Η πανδημία του κορονοϊού και ο εγκλεισμός μας σε φοιτητικές εστίες ή στο σπίτι, μας κάνει να παρακολουθούμε συνεχώς τις ηλεκτρονικές μας συσκευές είτε για λόγους ενημέρωσης είτε ψυχαγωγίας.
Διάφορα αποφθέγματα μας διηγούνται τι έκαναν μεγάλες προσωπικότητες εν καιρώ καραντίνας. Ακούσαμε για τον νόμο της βαρύτητας που ανακάλυψε έγκλειστος λόγω της πανώλης ο Νεύτωνας, το έργο «Βασιλιάς Ληρ» που έγραψε ο Σαίξπηρ και την αυτοπροσωπογραφία του Έντβαρντ Μουνκ κατά τη διάρκεια της Ισπανικής γρίπης.
Τα παραδείγματα αυτά έχουν την πρόθεση να καθησυχάσουν και πιθανόν να εμπνεύσουν όσους διαβάζουν εξ’ αποστάσεως, όμως «γεννούν» ένα ερώτημα: Πώς θα μπορούσε κάποιος/α να οργανωθεί και να γίνει παραγωγικός/ή εν καιρώ πανδημίας; Αυτές είναι 5 απλές συμβουλές για να τα καταφέρεις!
1. Αποδέξου τη φύση των περιστάσεων
Η έλλειψη παραγωγικότητας και οι ενοχές κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου είναι συχνό φαινόμενο. Αποδέξου το γεγονός πως όλοι οι φοιτητές – Κύπριοι και μη – βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση. Οι πλήστοι – αν όχι όλοι – θα παρακολουθήσουν μαθήματα και θα εξεταστούν ηλεκτρονικά. Μην εστιάζεις στις περιστάσεις – αυτό που θα σε διαφοροποιήσει είναι η δική σου αντιμετώπιση των περιστάσεων.
2. Οργάνωσε σωστά τις εργασίες σου
Θέσε τους προσωπικούς σoυ στόχους βάσει των προθεσμιών σου για τις εργασίες και τις εξετάσεις σου. Διαχώρισε τον χρόνο που θα αφοσιώσεις στο κάθε μάθημα σε διαφορετικές εβδομάδες του μήνα, αλλά κοίταξε να είναι ρεαλιστικός ο προγραμματισμός σου! Ξεκίνα τη μέρα σoυ καθορίζοντας και βάζοντας σε σειρά προτεραιότητας τις εκκρεμότητες και τις υποχρεώσεις σου. Αξιοποίησε διάφορες online εφαρμογές ή και πιο παραδοσιακούς τρόπους για καλύτερη οργάνωση των εργασιών σου.
3. Κρεβάτι = Ύπνος. Γραφείο = Εργασία!
Όσο δελεαστικό και αν είναι να εργαστείς από το κρεβάτι ή τον καναπέ προσπάθήσε να αντισταθείς στον πειρασμό! Δημιούργησε ένα «χώρο εργασίας» ο οποίος θα είναι αποκλειστικά «για δουλειά».
4. «Μην ντύνεσαι στα σκοτεινά»
Σε αυτή την δύσκολη κατάσταση δεν είσαι μόνος. Στείλε ένα μήνυμα στους συμφοιτητές σου για να μάθεις για την πρόοδό τους ή οργανώστε ένα group call για να συζητήσετε διάφορα εξεταζόμενα θέματα μαζί. Είναι πιθανόν κάτι που σκέφτηκες να το προσέγγισαν από άλλη οπτική γωνία, γι’αυτό μπορείτε να δώσετε ανατροφοδότηση ο ένας στον άλλο. Σίγουρα δεν είναι το ίδιο με το να διαβάζετε μαζί στη βιβλιοθήκη...αλλά πάντα υπάρχουν λύσεις! Ενωθείτε διαδικτυακά και βρείτε πηγές online από την πληθώρα δωρεάν διαδικτυακών βιβλιοθηκών, όπως του Cambridge University Press. Αν ντυθείς στο σκοτάδι θα δείχνεις σαν χάος. Κάνε την χάρη στον εαυτό σου και άνοιξε το φως!
5. Απόφευγε το ‘burn out’
Το μυστικό για την επιτυχία εν καιρώ καραντίνας δεν βρίσκεται στο διάβασμα αλλά στο «έξυπνο» διάβασμα. Υπό τις παρούσες συνθήκες, το διάβασμα και ο προσωπικός χρόνος είναι πολύ εύκολο να λειτουργήσουν καταχρηστικά μεταξύ τους, εις βάρος της μίας ή της άλλης πλευράς. Για τον λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσεις την αναγκαία ισορροπία μεταξύ ξεκούρασης και διαβάσματος. Μείνε υγιής και σε φόρμα, έχοντας πάντοτε στο μυαλό σου την σημαντικότητα του ύπνου και της σωστής διατροφής. Προσπάθησε να δουλεύεις συγκεντρωμένος/η σε έναν κάθε φορά στόχο. Στην περίπτωση που δεν μένεις μόνος/η, αν αυτό δεν γίνει κατανοητό και σε όσους βρίσκονται στο σπίτι την ώρα που διαβάζεις, μίλησε μαζί τους και δείξετε αλληλοκατανόηση.
Καλή επιτυχία!
Eυγενία Χαμηλού
University of Warwick
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• iOS 18.3: Τα 5 νέα πράγματα που θα μπορεί να κάνει σύντομα το iPhone σας
• Το Netflix αυξάνει και πάλι τις τιμές του - Αναλυτικά οι αλλαγές
• Αύξηση στα παράπονα καταναλωτών – Τι αφορούσαν τα περισσότερα και η σύγκριση με την περσινή χρονιά
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις