Εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού ρεκόρ ανθρωποκτονιών στο Μεξικό

Εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού ρεκόρ ανθρωποκτονιών στο Μεξικό

Το Μεξικό γνώρισε την Κυριακή 19/04, την πιο πολυαίμακτη ημέρα από την έναρξη της χρονιάς, με 105 ανθρωποκτονίες, παρά το γεγονός ότι έχουν ανακοινωθεί μέτρα περιορισμού της κίνησης των πολιτών για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως αποκαλύπτουν επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις μεξικανικές αρχές την Δευτέρα 20/04. 

Το προηγούμενο τέτοιο θλιβερό ρεκόρ είχε καταγραφεί την 4η Απριλίου, με 104 φόνους να διαπράττονται μέσα σε 24 ώρες. "Ασχολούμαστε με τον κορωνοϊό, αλλά δυστυχώς βρισκόμαστε πάλι αντιμέτωποι με το πρόβλημα των ανθρωποκτονιών", στηλίτευσε χθες ο Πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

Οι αριθμοί που ανακοινώνουν οι εισαγγελικές αρχές των μεξικανικών πολιτειών και το ομοσπονδιακό κράτος δείχνουν ότι οι περισσότεροι φόνοι διαπράχθηκαν στην πολιτεία του Μεξικού (κεντρικά), 12 σε ένα 24ωρο, ενώ 10 καταγράφηκαν στην πολιτεία Τσιουάουα (βορειοανατολικά) και η πόλη του Μεξικού, οι πολιτείες Γουαναχουάτο (κεντρικά) και Οαχάκα (νότια) κατέγραψαν από 9.
 
Παρά τα μέτρα περιορισμού της κίνησης των πολιτών που τέθηκαν σε εφαρμογή στο Μεξικό στα μέσα του Μαρτίου, η βία δεν έχει σταματήσει στη χώρα, όπου καταγράφηκαν επίσημα 34.608 ανθρωποκτονίες το 2019, ο βαρύτερος απολογισμός από το 1997.
 
Η βία δεν σταματά να μαστίζει το Μεξικό από το 2006, όταν ο τότε πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν ανακοίνωνε την έναρξη του "πολέμου κατά των ναρκωτικών" κι ανέθετε στον στρατό να αναπτυχθεί στο εσωτερικό και να πατάξει τα λεγόμενα καρτέλ, τις συμμορίες που επιδίδονται στη διακίνηση των ναρκωτικών.
 
Έκτοτε, έχουν καταγραφεί κάπου 275.000 ανθρωποκτονίες στη χώρα, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, που πάντως δεν επιτρέπουν να φανεί καθαρά αν όλες τους συνδέονταν με το οργανωμένο έγκλημα.
 
Ο κεντροαριστερός Πρόεδρος Λόπες Ομπραδόρ, στην εξουσία από τον Δεκέμβριο του 2018, εκτιμά ότι η ενδημική βία στο Μεξικό θα αποκλιμακωθεί εάν μειωθεί η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός, προσέγγιση πολύ διαφορετική από την καταφυγή στη χρήση ισχύος έναντι των κακοποιών των προηγούμενων κυβερνήσεων. Εισηγήθηκε νόμο για τη χορήγηση αμνηστίας στους διακινητές μικροποσοτήτων ναρκωτικών, που το μεξικανικό Κογκρέσο άρχισε να συζητά χθες Δευτέρα.

Αλλά, όπως αναγνωρίζει ο Λόπες Ομπραδόρ, ούτε καν η μαινόμενη πανδημία του κορωνοϊού δεν μπορεί να σταματήσει το κύμα βίας. "Ούτε καν αυτή η κρίση δεν σας ωθεί να σταματήσετε. Λοιπόν, μη μου λέτε ότι μοιράζετε τρόφιμα.
 
Όχι, καλύτερα να σταματήσετε τη βία", αξίωσε χθες ο πρόεδρος, στην καθημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί. Ο αρχηγός του κράτους αναφερόταν σε δημοσιεύματα κατά τα οποία αφεντικά και μέλη των συμμοριών μοιράζουν τρόφιμα και άλλα είδη σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.
 
Ο Μάρτιος, σύμφωνα με τα ακόμα προκαταρκτικά δεδομένα, ήταν ο πιο αιματηρός μήνας της προεδρίας του Λόπες Ομπραδόρ, καθώς άρχισαν να διενεργούνται έρευνες για συνολικά 2.585 ανθρωποκτονίες, ή 83,5 τέτοιες υποθέσεις καθημερινά. Οι περισσότεροι φόνοι δεν εξιχνιάζονται ποτέ.

Από ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Κυπριακό: Επί της ουσίας η συζήτηση ΠτΔ - Έρχιουρμαν - Νέα συνάντηση τέλη Απριλίου

Κυπριακό: Επί της ουσίας η συζήτηση ΠτΔ - Έρχιουρμαν - Νέα συνάντηση τέλη Απριλίου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Τουφάν Έρχιουρμαν, συμφώνησαν να συναντηθούν εκ νέου έως τα τέλη Απριλίου με σκοπό να προβούν σε πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις, όπως ανακοίνωσαν τα ΗΕ μετά τη σημερινή τους συνάντηση στην κατοικία του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο, Χασίμ Ντιάν, στη νεκρή ζώνη στη Λευκωσία. Πρόσθεσαν πως οι δυο ηγέτες χαιρέτισαν τη διαρκή δέσμευση και εμπλοκή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο Κυπριακό και επανέλαβαν τη συνεχή ετοιμότητά τους να υποστηρίξουν τις προσπάθειές του.

BEST OF TOTHEMAONLINE