ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συντεχνίες: Η στήριξη από πακέτο μέτρων προνοεί και υποχρεώσεις επιχειρήσεων έναντι εργαζομένων

Συντεχνίες: Η στήριξη από πακέτο μέτρων προνοεί και υποχρεώσεις επιχειρήσεων έναντι εργαζομένων

Η στήριξη από πακέτο μέτρων προνοεί και υποχρεώσεις επιχειρήσεων έναντι εργαζομένων, λένε ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ.

ΣΕΚ και ΠΕΟ καλούν την ΟΕΒ να τηρήσει τα συμφωνηθέντα μεταξύ κοινωνικών εταίρων σε σχέση με το πακέτο μέτρων στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων, στο οποίο περιλαμβάνεται και η υποχρέωση των επιχειρήσεων να μην προχωρήσουν σε απολύσεις εργαζομένων, τονίζοντας παράλληλα πως η στήριξη στις επιχειρήσεις προϋποθέτει και υποχρεώσεις.

Αυτό αναφέρουν, μεταξύ άλλων, σε δηλώσεις τους στο ΚΥΠΕ οι Γενικοί Γραμματείς ΣΕΚ και ΠΕΟ Ανδρέας Μάτσας και Πάμπης Κυρίτσης, αντίστοιχα, οι οποίοι κλήθηκαν να σχολιάσουν ανακοίνωση της ΟΕΒ, στην οποία αναφέρεται ότι «καμία επιχείρηση δεν μπορεί υπό τις συνθήκες αυτές να προβεί σε έγκυρους σχεδιασμούς για περισσότερο από μια εβδομάδα, πόσο μάλλον να δεσμευθεί τώρα για διατήρηση όλου του προσωπικού επί έξι μήνες μετά τη λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης».

Ταυτόχρονα, σε σημερινή της ανακοίνωση η ΔΕΟΚ προειδοποιεί ότι «δεν θα ανεχθεί αντεργατικές πρακτικές ούτε μονομερείς εργατικές αυθαιρεσίες που θα οδηγήσουν ακόμη μία φορά σε θυματοποίηση των εργαζομένων».

Συγκεκριμένα, ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας είπε στο ΚΥΠΕ ότι η ΣΕΚ θεωρεί πως «η συγκεκριμένη παρέμβαση (της ΟΕΒ) δείχνει καθαρή πρόθεση και στόχευση να δημιουργήσει άλλοθι σε σχέση με εκείνο που θα ήθελαν να προωθήσουν στον ιδιωτικό τομέα».

Ο κ. Μάτσας κάλεσε όλους τους κοινωνικούς εταίρους να μείνουν προσηλωμένη στη συνεννόηση και στις αποφάσεις που λήφθηκαν μετά τη διαβούλευση με την Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και στη βάση των αρχών που τέθηκαν, η οποία καθόρισε, όπως είπε, «το πλαίσιο του σχεδιασμού έτσι ώστε να παραμείνουμε προσηλωμένοι στη στήριξη της επιχειρηματικότητας και στην κατοχύρωση της απασχόλησης και στην προστασία των εργαζομένων».

«Πρέπει να υπάρξει συνέπεια στη φιλοσοφία που καθόρισε το πλαίσιο των μέτρων που σχεδιάστηκαν, προστασία της επιχειρηματικότητας, κατοχύρωση της απασχόλησης και προστασία των εργαζομένων», είπε ο ΓΓ της ΣΕΚ, προσθέτοντας ότι «οτιδήποτε άλλο ειπωθεί αυτή τη στιγμή είναι περιττό, επικίνδυνο και εκ του πονηρού».

Εξάλλου, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της ΟΕΒ, ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης είπε στο ΚΥΠΕ ότι είναι απόλυτα λογική η πρόθεση, η οποία υπάρχει μέσα στο πακέτο που θα ψηφιστεί, «να δοθεί η δυνατότητα να στηριχθούν οι επιχειρήσεις, προσθέτοντας ότι «η στήριξη στις επιχειρήσεις προϋποθέτει και τέτοιες υποχρεώσεις».

«Δεν είναι δυνατό οι επιχειρήσεις να θέλουν ο κυπριακός λαός να στηρίξει με τόσα δισεκατομμύρια την παρουσία τους, την προοπτική τους να συνεχίσουν να λειτουργούν, αλλά την ίδια ώρα η απαίτηση τους να είναι να έχουν τη δυνατότητα τη στιγμή που θα παίρνουν αυτή την βοήθεια, να απολύουν και τους εργαζομένους», τόνισε.

Ανέφερε ότι «το πακέτο βοήθειας και η εκταμίευση που θα γίνει από τα δημόσια ταμεία πρώτο στόχο πρέπει να έχει την προστασία των πολλών, των αδυνάτων, των εργαζομένων, αυτών που θα χάσουν τα εισοδήματα τους και δεν θα μπορούν να ζήσουν» και πρόσθεσε ότι «είναι απόλυτα λογικό ο πρώτος στόχος να είναι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας και η δυνατότητα σε κάθε ένα να έχει ένα ελάχιστο εισόδημα αυτή την δύσκολη περίοδο για να μπορέσει να επιβιώσει με αξιοπρέπεια».

«Η θέση αυτή της ΟΕΒ με τον τρόπο που τίθεται αυτή την στιγμή συγκρούεται με το κοινό αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης που πρέπει να διακρίνει τα μέλη της κοινωνίας σε τέτοιες στιγμές», πρόσθεσε.

Ο κ. Κυρίτσης είπε ότι ήταν ξεκάθαρο για την ΠΕΟ από την πρώτη στιγμή ότι είναι παράλογο σε τέτοιες συνθήκες που υπάρχουν σήμερα, με τις συμφωνίες που έχουν γίνει και με τα νομοσχέδια που είναι στην Βουλή, η ΟΕΒ να μιλά για απολύσεις, αφού έρχεται το κράτος, όπως είπε, «να στηρίξει και να επιδότηση τους μισθούς των εργαζομένων με προσωρινές αναστολές για να μην προχωρήσουν σε απολύσεις».

Τέλος, ο ΓΓ της ΠΕΟ είπε ότι αρχικά στη συζήτηση για το θέμα υπήρχε η δέσμευση των επιχειρήσεων για διατήρηση όλου του προσωπικού για περίοδο 12 μηνών, αλλά και στη συνέχεια η περίοδος αυτή έγινε έξι μήνες και διερωτήθηκε πώς «γίνεται να πάρουν τις επιχορηγήσεις και τις προσωρινές αναστολές και στη συνέχεια να προχωρήσουν σε απολύσεις».

Εξάλλου, η ΔΕΟΚ αναφέρει ότι «η διατήρηση των θέσεων εργασίας σε συνδυασμό με τα μέτρα οικονομικής ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα πρέπει να αποτελέσουν τον κεντρικό άξονα της οικονομικής πολιτικής σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία» και προσθέτει πως «οι προειδοποιήσεις των εργοδοτικών οργανώσεων για μαζικές απολύσεις εργαζομένων από επιχειρήσεις που στο μέλλον θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες μας προκαλούν ανησυχία».

«Το κυβερνητικό πακέτο μέτρων για την στήριξη της απασχόλησης και της οικονομίας είναι συγκροτημένο και ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό στις ανάγκες και τις προσδοκίες των εργαζομένων και των επιχειρήσεων», αναφέρει και προσθέτει πως «η διατήρηση των θέσεων εργασίας σε συνδυασμό με τα μέτρα οικονομικής ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα πρέπει να αποτελέσουν τον κεντρικό άξονα της οικονομικής πολιτικής σε αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία».

Η ΔΕΟΚ εκφράζει την πεποίθηση ότι «η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική θα συμβάλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των βραχυπρόθεσμων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να συνεχίσουν την οικονομική τους δραστηριότητα χωρίς κλυδωνισμούς και λειτουργικά προβλήματα».

«Θα πρέπει να καταστεί σαφές όμως ότι τα χρήματα του Κύπριου φορολογούμενου θα πρέπει να αξιοποιηθούν για τη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας», αναφέρει και προσθέτει ότι «οι μισθοί των εργαζομένων συνεπεία της οικονομικής κρίσης εξακολουθούν να είναι καθηλωμένοι στα επίπεδα του 2011 σε αντίθεση με τις επιχειρήσεις που παρουσιάζουν αυξημένη κερδοφορία».

Αναφέρει επίσης ότι «τόσο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όσο και η κυπριακή Κυβέρνηση θέτουν σαν προαπαιτούμενο για την παραχώρηση οικονομικής βοήθειας στις επιχειρήσεις, την διατήρηση και προστασία της απασχόλησης» και προσθέτει πως προσδοκάει ότι «οι εργοδότες θα ανταποκριθούν πλήρως στις υποχρεώσεις τους».

Τέλος, η ΔΕΟΚ διαβεβαιώνει τους εργαζόμενους ότι θα επαγρυπνεί με στόχο την πλήρη διασφάλιση της εργασίας και των δικαιωμάτων τους.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Το να ηρεμήσετε είναι πιο εύκολο στα λόγια - Ο ανάδρομος Ερμής του Νοεμβρίου φέρνει δράματα σε αυτά τα ζώδια

• Netflix: Το top5 των ταινιών και σειρών που προτιμούν οι Κύπριοι τον Νοέμβριο – Βαθμολογίες και trailer

• Επεισοδιακή καταδίωξη στους δρόμους της Λευκωσίας – Περιπολικό συγκρούστηκε με όχημα καταζητούμενου για υπόθεση απαγωγής

• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι

• Παγκύπριας κλίμακας επιχείρηση της Αστυνομίας για παράνομους μετανάστες - Χειροπέδες σε 24 πρόσωπα - Προχωρούν οι διαδικασίες για επαναπατρισμό τους

• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας



Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Όταν στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέβαινε τον λόφο του προεδρικού με τη σύζυγο και τα παιδιά του, για την τελετή παράδοσης – παραλαβής της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Νίκο Αναστασιάδη, το κλίμα ήταν άκρως οικογενειακό, με τον Νίκο Αναστασιάδη να βλέπει τον <διάδοχό> του με ύφος περήφανου πατέρα. Ο Νίκος Αναστασιάδης μάλιστα, αποκαλούσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, <Νίκο μου>.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top