Σαν σήμερα η Ευρωπαϊκή ΛΥΤΡΩΣΗ του Ολυμπιακού στη Ρώμη! (ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)
01.01.1900 - 00:00
Σαν σήμερα πριν από 23 χρόνια ο Ολυμπιακός σήκωνε την Ευρωλίγκα στη Ρώμη.
Ήταν 24 Απριλίου του 1997, όταν ο Ολυμπιακός κατέκτησε για πρώτη φορά την κορυφή της Ευρώπης.
Στον τελικό της Ρώμης είχε επικρατήσει της Μπαρτσελόνα κατακτώντας το πρώτο από τα τρία μεγαλύτερα παράσημα στην μπασκετική του ιστορία.
Στην Αιώνια Πόλη, ο Ολυμπιακός είχε προκριθεί για τρίτη φορά στην ιστορία του στο Final Four της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης και όπως αποδείχθηκε ήταν και… φαρμακερή, αφού πήγε, είδε και νίκησε (σ.σ. όπως θα μεταφραζόταν ελεύθερα ο Ιούλιος Καίσαρας στο «Veni, vidi, vici»).
Οι άλλες τρεις ομάδες που είχαν πάρει το εισιτήριο για την ιταλική πρωτεύουσα ήταν οι Ολίμπια Λιουμπλιάνας, Μπαρτσελόνα και Βιλερμπάν, με τους «ερυθρόλευκους» να αντιμετωπίζουν στον ημιτελικό τους Σλοβένους.
Εκεί, ο… αφηνιασμένος Ντέιβιντ Ρίβερς με τους 28 πόντους που σημείωσε, τους άξιους συμπαραστάτες Φράνκο Νάκιτς και Ντράγκαν Τάρλατς που πρόσθεσαν άλλους 10, αλλά και η τρομερή άμυνα του «Ράμπο», Γιώργο Σιγάλα, δεν έδωσαν πολλά περιθώρια αντίδρασης στον Μίλιτς και την παρέα του, με τον Ολυμπιακό να παίρνει την πρόκριση για τον τελικό, νικώντας με σκορ 74-65.
Στον δρόμο του Ολυμπιακού για την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου, στο «Παλαέουρ» τη Ρώμης, βρέθηκε η Μπαρτσελόνα, η οποία είχε επικρατήσει 77-70 της Βιλερμπάν, στον άλλον ημιτελικό και δεν ήθελε να την πατήσει ξανά από ελληνική ομάδα, όπως είχε συμβεί ένα χρόνο πριν στον τελικό του Παρισιού από τον Παναθηναϊκό.
Το ημερολόγιο έγραφε 24 Απριλίου του 1997, Μεγάλη Πέμπτη.
Οι παίκτες του Ντούσαν Ίβκοβιτς είχαν μπει νωθρά στο παρκέ, με αποτέλεσμα να «κυνηγούν» από νωρίς τους Καταλανούς, ωστόσο κατάφεραν στο τέλος να ανατρέψουν την εις βάρος τους διαφορά και να πάνε στα αποδυτήρια προηγούμενοι 31-29.
Στο δεύτερο ημίχρονο, οι «ερυθρόλευκοι» ήταν καταιγιστικοί. Με «πρώτο βιολί» τον εξαιρετικό Ντέιβιντ Ρίβερς, τους Φασούλα και Τάρλατς να «σκεπάζουν» τα καλάθια, τον Παπανικολάου να παίζει με τη νεανική του… τρέλα και τον Σιγάλα να «πνίγει» τους αντιπάλους με την ασφυκτική του άμυνα, η κούπα ήρθε πανηγυρικά στον Πειραιά με το τελικό 73-58.
Πολύωρη ήταν η συνεδρίαση του πολιτικού γραφείου του ΔΗΣΥ που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης, με κύριο θέμα την ετοιμασία του τελικού κειμένου με τις προτάσεις που θα πάνε στο Καταστατικό Συνέδριο, το Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου.