Η Κομισιόν αποκρούει με αναλυτικό υπόμνημα τους ισχυρισμούς του παραιτηθέντα Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Γιοχάνες Μπάρκε, ανακοίνωσε μάλιστα ότι "την Παρασκευή 27 Μαρτίου τα υπόλοιπα 19 ενεργά μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΣΕ ζήτησαν μεμονωμένα και ομόφωνα την αποχώρηση του Mauro Ferrari από τη θέση του ως Προέδρου του ΕΣΕ - ΕCR".
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αναλυτική γραπτή απάντηση της Κομισιόν στο ΚΥΠΕ, "ο καθηγητής Mauro Ferrari υπέβαλε την παραίτησή του ως πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (EΣΕ - ERC) στις 7 Απριλίου. Η παραίτηση θα έχει άμεση ισχύ όπως ζητήθηκε".
"Η Κομισιόν εκφράζει τη λύπη της για την παραίτηση του καθηγητή Ferrari σε αυτό το πρώιμο στάδιο της εντολής του (σσ. 3 μήνες) και σε αυτές τις στιγμές πρωτοφανούς κρίσης στις οποίες ο ρόλος της έρευνας της ΕΕ είναι καθοριστικός", αναφέρει ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν.
"Είμαστε ευγνώμονες για την προσωπική επένδυση του καθηγητή Ferrari και του ευχόμαστε ότι καλύτερο στις μελλοντικές του προσπάθειες", αναφέρει.
"Η Κομισιόν θα φτιάξει μια επιτροπή αναζήτησης για την επιλογή ενός νέου προέδρου του ΕΣΕ (ΕRC) το συντομότερο δυνατό. Εν τω μεταξύ, ένας από τους τρεις αντιπροέδρους του ΕΣΕ θα αναλάβει τις ευθύνες του Προέδρου. Η Κομισιόν πάντα σεβόταν και θα συνεχίσει να σέβεται την επιστημονική αυτονομία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας", σημειώνει.
Σχετικά με τα ερευνητικά μέτρα της ΕΕ κατά της πανδημίας του COVID19, ο εκπρόσωπος υπενθυμίζει τα εξής: "Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει την πιο ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων για την καταπολέμηση του κορωνοϊού και αναπτύσσει διάφορα μέσα για να έχει το μεγαλύτερο αντίκτυπο στην επίλυση της κρίσης. Η Κομισιόν επενδύει σε μέτρα έρευνας και καινοτομίας. Έδωσε συγκεκριμένη υποστήριξη στην επειγόντως αναγκαία έρευνα και καινοτομία ως μέρος της κοινής ευρωπαϊκής αντίδρασης στην εκδήλωση του κορωνοϊού. Η Κομισιόν επενδύει σε μέτρα έρευνας και καινοτομίας για την ανάπτυξη εμβολίων, νέων θεραπειών, διαγνωστικών εξετάσεων και ιατρικών συστημάτων για την πρόληψη της εξάπλωσης του COVID19. 18 σχέδια που αφορούσαν 140 ερευνητικές ομάδες επιλέχθηκαν για να λάβουν 48,5 εκατ. Ευρώ από το πρόγραμμα Horizon 2020", σημειώνει ο Γιοχάνες Μπάρκε.
"Η πρωτοβουλία για τα καινοτόμα φάρμακα (IMI) ξεκίνησε μια πρόγραμμα ανάγκης που χρηματοδοτήθηκε μέχρι € 45 εκατ. Από το Horizon 2020, για να καλύψει η φαρμακοβιομηχανία. Η κλήση έκλεισε στις 31 Μαρτίου. Προσέφερε 144 προτάσεις οι οποίες αξιολογούνται επί του παρόντος. Σημειώνεται δε η ειδική στήριξη από την ΕΕ ύψους έως 80 εκατ. Ευρώ σε ευρωπαϊκή εταιρεία για την ανάπτυξη και την παραγωγή εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Μια πρόσκληση ενδιαφέροντος του EIC ύψους 164 εκατ. Ευρώ έχει προσελκύσει σημαντικό αριθμό νεοϊδρυόμενων επιχειρήσεων και ΜΜΕ με καινοτομίες που θα μπορούσαν επίσης να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Αυτές οι νέες πρωτοβουλίες βασίζονται στις υπάρχουσες μακροπρόθεσμες επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία και στην ετοιμότητα για την ασθένεια που έχουν κινητοποιηθεί", υπενθυμίζει.
Επιπλέον σημειώνει ότι "οι υπηρεσίες της Κομισιόν και τα εθνικά υπουργεία εκπόνησαν ένα πρώτο σχέδιο δράσης με τίτλο ERAvsCorona με 10 βραχυπρόθεσμες δράσεις προτεραιότητας για την καταπολέμηση του κορωνοϊού από κοινού. Οι υπουργοί έρευνας της ΕΕ, οι οποίοι συναντήθηκαν την Τρίτη σε τηλεδιάσκεψη, υποστήριξαν τις 10 δράσεις προτεραιότητας αυτού του σχεδίου δράσης. Συγκεκριμένα, τα κράτη μέλη χαιρέτισαν τις δράσεις για τις θεραπείες, επεκτείνοντας τις κλινικές δοκιμές που χρηματοδοτεί η ΕΕ".
"Υπενθυμίζεται η νέα προβλεπόμενη διεπιστημονική πρόσκληση για καινοτόμες λύσεις σχετικά με τα ιατρικά μέτρα και τα μέτρα ετοιμότητας και η πιθανή συμπληρωματική χρηματοδότηση των συνεχιζόμενων προσκλήσεων για καινοτόμες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μέσω του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας και μια πλατφόρμα ανταλλαγής δεδομένων έρευνας για το COVID-19. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το σχέδιο δράσης «ERAvsCorona» υπάρχουν επίσης σε ένα δελτίο τύπου της κροατικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ", τονίζει ο Εκπρόσωπος.
Όπως σημειώνει, περισσότεροι από 50 εν εξελίξει ή ολοκληρωμένα έργα του EΣΕ -ERC συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, παρέχοντας πληροφορίες από διάφορα επιστημονικά πεδία (ιολογία, επιδημιολογία, ανοσολογία, δημόσια υγεία, ιατρικές συσκευές, κοινωνική συμπεριφορά, διαχείριση κρίσεων). Αυτά τα έργα του ΕΣΕ- ERC αποτελούν μέρος της ευρύτερης απάντησης της ΕΕ στην πανδημία COVID-19 όσον αφορά την έρευνα και την καινοτομία", ξεκαθαρίζει.
Σε σχέση με το επιστημονικό συμβούλιο του ΕΣΕ- ΕRC o εκπρόσωπος αναφέρει τα εξής: "μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι την Παρασκευή 27 Μαρτίου τα υπόλοιπα 19 ενεργά μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΣΕ ζήτησαν μεμονωμένα και ομόφωνα την αποχώρηση του Mauro Ferrari από τη θέση του ως Προέδρου του ΕΣΕ". "Μια δήλωση του ΕΣΕ για το θέμαα δημοσιεύεται στον ιστότοπό του".
Σχετικά με τις σχέσεις του καθηγητή Ferrari με τη Πρόεδρο von der Leyen, ο εκπρόσωπος ξεκαθαρίζει: "η Πρόεδρος von der Leyen δεν ζήτησε προτάσεις από τον καθηγητή Ferrari και η Κομισιόν πάντα τήρησε και θα συνεχίσει να σέβεται την επιστημονική αυτονομία του ΕΣΕ."
Τέλος, σχετικά με το ερώτημα σχετικά με τις άλλες δεσμεύσεις του καθηγητή Ferrari, ο εκπρόσωπος σημειώνει ότι "όταν ανέλαβε καθήκοντα ειδικού συμβούλου, ο κ. Ferrari δήλωσε άλλες δραστηριότητες για τις οποίες επιβάλλονται μέτρα μετριασμού, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες για τους ειδικούς συμβούλους. Το πεδίο εφαρμογής της εντολής του ως ειδικού συμβούλου περιορίστηκε για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων. Σε αντίθεση με τους μόνιμους υπαλλήλους, οι ειδικοί σύμβουλοι δεν υπόκεινται σε κανόνες σχετικά με την έγκριση εξωτερικών δραστηριοτήτων", καταλήγει.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο 27 Δεκεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις