ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ: Ο λόγος που ενώ περίμεναν 60% του μισθού τους, πήραν πολύ λιγότερα -Από 875 ευρώ, έλαβε μόλις 279.52 -ΕΓΓΡΑΦΑ&VIDEO

ΚΥΠΡΟΣ: Ο λόγος που ενώ περίμεναν 60% του μισθού τους, πήραν πολύ λιγότερα -Από 875 ευρώ, έλαβε μόλις 279.52 -ΕΓΓΡΑΦΑ&VIDEO

Αρκετοί εργοδότες και εργοδοτούμενοι βρέθηκαν προ εκπλήξεως περί τα μέσα της τρέχουσας εβδομάδας όταν άρχισαν να καταβάλλονται τα επιδόματα της κυβέρνησης στο πλαίσιο των σχεδίων στήριξης που τέθηκαν σε ισχύ.

Του Φάνη Μακρίδη

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση όσων εντάχθηκαν στο σχέδιο μερικής αναστολής εργασιών και περίμεναν να λάβουν 60% του μισθού τους από την κυβέρνηση και 40% από τον εργοδότη. Παρ΄ όλα αυτά το επίδομα που έλαβαν εν τέλει από την κυβέρνηση ήταν πολύ κάτω του 60%.

Υπάρχει ενδεικτική περίπτωση εργοδοτούμενου, ο οποίος με μηνιαίες απολαβές ύψους 875 ευρώ (973.00 μεικτές), του κατατέθηκαν από το κράτος μόλις 279.50 ευρώ.

Αυτό φέρνει προ εκπλήξεως και τον εργοδότη, ο οποίος εντάχθηκε στο σχέδιο για να λάβει ακέραιο τον μισθό του ο υπάλληλός του. Πλέον, θα αναγκαστεί αντί 40% να καταβάλει το 68%.

Η επίσημη εξήγηση που δίδεται σε σχέση με την εισφορά ύψους 60% του Υπουργείου Εργασίας, Προνοίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, είναι ότι αυτό το ποσοστό είναι με βάση τις απολαβές του εργοδοτούμενου κατά το 2018.

Στην προκειμένη, το 60% του μισθού θεωρείται από την κυβέρνηση ως επίδομα ανεργίας. Με βάση, λοιπόν, τον Περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμο, το επίδομα υπολογίζεται με βάση τις απολαβές που είχε ο υπάλληλος προ διετίας. Το 2018, δηλαδή.

Αυτό δεν ήταν υπόψιν αρκετών, οπόταν πολλοί ήταν αυτοί που βρέθηκαν προ εκπλήξεως.

Να αναφέρουμε ότι ο εργαζόμενος, του οποίου το παράδειγμα καταγράψαμε πιο πάνω, το 2018 δεν εργαζόταν, αλλά ήταν φοιτητής.

Στην εκπομπή «Alpha Ενημέρωση» με τον Ανδρέα Κημήτρη η υπουργός Εργασίας, Προνοίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κλήθηκε να μιλήσει και για άλλες περιπτώσεις που εργαζόμενοι έλαβαν χαμηλότερα από τα αναμενόμενα επιδόματα.

Όπως εξήγησε η κα Ζέτα Αιμιλιανίδου, τα επιδόματα καταβάλλονται (1) με βάση τι έχει δηλώσει ο κάθε αιτητής στην αίτησή του (βλ. άδεια και αναλογία ημερών) και (2) βάσει του μισθού που είναι δηλωμένος στις κοινωνικές ασφαλίσεις.

Tο VIDEO:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ανεβαίνει ξανά η θερμοκρασία... παρέα με τη σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Επιβραδύνεται η αύξηση της τιμής του καφέ στην ΕΕ – Τι ισχύει για την Κύπρο

Κύπρια επαγγελματίας Feng Shui μιλά στο «Τ»: Τα μυστικά για την καλή ενέργεια και εκείνοι που «αναγκάστηκαν» να αλλάξουν σπίτι

Πόσο κοστίζει μία νύχτα στο πιο πολυτελές ξενοδοχείο του κόσμου

Σοκ στην Ελλάδα από τον αιφνίδιο θάνατο 23χρονης - Ξύπνησε με δύσπνοια και κατέρρευσε

Προκαλεί ο Ερντογάν την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων: Ξεσηκωθήκαμε ενάντια στην εχθρική κατοχή



Ευρωεκλογές: Σε διάταξη μάχης τα κόμματα - Το στοίχημα, οι επιθέσεις και η μέτρια προεκλογική εκστρατεία

Ευρωεκλογές: Σε διάταξη μάχης τα κόμματα - Το στοίχημα, οι επιθέσεις και η μέτρια προεκλογική εκστρατεία

Όσο πλησιάζουμε στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, τα κόμματα βρίσκονται σε διάταξη μάχης για να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Με κινήσεις εντυπωσιασμού και δηλώσεις, οι ηγεσίες των κομμάτων τρέχουν στη μάχη των ευρωεκλογών έχοντας ως πρώτιστο μέλημα τους, τη συσπείρωση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top