Επιστήμονες των υπηρεσιών υγείας της Νέας Υόρκης έχουν αρχίσει να αναλύουν το γενετικό υλικό του νέου κορωνοϊου κάτι που θα τους επιτρέψει να ιχνηλατήσουν την πηγή οποιωνδήποτε νέων εμφανίσεων τους επόμενους μήνες, καθώς μελετούν προσεχτικά το ενδεχόμενο να ανοίξουν την πόλη, η οποία σε μεγάλο βαθμό έχει «κατεβάσει ρολά».
Η εργασία τους έρχεται να προστεθεί σε παρόμοιες προσπάθειες που καταβάλλονται σε πολλούς θεσμούς σε ολόκληρο τον κόσμο, οι οποίες εντοπίζουν την αλληλουχία των γονιδιωμάτων των δειγμάτων ιού και βάζουν τα ευρήματά τους σε ένα παγκόσμιο διαδικτυακό αρχείο, που επιτρέπει στους ερευνητές να παρατηρήσουν μικρές διαφορές μεταξύ δειγμάτων και να ιχνηλατήσουν την εξάπλωση του ιού.
Η Δρ. Οξίρις Μπάρμποτ, Επίτροπος Υγείας της πόλης, δήλωσε στο Reuters κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης αυτή την εβδομάδα στο Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας, στο Μανχάταν, ότι η αλληλουχία γονιδιωμάτων μπορεί να βοηθήσει στην άμβλυνση ενός δεύτερου κύματος μολύνσεων αργότερα φέτος.
«Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις πληροφορίες αποτυπώματος για να κατανοήσουμε αν αυτές οι επιπρόσθετες μολύνσεις οφείλονται σε μολύνσεις που υπήρχαν ήδη στην πόλη ή έχουν εισαχθεί από κάπου αλλού», είπε σε συνέντευξή της, φορώντας μια λουλουδάτη υφασμάτινη μάσκα η οποία κάλυπτε τη μύτη και το στόμα της.
Στον ένατο όροφο του εργαστηρίου, επιστήμονες, φορώντας προστατευτικό εξοπλισμό και ασπίδες προσώπου εργάζονται πάνω στην αλληλουχία σε στρυμωγμένα δωμάτια, με επιγραφές που έχουν προειδοποιήσεις κινδύνου και κανόνες για μέτρα πρόληψης και ασφάλειας κολλημένες πάνω στις πόρτες.
Το γονιδίωμα του νέου κορωνοϊού αποτελείται από ένα μοναδικό, μικρό στέλεχος ριβονουκλεϊκό οξύ ή RNA, μια διακριτή αλληλουχία γενετικών βασικών μορίων, η οποία περιγράφεται κάποτε με γράμματα, που χρησιμοποιεί ο ιός για να παρεισφρήσει και να θέσει υπό τον έλεγχό του τον κυτταρικό μηχανισμό του ξενιστή και να πολλαπλασιαστεί.
Μόνο τέσσερις τύποι γραμμάτων απαρτίζουν ένα στέλεχος RNA, τα οποία αποκαλούνται από γενετιστές ως c,u,a και g.
Ο νέος κορωνοϊός έχει μέγεθος γύρω στα 30.000 γράμματα, και είναι μικροσκοπικός σε σχέση με τα 3 δισεκα. γράμματα που απαρτίζουν το DNA, ;ή το δεοξυριβονουκλεϊκό οξύ, του ανθρώπινου γονιδιώματος.
Καθώς ο ιός πολλαπλασιάζεται μέσα στο ξενιστή του, μπορεί να κάνει μικροσκοπικά σφάλματα, τροποποιώντας τη γενετική του υπογραφή. Αυτές οι μεταλλάξεις οι οποίες μπορούν να μεταφερθούν σε επόμενες μολύνσεις, μπορούν να εντοπιστούν σε δείγματα που λαμβάνονται από ασθενείς για να δημιουργηθεί ένα γενετικό οικογενειακό δέντρο κατά κάποιο τρόπο.
Επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής, του Πανεπιστημίου Grossman της Νέας Υόρκης, οι οποίοι έκαναν την αλληλουχία δειγμάτων του ιού ανακάλυψαν ότι η παραλλαγή του ιού η οποία κυριαρχεί στην πόλη της Νέας Υόρκης, τον πυρήνα της πιο θανατηφόρας εξάπλωσης στον κόσμο, έφτασε μέσω της Ευρώπης.
«Είναι κάπως σαν να κάνεις τη δουλειά ντετέκτιβ», είπε σε συνέντευξή της, μια από τους ερευνητές Αντριάνα Χεγκιούι. Η ίδια μοιράζεται τα αποτελέσματα της με συναδέλφους της σε ολόκληρο τον κόσμο μέσω της βάσης δεδομένων GISAID, με βάση τη Γερμανία, η οποία δημιουργήθηκε για να παρακολουθείται η πορεία ιών της γρίπης.
«Κάνοντας το αυτό, μπορείς να βρεις την αλυσίδα μετάδοσής σου», είπε.
Αρμόδιοι υπηρεσιών υγείας μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτή την γνώση για να καθορίσουν ποια μέτρα θα είναι πιο αποτελεσματικά από άλλα και που μπορεί να βρίσκονται τα ευάλωτα σημεία τους. Παρόλο που οι περισσότερες μεταλλάξεις είναι ασήμαντες και δεν επηρεάζουν την συμπεριφορά του ιού, η Χεγκιούι και άλλοι ερευνητές εργάζονται και προς την κατεύθυνση της συγκέντρωσης αρκετών δειγμάτων για να δουν αν οι κλινικές διαφορές που παρατηρούνται σε διαφορετικές μορφές του ιού και η εργασία που κάνουν θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη ενός εμβολίου το οποίο θα προσφέρει την μεγαλύτερη δυνατή προστασία.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Συγκινητική πράξη από πατέρα σε Λύκειο στη Λευκωσία – Viral η ανάρτηση του σχολείου
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Τα 4 ζευγάρια ζωδίων που... δεν θα χωρίσουν ποτέ
• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις