Το φορτίο με 84 τόνους ιατρικού εξοπλισμού ατομικής προστασίας που έφτασε από την Τουρκία στο Ηνωμένο Βασίλειο με καθυστέρηση, προκαλώντας επικρίσεις σε βάρος της κυβέρνησης Τζόνσον, δεν μπορεί τελικά να χρησιμοποιηθεί από τα νοσοκομεία της χώρας διότι δεν πληροί τα βρετανικά κριτήρια ποιότητας και ασφαλείας.
Το φορτίο περιλάμβανε μεταξύ άλλων 400.000 ιατρικές ρόμπες και η έλευσή του είχε αναγγελθεί από την κυβέρνηση ως απάντηση στις καταγγελίες γιατρών και νοσηλευτών για έλλειψη βασικών αναλώσιμων υλικών προστασίας.
Τελικά, έφτασε επί βρετανικού εδάφους στις 22 Απριλίου με καθυστέρηση κάποιων ημερών και αφού βρετανικό πολεμικό αεροσκάφος είχε σπεύσει στην Τουρκία για να γίνει πιο γρήγορα η μεταφορά.
Οι επιθεωρητές των αρμοδίων υγειονομικών υπηρεσιών, ωστόσο, έκριναν το φορτίο ακατάλληλο, όπως επιβεβαίωσε η κυβέρνηση.
Πέρα από τις αστοχίες στην κάλυψη των αναγκών σε ιατρικό εξοπλισμό ατομικής προστασίας, οι βρετανικές αρχές εγκαλούνται και για τη διαχείριση του προγράμματος μαζικών διαγνωστικών ελέγχων και ιχνηλάτησης των επαφών των επιβεβαιωμένων φορέων.
Ο καθηγητής παιδιατρικής και πρώην στέλεχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Δρ Άντονι Κοστέλο, από τους πλέον σφοδρούς επικριτές της στρατηγικής της κυβέρνησης Τζόνσον, επισήμανε την παραδοχή του Βρετανού πρωθυπουργού στη Βουλή την Τετάρτη ότι τα διαγνωστικά τεστ στην κοινότητα σταμάτησαν στα μέσα Μαρτίου διότι δεν υπήρχε επαρκής ποσότητα για να καλυφθεί η ζήτηση.
Με μια σειρά αναρτήσεων στο Twitter υποστηρίζει ότι η αδυναμία αυτή ήταν αποτέλεσμα αποφάσεων της κυβέρνησης και της υπηρεσίας Δημόσια Υγεία Αγγλίας που δεν αξιοποίησαν τα περίπου 400 μη κρατικά εργαστήρια που ήταν σε θέση να διεκπεραιώνουν τα τεστ για τον κορωνοϊό.
Προσθέτει ότι ακόμα και τώρα, που έχει πολλαπλασιαστεί η δυνατότητα για διενέργεια διαγνωστικών τεστ, η κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε αποκέντρωση της διαχείρισης του προγράμματος, επιλέγοντας αντίθετα την εταιρεία Deloitte να οργανώσει τη λήψη δειγμάτων από πιθανούς φορείς.
Ο καθηγητής Κοστέλο προσθέτει ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα συμπεριλάβει στο σχεδιασμό τους οικογενειακούς γιατρούς για μία καλύτερη χαρτογράφηση της διασποράς του ιού.
Δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian φαίνεται να επιβεβαιώνει αυτή την τοποθέτηση, καθώς οικογενειακοί γιατροί δηλώνουν ότι δεν έχουν καμία ενημέρωση για τα αποτελέσματα των εκατοντάδων χιλιάδων διαγνωστικών τεστ για τον κορωνοϊό που έχουν γίνει υπό το συντονισμό της ιδιωτικής εταιρείας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο αρχίατρος για την Αγγλία καθηγητής Κρις Γουίτι απολογήθηκε την Τετάρτη στους επικεφαλής περιφερειακών διοικήσεων του τομέα της υγείας διότι δεν έχουν λάβει ενημέρωση για τα αποτελέσματα των τεστ του τελευταίου μήνα, από τότε δηλαδή που ανέλαβε η Deloitte.
Στελέχη του εθνικού συστήματος υγείας NHS καταγγέλλουν σε άλλο ρεπορτάζ του Guardian ότι γιατροί και νοσηλευτές είτε ακόμα δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε διαγνωστικά τεστ, είτε περιμένουν έως και πέντε ημέρες για τα αποτελέσματα.
Εν τω μεταξύ, ο στατιστικολόγος και καθηγητής Δημόσιας Κατανόησης Ρίσκου στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ Ντέιβιντ Σπίγκελχαλτερ, ζήτησε δημοσίως από τον πρωθυπουργό Τζόνσον και τους υπουργούς του να σταματήσουν να επικαλούνται άρθρο του στον Guardian όταν λένε πως οι διεθνείς συγκρίσεις επί αριθμού θανάτων από τον κορωνοϊό δεν μπορούν να είναι ακριβείς αυτή τη στιγμή.
Η κυβέρνηση άρχισε να επικαλείται το άρθρο όταν το Ηνωμένο Βασίλειο ξεπέρασε την Ιταλία σε αριθμό θανάτων.
Ο Βρετανός καθηγητής εξήγησε ότι αναφερόταν μόνο σε πολύ ακριβή δεδομένα και ότι ασφαλώς μπορούν να χρησιμοποιούνται παραδείγματα άλλων χωρών για να γίνει κατανοητός ο υψηλός αριθμός θανάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις