ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ – ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Τα μέτρα που λαμβάνονται για τις σορούς των θυμάτων -Τι ισχύει στην Κύπρο σύμφωνα με στέλεχος του Υπ. Υγείας

ΚΥΠΡΟΣ – ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Τα μέτρα που λαμβάνονται για τις σορούς των θυμάτων -Τι ισχύει στην Κύπρο σύμφωνα με στέλεχος του Υπ. Υγείας

Όσο σκληρό ή μακάβριο κι αν ακούγεται, το θέμα διαχείρισης των σορών θυμάτων του κορωνοϊού στην Κύπρο τίθεται στο προσκήνιο.

Του Κωνσταντίνου Νεοφύτου

Το ζήτημα προϋποθέτει σωστούς χειρισμούς, δεδομένου ότι ο ιός παραμένει ζωντανός και μετά τον θάνατο ασθενούς.

Το Υπουργείο Υγείας και γενικά κάθε Αρχή χώρας που έχει ως ευθύνη την δημόσια υγεία θα πρέπει να δίδει οδηγίες για να λαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα, ευθυγραμμισμένα με τα διεθνή επιστημονικά αναγνωρισμένα πρότυπα:


1. Θα πρέπει να καθίσταται σαφές πώς -και αν- πρέπει να διενεργούνται εξετάσεις στα νεκροτομεία των νοσηλευτηρίων.

2. Πώς γίνεται η παραλαβή σορών στα νεκροτομεία και στα γραφεία κηδειών, ώστε να διασφαλίζεται πως δεν τίθεται σε κίνδυνο ανθρώπινο δυναμικό.

3. Πώς τυγχάνουν διαχείρισης οι σοροί θυμάτων από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2

Σε σχετικές οδηγίες έχουν προχωρήσει πολλά άλλα κράτη, ευθυγραμμιζόμενα με τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Ζητήσαμε από αρμόδιο πρόσωπο του Υπουργείου Υγείας σχετική πληροφόρηση και συγκεκριμένα να ενημερωθούμε κατά πόσον έχουν δοθεί σχετικές οδηγίες στους εμπλεκόμενους.

Όπως μας αναφέρθηκε «ακολουθείται συγκεκριμένο πρωτόκολλο με οδηγίες που έρχονται από το εξωτερικό». Ζητήσαμε να έχουμε τις σχετικές οδηγίες, ωστόσο, η απάντηση ήταν αρνητική.

Κατόπιν ερώτησης μας επ΄ ακριβώς για τα μέτρα που λαμβάνονται μας ειπώθηκε ότι οι νεκροί τοποθετούνται σε ειδικούς σάκους διακομιδής πτωμάτων (σημ. διπλούς) για να μεταφερθούν στο νεκροτομείο και με οδηγίες να θάβονται με αυτούς.

Πάντως, στην Ελλάδα υπάρχει (1) σχολαστική τήρηση μέτρων ατομικής προστασίας. Πέραν τούτου (2) σε περίπτωση νεκρού λόγω πιθανής, ύποπτης ή επιβεβαιωμένης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 η νεκροτομή πρέπει να αποφεύγεται. Εάν κριθεί απαραίτητο να γίνει πρέπει να:

• διενεργηθεί από εκπαιδευμένο και έμπειρο προσωπικό στην εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων ατομικής προστασίας, με στόχο την ελαχιστοποίηση μετάδοσης του παθογόνου,
• παραβρίσκεται στον νεκροτομικό θάλαμο ο μικρότερος δυνατός αριθμός ατόμων,
• εφαρμόζεται απολύμανση του νεκρού σώματος με διάλυμα οικιακής χλωρίνης 5.25% σε αναλογία 1:10. Στη συνέχεια το νεκρό σώμα τοποθετείται σε ανθεκτικό, αδιάβροχο, πλαστικό σάκο με φερμουάρ και πάχος όχι μικρότερο από 150μm. Στη συνέχεια το νεκρό σώμα τοποθετείται σε δεύτερο σάκο ειδικό για τη μεταφορά νεκρού ο οποίος κλείνει ερμητικά, δεν ανοίγει ξανά και δεν αφαιρείται,
• η επιφάνεια του δεύτερου σάκου καθαρίζεται με διάλυμα οικιακής χλωρίνης 5,25% σε αναλογία 1 προς 4 και αφήνεται να στεγνώσει στον αέρα.

Επιπλέον, τα νεκρά σώματα που παραπέμπονται στην ιατροδικαστική υπηρεσία από χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, συνοδεύονται από όλα τα απαραίτητα έγγραφα και ιδιαίτερα από αναλυτικό ιστορικό.

Στα νεκροτομεία των νοσοκομείων όσο και στα γραφεία τελετών, ισχύουν οι γενικές οδηγίες διαχείρισης νεκρών σωμάτων όπως η αποφυγή άμεσης επαφής με αίμα ή άλλα βιολογικά υγρά του νεκρού σώματος, η εφαρμογή μέτρων ατομικής προστασίας (γάντια, αδιάβροχη ποδιά, μάσκα, προστατευτικά γυαλιά, η εφαρμογή της υγιεινής των χεριών. Καθαρισμός / απολύμανση περιβάλλοντος.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραυματίστηκε στο μονοπάτι του Άβακα - Στήθηκε επιχείρηση διάσωσής του -Δείτε φωτογραφία

• Τούλσι Γκάμπαρντ: Μια βετεράνος του πολέμου στο Ιράκ αναλαμβάνει επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ

• Εκρηκτικό «κοκτέιλ» λοιμώξεων στα παιδιά – Από πού προέρχονται, τα συμπτώματα και όσα πρέπει να προσέξουν οι γονείς

• ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ: Πόσα κοστίζει μια απόδραση στα ορεινά; - Ανάρπαστες οι κρατήσεις για Σαββατοκύριακο

• Πρώην παίκτρια του survivor έφερε στον κόσμο το πρώτο της παιδί - Φωτογραφία

• Δυστοκία στο άνοιγμα νέων οδοφραγμάτων - Η επιθυμία της Λευκωσίας για απευθείας διάλογο με την Άγκυρα και η απαισιοδοξία των Κυπρίων



Τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν οι δύο που εγκατέλειψαν τη σκηνή του θανατηφόρου, ανήλικος ο οδηγός - Δείτε φωτογραφία από το σημείο

Τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν οι δύο που εγκατέλειψαν τη σκηνή του θανατηφόρου, ανήλικος ο οδηγός - Δείτε φωτογραφία από το σημείο

Η Αστυνομία διερευνά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες, σε οδική σύγκρουση που συνέβη χθες βράδυ, στην επαρχία Λάρνακας, έχασε τη ζωή της η Giulia Mihaela Vasile, 18 ετών, από τη Ρουμανία, κάτοικος Κύπρου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top