Η επόμενη μέρα, μετά τον κορωνοϊό, στα πρωταθλήματα Αγγλίας, Ισπανίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Γαλλίας και πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τα νέα δεδομένα, αλλά και τη νέα εντολή της FIFA που επηρεάζει τους δανεισμούς.
Είναι πολλές οι ανοικτές πληγές που αφήνει η λαίλαπα του κορωνοϊού στην ανθρωπότητα. Όχι μόνο στο ιατρικό σκέλος και στις εκατοντάδες χιλιάδες θύματα που έχει αφήσει πίσω του o φονικός ιός, αλλά κυρίως στο οικονομικό κομμάτι. Από τη στιγμή που έχει επηρεαστεί η καθημερινότητα δισεκατομμυρίων ανθρώπων στο οικονομικό σκέλος, λογικό είναι όλη αυτή η ιστορία να έχει μεταφερθεί και στο ποδόσφαιρο.
To Sport24.gr μίλησε με πηγές από τα πέντε κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία) και επιχειρεί να προσεγγίσει την επόμενη μέρα, σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν ήδη καταγραφεί και με τις κινήσεις που έχουν προγραμματίσει Λίγκες και ομάδες. Όλα όσα διαβάσετε στις γραμμές που ακολουθούν, θα έχουν αντίκτυπο και στην Ελλάδα.
ΘΑ ΟΡΘΟΠΟΔΗΣΕΙ Η ΑΓΓΛΙΑ
Στην Αγγλία που θεωρείται η Μέκκα του ποδοσφαίρου και κυκλοφορούν τα περισσότερα χρήματα, η αίσθηση που επικρατεί είναι πως από τη στιγμή που θα τσουλήσει ξανά η μπάλα στο χορτάρι, οι ομάδες θα μπορέσουν να περιορίσουν σημαντικά τη χασούρα μέχρι τα μισά της επόμενης περιόδου. Διάθεση για μεγάλες δαπάνες δεν υπάρχει από τα περισσότερα κλαμπ, εκτός κι αν έχουν… τρελό ιδιοκτήτη, ο οποίος δεν νοιάζεται και μπορεί να βάλει το χέρι στην τσέπη, ώστε να καλύψει με ρευστό το μεσοδιάστημα της ύφεσης.
Το market, ωστόσο, δεν πρόκειται να ξεφύγει και δεν θα δούμε μεταγραφές που να φτάνουν ή να ξεπερνούν τα 100.000.000 ευρώ όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, τουλάχιστον έως το επόμενο καλοκαίρι και με δεδομένο ότι το πράγμα θα ισιώσει ως τότε από την πλευρά της πανδημίας.
Για να μπούμε και σε παραδείγματα, παίκτες που προτείνονταν σε αγγλικές ομάδες με ποσά 60-70 εκατομμύρια λίρες, πλέον δέχονται νέα mail σύμφωνα με τα οποία οι ίδιοι παίκτες πωλούνται γύρω στα 40. Μιλάμε δηλαδή για μειώσεις -στις απαιτήσεις των ομάδων- της τάξης του 30-50% και έπεται συνέχεια.
ΤΟ DEAL ΓΙΑ ΜΕΡΤΕΝΣ ΠΟΥ ΠΑΓΩΣΕ
Στη Γερμανία, οι σύλλογοι ακόμη και οι τοπ επιπέδου Μπάγερν αποφεύγουν συστηματικά τις “τρελές” σπατάλες. Άρα εκεί τα πράγματα θα κινηθούν σε πιο νορμάλ επίπεδα, αλλά σαφώς πιο χαμηλά απ’ ότι τα προηγούμενα χρόνια. Στην Ιταλία οι περισσότεροι ιδιοκτήτες εμφανίζονται ψύχραιμοι στα νέα δεδομένα, αλλά με τάση να μειώσουν σημαντικά τα έξοδα.
Ήδη κλεισμένες μεταγραφές ελεύθερων παικτών έχουν ματαιωθεί ή προτείνονται διαφορετικοί όροι. Η Ίντερ για παράδειγμα είχε συμφωνήσει σε προφορικό επίπεδο με τον διεθνή Βέλγιο Μέρτενς, ο οποίος μένει ελεύθερος απο τη Νάπολι το καλοκαίρι.
Του είχε προταθεί συμβόλαιο 6,5 εκατομμυρίων “νετ” ετησίως, από τα τέσσερα που παίρνει στην ομάδα του ιταλικού Νότου. Ο ατζέντης του είχε αποδεχθεί την πρόταση, ουσιαστικά οι δύο πλευρές είχαν δώσει τα χέρια, ωστόσο, σε νεότερη επικοινωνία, του μεταφέρθηκε πως τα χρήματα δεν μπορούν να ξεπεράσουν τα 4,5 ανά έτος, λόγω των νέων δεδομένων και ο 32χρονος παίκτης αρνήθηκε…
Ένα από τα deal που θα σήκωναν πολύ σκόνη το καλοκαίρι, λοιπόν, έμεινε στα λόγια και δεν είναι, προφανώς, το μοναδικό…
Υπάρχουν πρόεδροι ομάδων του “καμπιονάτο”, όπως της Έμπολι που έχουν τοποθετηθεί δημόσια λέγοντας “γιατί να παίξουμε με τόσες εκατοντάδες νεκρούς γύρω μας;”, τοποθέτηση άκρως ρεαλιστική, αλλά κι ενδεικτική προθέσεων για το άμεσο μέλλον…
Στην Ισπανία, επίσης, αναμένεται… τσουνάμι. Ήδη οι αρμόδιοι φορείς έχουν εισηγηθεί ψαλίδι της τάξης του 50% στα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών με προοπτική να ισχύσει και για την επόμενη περίοδο. Αυτό δείχνει και τις προθέσεις αναφορικά με τις κινήσεις στο μεταγραφικό παζάρι κι ας “κλωτσάνε” οι παίκτες.
ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
Το μεγαλύτερο πρόβλημα ως τώρα εντοπίζεται στη Γαλλία όπου οι ομάδες αντιμετωπίσουν οικονομικά προβλήματα σε ποσοστό που αγγίζει το 70%.
Δεν αναφερόμαστε στην Παρί που έχει ξένους ιδιοκτήτες, με πολύ γεμάτο πορτοφόλι, αλλά στις περισσότερες από τις υπόλοιπες. Ακόμη και η Μονακό ή η Μαρσέιγ είναι σε αυτή την κατηγορία και το καλοκαίρι αναμένεται… ξεπούλημα ακριβών περιουσιακών στοιχείων για να ορθοποδήσουν…
Κι επειδή η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες, στην πιάτσα γνωρίζουν πως η Γαλλία θα έχει πολύ εμπόρευμα και σε δελεαστικές τιμές στο φινάλε της περιόδου, οπότε ακόμη και αρκετές ελληνικές ομάδες, επιπέδου Ολυμπιακού και όχι μόνο, έχουν ενεργοποιηθεί ήδη και πιο έντονα από το παρελθόν, προς αυτή την κατεύθυνση…
ΔΑΝΕΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΦΘΗΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
Που καταλήγουμε; Οδεύουμε ολοταχώς προς μια μεταγραφική περίοδο με περιορισμένο ρευστό, άρα θα υπάρξουν πολλοί δανεισμοί και λίγες αγορές. Εδώ θα πρέπει να προσθέσουμε και μια άλλη παράμετρο που έχει μεγάλη σημασία και επηρεάζει τα περισσότερα κλαμπ.
Σύμφωνα με νέο κανονισμό της FIFA που ανακοινώθηκε τον Μάρτη και πολλοί δεν έχουν ακόμη αντιληφθεί, μία ομάδα δεν μπορεί να αγοράσει έναν ποδοσφαιριστή και να τον δώσει δανεικό σε άλλη πριν περάσει μία τουλάχιστον μεταγραφική περίοδος. Αν δηλαδή μια ομάδα θέλει να αποκτήσει έναν ταλαντούχο ποδοσφαιριστή, ως επένδυση για το μέλλον, με σκοπό να τον δώσει σε μια άλλη μικρότερη ως δανεικό, προκειμένου να “ψηθεί”, δεν θα έχει αυτή τη δυνατότητα, πριν περάσει μισή σεζόν. Κάποιος που εγγράφεται σε ένα κλαμπ καλοκαίρι, δεν μπορεί να πάει δανεικός πριν από τον επόμενο Γενάρη και ούτω καθεξής.
Η ΝΕΑ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ ΤΗΣ FIFA
Σύλλογοι όπως ο Ολυμπιακός δηλαδή που έχουν ανοικτές κεραίες ακόμη και για νεαρούς ποδοσφαιριστές είναι υποχρεωμένοι να λάβουν σοβαρά υπόψη κι αυτή τη νέα συνθήκη.
Ο Κύπριος Ιωάννης Κωστή δηλαδή που αποκτήθηκε τον Γενάρη από τη Νέα Σαλαμίνα κι έμεινε ως δανεικός στην ομάδα του ως το καλοκαίρι, με τα νέα δεδομένα, θα έπρεπε να έρθει στον Πειραιά για μίνιμουμ έξι μήνες και μετά να πάει κάπου αλλού ως δανεικός…
Όλα τα παραπάνω θα επηρεάσουν ασφαλώς και τις πιθανές πωλήσεις. Αναφορικά με τον Ολυμπιακό δύσκολα θα βρεθεί ομάδα στην παρούσα φάση και παρά τα όσα ακούγονται, να διαθέσει 25 εκατομμύρια για τον Τσιμίκα, 20 για τον Καμαρά ή τον Σεμέδο.
Δεν αποκλείεται και να γίνει κάτι τέτοιο, αλλά θα πρόκειται για μία μεμονωμένη περίπτωση που θα αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα. Αν δηλαδή θέλει η Λίβερπουλ να πάρει τον “Τσίμι” τα 25 που ζητούν οι “ερυθρόλευκοι” δεν είναι ένα απαγορευτικό ποσό, ακόμη και σε αυτή τη δύσκολη καμπή, για τη Νάπολι ή την Ίντερ, όμως, είναι τεράστιο…
H ΤΣΕΠΗ ΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ…
Για τις ελληνικές ομάδες, θα ισχύσει πάνω κάτω ότι και στο εξωτερικό. Όσες είναι υγιείς οικονομικά με εύρωστους ιδιοκτήτες, θα περιμένουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να ακουμπήσουν με ασφάλεια τα χρήματά τους, αναμένοντας πιθανές ευκαιρίες. Άλλες ομάδες που ζορίζονται οικονομικά, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τον Παναθηναϊκό, θα αντιμετωπίσουν πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες να βγουν από το μακρύ τούνελ που προκάλεσε ο κορωνοϊός. Κάπως έτσι καταγράφονται ως τώρα τα νέα δεδομένα, αλλά πιο ασφαλή συμπεράσματα θα μπορούν να βγουν μόλις η μπάλα τσουλήσει ξανά στο χόρτο.
Και κάτι ακόμη. Οι ομάδες δεν επηρεάζονται μόνο από τα δικά τους περιορισμένα έσοδα, όπως προκύπτουν από εισιτήρια, χορηγούς, μπόνους από UEFA κ.λπ. Μην ξεχνάμε ότι επικεφαλής όλων των κλαμπ είναι επιχειρηματίες που κι αυτοί έχουν υποστεί την κρίση σε επαγγελματικό επίπεδο.
Στη συντριπτική τους πλειοψηφία γνώριζαν τι χρήματα έχουν λαμβάνειν και με βάση αυτά αποφάσιζαν πόσα θα διαθέσουν στις ομάδες τους. Τώρα που η παγκόσμια οικονομία πλήττεται σοβαρά, είναι λογικό ότι θα υποστεί ο κάθε ιδιοκτήτης ή μεγαλομέτοχος στην τσέπη του, βάσει των επαγγελματικών του δραστηριοτήτων να έχει αντίκτυπο και την ομάδα του, έστω σε ένα βαθμό… Το ποιος θα είναι αυτός ο βαθμός θα φανεί τους επόμενους μήνες…
Πηγή: sport24.gr – Photo credits: Eurokinissi
The post ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Η επόμενη μέρα στα κορυφαία Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα – Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα και η νέα εντολή της FIFA appeared first on Thema Sports.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις