Σύμφωνα με τους ειδικούς, το όλο ζήτημα με την υγειονομική κρίση θα κριθεί στο κατά πόσον το Σύστημα Υγείας της κάθε χώρας μπορεί να ‘αντέξει’ ένα μεγάλο αριθμό νοσούντων και ειδικότερα, αυτών που θα χρειαστούν αναπνευστική υποστήριξη.
Του Γιώργου Τάττη
Με βάση αυτό ως δεδομένο, οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας θα πρέπει να έχουν ικανοποιητικό αριθμό κλινών με υποστηρικτικό αναπνευστήρα ούτως ώστε να μπορούν να περιθάλψουν όσο το δυνατόν περισσότερες δύσκολες περιπτώσεις.
Επικοδομητικές Ασάφειες
Δυστυχώς, η ενημέρωση που υπάρχει από τα αρμόδια όργανα στην Κύπρο σε σχέση με τις κλίνες ΜΕΘ είναι αποσπασματική. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του Υπουργού Υγείας στις 20 Μαρτίου, ‘η Κύπρος θα διαθέτει συνολικά στα δημόσια νοσηλευτήρια 126 κλίνες σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) για την αντιμετώπιση περιστατικών κορωνοϊού. Πρόσθεσε ότι οι έξι κλίνες βρίσκονται στο νοσοκομείο αναφοράς της Αμμοχώστου, 112 κλίνες στο ΓΝ Λευκωσίας και οκτώ κλίνες στο ΓΝ Λεμεσού. Επίσης, υπάρχουν άλλοι 80 αναπνευστήρες για την αντιμετώπιση των υπολοίπων περιστατικών’. Εδώ σημειώνεται ότι δεν υπήρξε ενημέρωση για τον προϋπάρχοντα αριθμό κλινών ΜΕΘ στα δημόσια νοσηλευτήρια, για να εξακριβωθεί και το εύρος της παραγγελίας.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Υπ.Υγείας: Καλύτερα επώδυνες αποφάσεις παρά να αφεθούμε απροστάτευτοι
Εντούτοις, ο επιστημονικός διευθυντής της Διεύθυνσης Λευκωσίας του ΟΚΥπΥ δρ Μάριος Λοΐζου, δήλωσε στις 24/03 ότι ‘αυτή την στιγμή υπάρχουν παγκύπρια διαθέσιμες 32 κλίνες σε ΜΕΘ για την νοσηλεία ασθενών με Covıd- 19. Δυνητικά υπάρχει η δυνατότητα οι κλίνες αυτές να αυξηθούν σταδιακά σε 125 με την προσθήκη 89 επιπλέον κλινών στη Λευκωσία και 4 στη Λεμεσό’.
Συμπερασματικά, σύμφωνα με τον Υπουργό μέχρι και τις αρχές Απριλίου θα υπάρχουν στο σύνολό τους 206 κλίνες ΜΕΘ εξοπλισμένες με αναπνευστήρα (εκ των οποίων οι 126 αποκλειστικά για τον ιό). Εντούτοις, δύο μέρες πριν και φθάνοντας σχεδόν στα τέλη Μαρτίου, υπάρχουν μόνο 32 κλίνες εν ενεργεία για τον κορωνοϊό.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΚΥΠΡΟΣ – ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Το προφίλ των δυο θυμάτων - Χωρίς ιστορικό ο 58χρονος Κύπριος
Σημειώνεται εδώ ότι στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου το οποίο είναι και νοσοκομείο αναφοράς, σύμφωνα με πληροφόρηση που έχουμε, οι κλίνες που υπάρχουν είναι Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) και όχι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και μόλις χθες Τετάρτη (25/03) στελεχώθηκε με εντατικολόγο.
Ελλιπής προετοιμασία;
Το ζήτημα που προκύπτει είναι κατά πόσον η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας, είχε προνοήσει για αύξηση των κλινών ΜΕΘ και των αναπνευστήρων, τουλάχιστον από την στιγμή που υπήρξαν τα πρώτα δείγματα εξάπλωσης της πανδημίας στην Ευρώπη.
Παράλληλα, αυτό που πρέπει να διαφανεί είναι το κατά πόσον οι υφιστάμενες κλίνες ΜΕΘ ήταν ικανοποιητικές σε αριθμό, αν υπήρχε η μέριμνα για τέτοιες κρίσεις ή εάν αφέθηκε το Σύστημα Υγείας, λόγω εξυγίανσης, να ‘πεθάνει’. Τέλος, μένει να δούμε εάν όντως το κράτος θα καταφέρει να ικανοποιήσει τις δεσμεύσεις του καθώς τα χρονικά όρια στενεύουν.
Σημειώνεται δε ότι σύμφωνα με διάφορες έρευνες, ένα 10% τουλάχιστον ενδέχεται να χρειαστεί νοσηλεία με αναπνευστήρα.
Σύμφωνα με καταγγελίες γιατρών που έχουμε στη διάθεσή μας, στα δημόσια νοσηλευτήρια αυτή τη στιγμή επικρατεί μία αναρχία. Απορούν μάλιστα, αν η καραντίνα σε ολόκληρα νοσοκομεία προκύπτει γιατί δεν υπάρχει επιπλέον προσωπικό (που υπάρχει σε κάποια) ή γιατί δεν υπήρχε η μέριμνα να απομονώνονται τα ύποπτα περιστατικά εκ των προτέρων και να οργανώνεται η λειτουργία των νοσοκομείων αναλόγως. Γιατί είναι αδιανότητο να υπολειτουργούν ολόκληρα νοσοκομεία με το που υπάρξουν επιβεβαιωμένα περιστατικά σε 1 ή 2 τμήματα. ‘Γιατί επιλέχθηκε το Νοσοκομείο Αμμοχώστου ως σημείο αναφοράς τότε;’, καταλήγουν.
Αγώνας δρόμου
Το ThemaOnline επικοινώνησε τόσο με τον εκπρόσωπο τον ιδιωτικών νοσηλευτηρίων Δρ. Σάββα Καδή, όσο και με τον Διευθυντή της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας Δρ. Λάκη Παλάζη.
Ο κ. Καδής ενημέρωσε ότι υπάρχουν 35 κλίνες ΜΕΘ στα Ιδιωτικά Νοσηλευτήρια και υπάρχει σχέδιο για να αυξηθούν.
Ο κ. Λάκης Παλάζης ήταν αρκετά καθησυχαστικός και δήλωσε ότι ‘η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι τα αρμόδια όργανα λειτουργούν με τρόπο που να μην μείνει κάποιο κενό. Το κράτος δεν βάζει όρια οικονομικά και το μήνυμα είναι αισιόδοξο’.
Επιβεβαίωσε δε ότι υπάρχει πρόβλεψη μέχρι και τις αρχές Απριλίου να υπάρχουν στο σύνολό τους μέχρι και 215 κλίνες ΜΕΘ, όμως, δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει τον ακριβή αριθμό που προϋπήρχε ανά το παγκύπριο. Σημειώνεται ότι το ThemaOnlıne επικοινώνησε τόσο με τον Λειτουργό Τύπου του ΟΚΥπΥ, όσο και με άλλα αρμόδια άτομα και κανείς δεν μπόρεσε να απαντήσει στο ερώτημα.
Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποια ζητήματα που προκύπτουν σε σχέση με τον πληρη εξοπλισμό αυτών των κλινών. Σύμφωνα με τον Δρ. Παλάζη, σε κάποιες από τις κλίνες θα ενσωματωθούν μόνο monıtor που θα μπορούν να βοηθήσουν άτομα που δεν πάσχουν από αναπνευστικό σύνδρομο και θα απευθύνονται κυρίως σε ανθρώπους που δεν νοσούν από τον ιό COVID-19. Όμως, ήταν αισιόδοξος ότι θα υπάρξει ο όσο το δυνατόν μεγαλύτερος εξοπλισμός αναπνευστήρων για να ικανοποιηθούν και οι ανάγκες όσων θα νοσήσουν και με τον κορωνοϊό, φθάνοντας έτσι και στις διακηρύξεις του Υπουργείου Υγείας.
Καταληκτικά, ο Δρ. Παλάζης επιβεβαίωσε εκ νέου ότι ‘όλοι δουλεύουν με ένα τρόπο πολύ διαφορετικό και ξεπερνούν τις δυνάμεις τους για το κοινό καλό’.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις