει να λυθεί», καλώντας παράλληλα τους Πρέσβεις να συμβάλλουν προς την κατεύθυνση αυτή.

Για τις συνομιλίες ανέφερε ότι δεν πρέπει να αρχίσουν από μηδενική βάση, αλλά από τις συγκλίσεις Χριστόφια με Ταλάτ και Έρογλου, ενώ αναφερόμενος στη στάση του ΟΗΕ, είπε ότι οι δημόσιες δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ, Εσπεν Μπάρθ Έιντε, για το θέμα των υδρογονανθράκων είναι «πολιτικά επιζήμιες και νομικά ανυπόστατες».

Ως προς την οικονομία, είπε ότι η κατάσταση είναι «αδιέξοδη» και δεν μπορεί να ανατραπεί, όσο η Κυβέρνηση εξακολουθεί να βαδίζει στο μονόδρομο του μνημονίου και της λιτότητας.

«Η Κυβέρνηση ζει στο δικό της κόσμο, δεν έχει επαφή με την κοινωνία» είπε ο κ. Κυπριανού.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας, στην παρουσία και στελεχών του ΑΚΕΛ, ο κ. Κυπριανού ανέφερε στους ξένους διπλωμάτες ότι όλα δείχνουν πως, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, επαναρχίζει σύντομα η διαπραγματευτική διαδικασία για το Κυπριακό, ενώ χαρακτήρισε θετική την εξέλιξη με τη λήξη της τουρκικής NAVTEX και την αποχώρηση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Barbaros.

Επανέλαβε ότι «ήταν η Τουρκία και κανένας άλλος που με τις προκλητικές της ενέργειες προκάλεσε την αναστολή των διαπραγματεύσεων», ενώ εξέφρασε την ελπίδα να μην υπάρξουν νέες προκλητικές ενέργειες και η διαδικασία να προχωρήσει απρόσκοπτα.

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε ορισμένες προϋποθέσεις που χρειάζεται να τηρηθούν, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να προνοεί την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και της οικονομίας, ενώ δεν έχει θέση ο αναχρονιστικός θεσμός των εγγυήσεων ή τα όποια μονομερή δικαιώματα στρατιωτικής επέμβασης.

«Επιδιώκουμε λύση το συντομότερο», ανέφερε ο κ. Κυπριανού, λέγοντας ότι θεωρεί ωστόσο «αντιπαραγωγικές τις τάσεις, επιδιώξεις και προτροπές για λύση εξπρές».

Συνέχισε, λέγοντας ότι για να φθάσουμε σε σημείο που να επιτρέπει τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης, πρέπει προηγουμένως να καταλήξουμε σε ακτίνα συμφωνίας στις εσωτερικές πτυχές του προβλήματος, οι οποίες πρέπει να επιλυθούν με συμφωνία των δύο κοινοτήτων και όχι με τεχνητά χρονοδιαγράμματα ή επιδιαιτησία.

Εξήγησε ότι η διάσκεψη πρέπει να είναι η τελευταία πράξη για τη συνολική διευθέτηση, όπου θα συζητηθούν οι διεθνείς πτυχές του προβλήματος, όπως τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων, της αποστρατιωτικοποίησης και της αποχώρησης των εποίκων.

Είπε ακόμη ότι σε αυτή θα πρέπει να συμμετέχουν το Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι εγγυήτριες δυνάμεις, η Κυπριακή Δημοκρατία και οι δύο κοινότητες.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε, εξάλλου, ότι το ΑΚΕΛ παραμένει συνεπές στη θέση του ότι οι συνομιλίες δεν πρέπει να αρχίσουν από μηδενική βάση, αλλά από το σημείο που είχαν μείνει με τις σημαντικές συγκλίσεις Χριστόφια – Ταλάτ και τις ελάχιστες συγκλίσεις Χριστόφια – Έρογλου.

Όπως είπε, στα τρία από τα έξι συνολικά κεφάλαια του Κυπριακού -- Διακυβέρνηση και Διαμοιρασμός Εξουσιών, ΕΕ και Οικονομία -- είχαν φθάσει σε προχωρημένο σημείο σύγκλισης και «αρκετά κοντά, σε σημείο που ήταν σχεδόν κλειστά».

Πρόσθεσε ότι η συμβουλή του προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είναι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων από εκείνο το σημείο, ενώ αν επιθυμεί, ας διατηρήσει το δικαίωμα στον εαυτό του να διαπραγματευτεί περαιτέρω 2-3 θέματα.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ κάλεσε, εξάλλου, τον κ. Έιντε να είναι πιο προσεκτικός σε σχέση με τις δημόσιες δηλώσεις του και να επικεντρωθεί στο ζητούμενο που, όπως είπε, είναι η διαπραγμάτευση επί των βασικών εκκρεμούντων θεμάτων.

Ως προς το θέμα των υδρογονανθράκων, είπε ότι «ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος να επωφεληθούν και οι συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριοι από το φυσικό αέριο είναι η λύση του Κυπριακού».

 

Αναφέρθηκε στο σημείο αυτό στις συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί επί προεδρίας Δημήτρη Χριστόφια, οι οποίες «καθιστούν φανερό ότι με τη λύση του Κυπριακού το θέμα του φυσικού αερίου θα είναι βασικά λυμένο».

 

Παράλληλα, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε ικανοποίηση γιατί, όπως είπε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει αποδεχθεί αυτές τις συγκλίσεις.

 

Μιλώντας εξάλλου για τα θέματα της οικονομίας, ο Άντρος Κυπριανού αναφέρθηκε στις «καταστροφικές αποφάσεις του Eurogroup και της Κυβέρνησης Αναστασιάδη», λέγοντας ότι ο λαός βίωσε και βιώνει πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Σε σχέση με το θέμα των εκποιήσεων και του πλαισίου αφερεγγυότητας είπε ότι «θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στη στέγαση κινδυνεύουν με τις πρόσφατες αποφάσεις της Κυβέρνησης και της Τρόικας».

Θέση του ΑΚΕΛ, συνέχισε, είναι ότι η κύρια κατοικία και η μικρή επαγγελματική στέγη για δάνεια μέχρι 350.000 ευρώ θα πρέπει να προστατευτούν.

Είπε ότι η Κυβέρνηση επιχειρεί συνεχώς να παρουσιάζει μια άλλη εικόνα, χρησιμοποιώντας σειρά οικονομικών δεικτών, ώστε «να δημιουργήσει την εσφαλμένη εικόνα ότι όλα εξελίσσονται καλά».

«Οι πιο φτωχοί από τους συμπολίτες μας υπέστησαν μείωση στα εισοδήματα τους ενώ οι πιο πλούσιοι τ’ αύξησαν» είπε.

Αναφέρθηκε εξάλλου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στα μέλη της Κυβέρνησης, λέγοντας ότι χρησιμοποιούν συχνά το επιχείρημα πως «όταν οι αριθμοί ευημερούν θα ευημερεί και η κοινωνία», ενώ παρέθεσε σχετικά το παράδειγμα της Γκάνας, που για το ΔΝΤ αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, διερωτώμενος κατά πόσο η Κυβέρνηση θέλει να την έχει ως πρότυπο.

Συμπλήρωσε ότι «θα βγούμε από το Μνημόνιο αλλά όχι από τη Δανειακή Σύμβαση», ενώ είπε ότι θα παραμείνει η ανάγκη για συμμόρφωση με τις πολιτικές της ΕΕ, οι οποίες απαιτούν τη συνέχιση της λήψης οδυνηρών αποφάσεων για το λαό.

Έφερε ως παράδειγμα την τραπεζική ένωση αλλά και την προσπάθεια για κατάληξη σε συμφωνία για τη Συνθήκη "TTIP" μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, η οποία, όπως είπε, στοχεύει στη δραστική συμπίεση των εργασιακών δικαιωμάτων, τη χαλάρωση των κανονισμών στους τομείς του περιβάλλοντος και της ασφάλειας τροφίμων και την απελευθέρωση της αγοράς υπηρεσιών.

Αναφερόμενος τέλος στο θέμα της Ελλάδας, ο κ. Κυπριανού μίλησε για απαράδεκτη στάση του Eurogroup και εξέφρασε στήριξη στην προσπάθεια της ελληνικής Κυβέρνησης να της παραχωρηθεί το δικαίωμα να εφαρμόσει πολιτικές που περιορίζουν τις συνέπειες σε βάρος των εργαζομένων.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Διακοπή παροχής ρεύματος: Στις τόσες μέρες εφαρμόζεται – Πώς λειτουργεί το σχέδιο εξόφλησης με μηνιαίες πληρωμές

• Απίστευτο περιστατικό: Διανομέας έφερε ενισχύσεις και επιτέθηκε σε πελάτες επειδή αρνήθηκαν να παραλάβουν παραγγελία

• Καιρός: Αυτές τις περιοχές επηρεάζει η «ELENA» - Πότε αναμένεται να επιδεινωθούν τα έντονα φαινόμενα

• Εορτολόγιο 27 Δεκεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

• Ελένη Φουρέιρα: Περιμένει ακόμα τον Άγιο Βασίλη με προκλητικό ντεκολτέ και ένα ποτήρι κρασί στο χέρι - Δείτε φωτογραφίες



Στην Αθήνα ο Παπαναστασίου - Θα συναντηθεί με τον Υπ. Ενέργειας Ελλάδας για τον GSI

Στην Αθήνα ο Παπαναστασίου - Θα συναντηθεί με τον Υπ. Ενέργειας Ελλάδας για τον GSI

Ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, θα έχει σήμερα στην Αθήνα συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, Θεόδωρο Σκυλακάκη, σε σχέση με το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου (GSI).

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top