Οι 193 χώρες μέλη της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησαν συναινετικά την Δευτέρα 20/04, απόφαση που ζητεί να εξασφαλιστεί "δίκαιη και ισότιμη πρόσβαση" στα "μελλοντικά εμβόλια" εναντίον της ασθένειας που προκαλεί ο κορωνοϊός, υπογραμμίζοντας τον "κρίσιμο ηγετικό ρόλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας", που αμφισβητείται έντονα τελευταία από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Το κείμενο, που επικεντρώνεται στην αντίδραση στην παγκόσμια πανδημία, υποβλήθηκε προς συζήτηση και ψήφιση από το Μεξικό και εξασφάλισε την αποδοχή των ΗΠΑ ζητεί να "ενισχυθεί η διεθνής επιστημονική συνεργασία για να καταπολεμηθεί η (ασθένεια) COVID-19 και να αυξηθεί ο συντονισμός", συμπεριλαμβανομένου και του ιδιωτικού τομέα.
Η έκκληση να μπορούν όλες οι χώρες να αποκτήσουν μέσα αποτροπής καταγράφεται καθώς πολλές φαρμακευτικές βιομηχανίες και εργαστήρια έρευνας έχουν αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για να αναπτύξουν εμβόλιο. Τα σκευάσματα του είδους, απολύτως κρίσιμα για την εξουδετέρωση της ασθένειας που προκαλεί ο κορωνοϊός, αποτελούν τεράστιο διακύβευμα και από οικονομική σκοπιά.
Η απόφαση καλεί τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να εξασφαλίσει ότι τα μέσα που θα διατεθούν θα "εξασφαλίσουν πρόσβαση και διανομή κατά τρόπο δίκαιο, διαφανή, ισότιμο, αποτελεσματικό" σε "εργαλεία πρόληψης, εργαστηριακά τεστ", καθώς και στα "φάρμακα και στα μελλοντικά εμβόλια" εναντίον της COVID-19. Στόχος πρέπει να είναι "να καταστούν διαθέσιμα σε όλους όσοι τα έχουν ανάγκη, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες" επιμένει το κείμενο, το δεύτερο αφιερωμένο στην πανδημία που προκαλεί ο SARS-CoV-2 που εγκρίνεται από τη ΓΣ.
Τα 193 μέλη της ΓΣ του ΟΗΕ υιοθέτησαν την 23η Μαρτίου μια πρώτη απόφαση για την πανδημία του κορωνοϊού, με την οποία κάλεσαν σε "συνεργασία" για να αντιμετωπιστεί η ασθένεια.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αντιθέτως δεν έχει καταφέρει να συνεννοηθεί, παρότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για δύο κείμενα, το ένα εκ των οποίων καταρτίστηκε από Τυνήσιους διπλωμάτες και το δεύτερο έχει συνταχθεί από Γάλλους διπλωμάτες, εδώ κι έναν μήνα. Και τα δύο σχέδια απόφασης εκφράζουν υποστήριξη στην έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός σε παγκόσμια κλίμακα, την οποία απηύθυνε την 23η Μαρτίου ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, για να διευκολυνθεί ο αγώνας εναντίον της πανδημίας. Κατά διπλωματικές πηγές, Τυνησία και Γαλλία καταβάλλουν εδώ και κάποιες ημέρες προσπάθεια να συνενωθούν τα δύο κείμενα.
Αντίθετα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, αυτές της Γενικής Συνέλευσης δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα, αλλά συχνά αποκτούν μεγάλο πολιτικό βάρος.
Το κείμενο που καταρτίστηκε από τη μεξικανική διπλωματία ψηφίστηκε ενώ η διεθνής κοινότητα ενεργεί από την αρχή της χρονιάς με πολύ ανομοιόμορφο τρόπο για να αποτρέψει την εξάπλωση της ασθένειας και για τη δημιουργία αντίδοτου.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος
• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις