Σε αυτιά ακουόντων φαίνεται να έφτασε η κριτική που ασκήθηκε στην κυβέρνηση για τα σχέδια στήριξης εργοδοτών και εργαζομένων.
Η υπουργός Εργασίας, Προνοίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου, ανακοίνωσε τη Τρίτη (21/04) δέκα νέες διευθετήσεις που αποφασίστηκε να γίνουν (υπό την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου), με στόχο να είναι επαρκή τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΚΥΠΡΟΣ: Ο λόγος που ενώ περίμεναν 60% του μισθού τους, πήραν πολύ λιγότερα -Από 875 ευρώ, έλαβε μόλις 279.52 -ΕΓΓΡΑΦΑ&VIDEO
Σύμφωνα με τα όσα είπε, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι αναγνωρίστηκαν οι στρεβλώσεις που υπήρχαν στα επιδόματα. Μάλιστα, διευκρίνισε ότι για τα ειδικά επιδόματα θα λαμβάνονται υπόψιν τα μισθολογικά δεδομένα του δικαιούχου κατά το 2020, εφόσον λάμβανε εντός του έτους υψηλότερο μισθό.
Θυμίζουμε ότι όσοι εντάχθηκαν σε σχέδια στήριξης εργαζομένων θεώρησαν ότι η κυβέρνηση θα κάλυπτε το 60% του νυν μισθού τους, ωστόσο το κράτος κάλυπτε το 60% του μισθού που λάμβανε ο δικαιούχος το 2018, δηλαδή πριν από δυο χρόνια σύμφωνα με τις πρόνοιες του Περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμου. Με αυτά τα δεδομένα προκλήθηκε μεγάλο ζήτημα καθώς πολλοί εργοδοτούμενοι λάμβαναν πολύ λιγότερα από το 60% του νυν μισθού τους. Αυτή η στρέβλωση, λοιπόν, αποκαταστάθηκε μετά τις ανακοινώσεις της υπουργού.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Οι παγίδες της κυβέρνησης: Από το πολυδιαφημιζόμενο ΕΣΤΙΑ μέχρι τα σχέδια στήριξης εργοδοτών κι εργαζομένων
Παραθέτουμε τις 10 αλλαγές(/διορθώσεις) που θα γίνουν στο πλαίσιο της στήριξης εργοδοτών κι εργαζομένων:
• Για σκοπούς καταβολής του ειδικού ανεργιακού επιδόματος και του ειδικού επιδόματος ασθενείας, θα λαμβάνονται υπόψη οι ασφαλιστέες αποδοχές του έτους 2018 αλλά επιπρόσθετα, θα γίνεται και σύγκριση με βάση τον δηλωμένο μισθό του Ιανουαρίου 2020, έτσι ώστε να καταβάλλεται ως Ειδικό Ανεργιακό Επίδομα το υψηλότερο ποσό που προκύπτει από την πιο πάνω σύγκριση και λαμβάνοντας υπόψη το 60% και για τους δύο υπολογισμούς.
• Να εφαρμοστεί ειδικό Σχέδιο για τους εργαζόμενους που για πρώτη φορά άρχισαν εργασία τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο 2020 υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι θα δηλωθούν από τους εργοδότες τους.
• Να εφαρμοστεί ένα κατώτατο όριο το οποίο θα λαμβάνεται ως Ειδικό Ανεργιακό Επίδομα ή ως Ειδικό Επίδομα Ασθενείας.
• Να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για εξακρίβωση των τραπεζικών λογαριασμών με την υποβολή και των αντιγράφων βεβαίωσης στοιχείων τραπεζικών λογαριασμών, που έχει ήδη υλοποιηθεί, έτσι ώστε ομάδα λειτουργών να μπορεί να διορθώσει λάθη τα οποία έχουν εντοπιστεί αν δεν επιβεβαιωθούν από τα Τραπεζικά Ιδρύματα.
• Την ένταξη προσώπων άνω των 65 ετών, οι οποίοι δεν λαμβάνουν θεσμοθετημένη σύνταξη και συνεχίζουν να εργάζονται.
• Μετά τον εντοπισμό αρκετών λαθών στις αιτήσεις λόγω λανθασμένων στοιχείων του αριθμού κοινωνικών ασφαλίσεων, δεν θα μπορεί να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε αίτηση αν ο αριθμός κοινωνικών ασφαλίσεων που καταχωρείται δεν επιβεβαιώνεται κατά την καταχώρηση.
• Να ενταχθούν στα Σχέδια νέες κατηγορίες οικονομικής δραστηριότητας που είχαν εξαιρεθεί από τις 13/4/20 μέχρι 12/6/20.
• Επιπρόσθετα, σε όσους έχουν ολοκληρωθεί τα κανονικά ανεργιακά επιδόματα από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, να ενταχθούν στα Ειδικά Σχέδια για να λάβουν Ειδικό Ανεργιακό Επίδομα για την περίοδο 13/4/20 μέχρι 12/6/20.
• Να γίνουν συμπληρωματικές πληρωμές για τις περιπτώσεις που εμπίπτουν στις παραγράφους (1) και (3).
• Να επιχορηγούνται όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από το εάν είναι γενικοί διευθυντές ή διευθυντές μέτοχοι, για μικρές επιχειρήσεις που εργοδοτούν μέχρι 9 εργαζομένους και στο Σχέδιο Μερικής Αναστολής των Εργασιών της Επιχείρησης.
Ως πότε θα ισχύουν
Σύμφωνα με τις θέσεις της κας Αιμιλιανίδου, οι πιο πάνω ρυθμίσεις έχουν ως στόχο τη στήριξη των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της κρίσης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και θα συνεχίσουν να ισχύουν για την περίοδο μέχρι και 12 Ιουνίου 2020 και με περεταίρω στήριξη τόσο των επιχειρήσεων όσο και των εργοδοτουμένων μέχρι τις 12 Οκτωβρίου 2020, χωρίς να θεωρηθούν ως προηγούμενο για την καταβολή των συνήθων ανεργιακών επιδομάτων μετά τη λήξη της πιο πάνω περιόδου.
Όπως πρόσθεσε η υπουργός, «είναι σημαντικό να τονισθεί ότι τα οποιαδήποτε δικαιώματα από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και οποιαδήποτε επιδόματα παρέχονται σε συνθήκες μη έκτακτων καταστάσεων, όπως και τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, υπολογίζονται με βάση τους μισθούς οι οποίοι δηλώνονται στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία οι δηλωθέντες μισθοί, οι οποίοι θα διασφαλίζουν και την αξιοπρεπή διαβίωση και τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων».
Για έγκριση στο υπουργείο
Η κα Αιμιλιανίδου διευκρίνισε ότι τα πιο πάνω μέτρα θα υποβληθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο την Πέμπτη 23/4/2020 για έγκριση. Υπενθυμίζονται όλοι οι εργοδότες όπως καταθέσουν τις καταστάσεις αποδοχών για τους εργαζόμενούς τους τόσο για τον Φεβρουάριο όσο και για τον Μάρτιο 2020.
Πώς προλόγισε τα 10 μέτρα
Στην εισαγωγική της ομιλία η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, προλόγισε τα 10 επιπρόσθετα μέτρα με την εξής αναφορά: «Μέσα στα πλαίσια της διαρκούς διαδικασίας αναθεώρησης των μέτρων που λαμβάνονται για αντιμετώπιση της παρούσας κρίσης λόγω της πανδημίας και τη δεδηλωμένη βούληση της Κυβέρνησης και του ιδίου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας να σταθεί αλληλέγγυα δίπλα στους εργαζόμενους και μετά από την αξιολόγηση από το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων των στατιστικών δεδομένων που έχουν προκύψει από την καταβολή των ειδικών επιδομάτων για την περίοδο 16 Μαρτίου 2020 μέχρι και τις 12 Απριλίου 2020, διαπιστώθηκε ότι σε αριθμό εργαζομένων, λόγω και των χαμηλών ασφαλιστέων αποδοχών οι οποίες ήταν δηλωμένες στο Μητρώο των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων, καταβλήθηκε χαμηλό ποσό επιδόματος με βάση τη μέθοδο με την οποία παγίως υπολογίζονταν τα ανεργιακά επιδόματα με βάση τη νομοθεσία των Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Για τους πιο πάνω λόγους και με γνώμονα τη στήριξη όσο περισσοτέρων εργαζομένων έχουν σήμερα βρεθεί εκτός εργασίας ή πλήρους εργασίας, προχωρούμε σε μία σειρά επιπρόσθετων μέτρων στήριξης των εργαζομένων ως ακολούθως».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις