Την επιτακτική ανάγκη να επαναλειτουργήσει άμεσα ο οικονομικός μηχανισμός της χώρας, σταδιακά και κλιμακωτά, τονίζει ο Διευθύνων Σύμβουλος της PwC Ευγένιος Ευγενίου, με την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί η θετική πορεία όσον αφορά τα κρούσματα.
Ταυτόχρονα, ο κ. Ευγενίου τονίζει πως είναι εξαιρετικά σημαντικό σε πρώτη φάση να βρεθεί τρόπος, ώστε να επανεκκινήσει ο κατασκευαστικός τομέας, αφού οι κλάδοι του τουρισμού και της εστίασης, όπως σημειώνει, θα είναι πιθανότατα από τους τελευταίους που θα επανέλθουν σε κανονικούς ρυθμούς, ενώ αναφέρεται στην ανάγκη να προωθηθούν από την Πολιτεία επιπρόσθετα μέτρα στήριξης για ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και των αυτοτελώς εργαζομένων.
Σε συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ, ο Διευθύνων Σύμβουλος της PwC είπε ότι η πανδημία και ο ραγδαίος ρυθμός εξάπλωσης της, έχουν προκαλέσει δραματικές αλλαγές στις ζωές μας, στην οικονομία και στην επιχειρηματική κοινότητα, προσθέτοντας ότι «η επόμενη μέρα, θα είναι σίγουρα διαφορετική» και «οι όποιες εξελίξεις, θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από έναν συνδυασμό παραγόντων και φυσικά από την εξέλιξη της ίδιας της πανδημίας».
«Όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε σε αυτήν την δύσκολη συγκυρία. Αρκεί το κράτος, τα κόμματα, οι τράπεζες, οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι να συνεργαστούν αγαστά και να επικεντρωθούμε σε δράσεις με άξονα την έρευνα και την καινοτομία», τόνισε.
Επικαλούμενος πρόσφατη έρευνα της PwC για τις επιπτώσεις του COVID-19 στις επιχειρήσεις και στην ευρύτερη οικονομία, η οποία διεξήχθη με την συμμετοχή 45 CFOs από την Κύπρο, ο κ. Ευγενίου είπε ότι το 62% δηλώνει πως εάν η πανδημία του COVID-19 σταματήσει σήμερα, η επιχείρησή τους θα μπορέσει να επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα λειτουργίας της, εντός τριών μηνών, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι περισσότερο από τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων ανησυχούν πολύ για τις επιπτώσεις στις επιχειρήσεις τους.
«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι παραδοσιακά ισχυροί τομείς της οικονομίας, όπως ο τουρισμός, η εστίαση, οι μεταφορές, ο κατασκευαστικός τομέας, η ψυχαγωγία και πολλοί άλλοι έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, ενώ άλλοι όπως το εμπόριο αγαθών υπολειτουργούν» με αποτέλεσμα, η εφοδιαστική αλυσίδα να έχει διακοπεί, ενώ η πρόσβαση των ανθρώπων στην εργασία τους σε πολλές περιπτώσεις να είναι αδύνατη, πρόσθεσε.
Με την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί η θετική πορεία μας όσον αφορά τα κρούσματα, σύμφωνα με τον CEO της PwC, είναι επιτακτική η ανάγκη να επαναλειτουργήσει άμεσα ο οικονομικός μηχανισμός της χώρας, σταδιακά και κλιμακωτά.
Παράλληλα, ανέφερε πως θα πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή και να επιδείξουν άπαντες υψηλό αίσθημα ευθύνης, ώστε να μην αυξηθούν αιφνιδιαστικά τα κρούσματα.
«Αποτελεί γεγονός ότι τα δημοσιονομικά δεδομένα είναι οριακά και πλέον οι αντοχές των δημόσιων ταμείων είναι περιορισμένες. Γι’ αυτό είναι μείζονος σημασίας η όποια επιχείρηση ξεκινήσει την λειτουργία της, να ακολουθήσει αυστηρά τις οδηγίες και τους επιβεβλημένους κανόνες υγιεινής και προστασίας για τους εργαζόμενους και τους πελάτες της, υπογράμμισε.
Ο κ. Ευγενίου είπε στο ΚΥΠΕ ότι η αναπτυξιακή πορεία που ακολουθεί η οικονομία τα τελευταία χρόνια στηρίχθηκε, κατά κύριο λόγο, σε τρεις κλάδους, στον Τουρισμό, στις Υπηρεσίες και στις Κατασκευές και σημείωσε ότι, με βάση τα αποτελέσματα της Έρευνας Ταξιδιωτών, τα έσοδα από τον τουρισμό τον Φεβρουάριο σημείωσαν μείωση της τάξης του 5,5% σε σχέση με τον Φεβρουάριο πέρυσι.
Επανεκκίνηση κατασκευών
«Λαμβάνοντας υπόψη λοιπόν ότι οι βαρύτατα πληττόμενοι κλάδοι του τουρισμού και της εστίασης θα είναι πιθανότατα από τους τελευταίους που θα επανέλθουν σε κανονικούς ρυθμούς μετά τη σταδιακή άρση των μέτρων της καραντίνας, θεωρώ πως είναι εξαιρετικά σημαντικό σε πρώτη φάση να βρεθεί τρόπος, ώστε να επανεκκινήσει ο κατασκευαστικός τομέας χωρίς περιορισμούς πέραν των επιβεβλημένων κανόνων υγιεινής και προστασίας», τόνισε ο κ. Ευγενίου.
Ανέφερε πως σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, ο κλάδος απασχολεί περισσότερους από 40.000 εργαζόμενους, ενώ από την επαναδραστηριοποίηση του θα επωφεληθούν, άμεσα ή έμμεσα, όπως σημειώνει, χιλιάδες άλλοι επαγγελματίες, όπως αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, εργολάβοι, κτηματομεσίτες, εισαγωγείς οικοδομικών υλικών κ.α..
Στη συνέχεια και δεδομένου ότι τα αποτελέσματα της επανεκκίνησης της πρώτης φάσης είναι ενθαρρυντικά, όπως είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Ευγενίου, «θα πρέπει να προχωρήσουμε στο άνοιγμα των επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου με κάποιους περιορισμούς και σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών και μετέπειτα στην επαναδραστηριοποίηση των επιχειρήσεων εστίασης (εστιατόρια, κέντρα αναψυχής, μπαρ, καφετέριες) που αναπόφευκτα θα λειτουργήσουν διαφορετικά απ’ ό,τι πριν το COVID-19».
«Τώρα περισσότερο από ποτέ η οικονομική δραστηριότητα και η επανεκκίνηση των επιχειρήσεων εξαρτώνται από την υγεία και ασφάλεια των εργαζόμενων, των πελατών και της κοινωνίας», σημείωσε.
Ρευστότητα επιχειρήσεων
Παράλληλα, ο CEO της PwC εξέφρασε την ανάγκη να προωθηθούν από την Πολιτεία επιπρόσθετα μέτρα στήριξης που να επικεντρώνονται στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και των αυτοτελώς εργαζομένων.
Την ίδια στιγμή, συνέχισε, αναμένεται και η ευρύτερη εμπλοκή των τραπεζών στην διαχείριση αυτής της κρίσης και σύμφωνα με τις δυνατότητές τους να παρέχουν επιπρόσθετο δανεισμό στις επιχειρήσεις, χωρίς να διακυβεύεται η δική τους βιωσιμότητα.
Χρειαζόμαστε από όλους συνετή ηγεσία με ρεαλιστική αποτίμηση των δεδομένων, αντικειμενική ανάλυση του τι θα προκύψει, τόλμη και ταχύτητα στην λήψη αποφάσεων, κατέληξε.
ΑΠΟ ΚΥΠΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τροχαίο στη Λεμεσό: Σε κρίσιμη κατάσταση 20χρονος μοτοσικλετιστής
• Τζόκερ: Μπες κι εσύ στον χορό των εκατομμυρίων - Εκτοξεύθηκε το ποσό της σημερινής κλήρωσης
• Έτρεχε η Πυροσβεστική - Έβαλαν μπουρλότο σε οχήματα στη Λεμεσό - Εκτεταμένες οι ζημιές
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις