ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Κόουτς με πέρασμα από πάγκο Κυπριακής ομάδας στην… ανοσία της αγέλης – Τι ΔΗΛΩΝΕΙ με αυτά που ΒΙΩΝΕΙ

Κόουτς με πέρασμα από πάγκο Κυπριακής ομάδας στην… ανοσία της αγέλης – Τι ΔΗΛΩΝΕΙ με αυτά που ΒΙΩΝΕΙ

Ο Ελλαδίτης προπονητής, Γιάννης Χριστόπουλος, είχε πέρασμα από τους Κυπριακούς πάγκους, τη σεζόν 2017-2018, όπου είχε αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Άρη.  Αυτό το διάστημα είναι στη Σουηδία και στην ομάδα Ακρόπολις.  Ο κόουτς μίλησε σε δύο ιστοσελίδας της Ελλάδας για την κατάσταση που επικρατεί στη Σκανδιναβική χώρα με την εξάπλωση του κορονοϊού.

Πρώτα στην ιστοσελίδα www.to10.gr όπου το δημοσίευμα έχει ως εξής:

«Από τα Γιάννενα στην Μαριούπολη της Ουκρανίας. Από τη Λιβαδειά στην Λεμεσό. Και από την Καλαμάτα στη Στοκχόλμη. Με έναν τρόπο παράξενος ταξιδιώτης. Στην πραγματικότητα όμως απλά ένας επαγγελματίας του ποδοσφαίρου από εκείνους που τολμούν να συλλέγουν εμπειρίες διαφορετικές από τις συνηθισμένες.

Μετρημένοι στα δάχτυλα οι Έλληνες προπονητές που έχουν δουλέψει παραπάνω από μια φορά στο εξωτερικό. Ο Γιάννης Χριστόπουλος ανάμεσα τους. Από τον Γενάρη στη Σουηδία. Για την ελληνική Ακρόπολις. Κλαμπ της πρωτεύουσας με έτος ίδρυσης το 1968. Μια απόπειρα ελλήνων να κρατήσουν μέσα τους… Ελλάδα με όχημα το ποδόσφαιρο.

Για πρώτη φορά η Ακρόπολις προετοιμάζεται να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας. Για πρώτη φορά πρέπει να οχυρωθεί «επαγγελματικά». Κάπως έτσι προέκυψε και η επιλογή του Γιάννη Χριστόπουλου. Ο εκλεκτός για την μετάβαση από την προηγούμενη κατάσταση στην επόμενη. Ο 47άχρονος τεχνικός που πέρασε από τα τμήματα υποδομής Παναθηναϊκού, ΑΕΚ, Ολυμπιακού που ανακηρύχθηκε προπονητής της χρονιάς στην Σούπερ Λιγκ 2013 οδηγώντας τον ΠΑΣ Γιάννενα στην πρώτη πεντάδα της κατάταξης (και στο πρώτο ευρωπαϊκό εισιτήριο της ιστορίας του που χάθηκε στα χαρτιά), που βρέθηκε στο πρωτάθλημα της Ουκρανίας για την Τάβριγια. Που συναντάς στο βιογραφικό του τον Πλατανία, την Λεβαδειακό, τον Άρη Λεμεσού, την Καλαμάτα. Ένα μόνιμο ταξίδι…

Η κουβέντα που είχαμε σκοπό να κάνουμε για αυτή τη νέα πρόκληση, προγραμματισμένη από καιρό. Η ατζέντα όμως πλέον διαφορετική. Ο Κορονοιός έχει αλλάξει κάθε έννοια κανονικότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ή μήπως όχι; «Ξέρεις εδώ δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Ο κόσμος κυκλοφορεί κανονικά στους δρόμους, τα μαγαζιά είναι ανοιχτά τα μέσα μεταφοράς γεμάτα. Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια ήταν επίσης ανοιχτά μέχρι πριν λίγες ημέρες. Υπάρχουν περισσότερα από χίλια κρούσματα επιβεβαιωμένα και μαζί δυστυχώς οι πρώτες ανθρώπινες απώλειες. Οι Σουηδοί όμως το αντιμετωπίζουν μάλλον με έναν τρόπο πιο… βρετανικό» μας ενημερώνει. Έχει απόλυτο δίκιο. Είναι η περίφημη θεωρία ανοσίας της αγέλης. Οι Βρετανοί το λάνσαραν οι Ολλανδοί και οι Σουηδοί ακολούθησαν.

Επί της ουσίας καμία από τις χώρες αυτές δεν έκαναν παρά ελάχιστα τεστ για τον ιό. Δεν ιχνηλάτησαν. Δεν το έψαξαν παραπάνω. Η Σουηδία είναι μια χώρα που έχει πάνω-κάτω τον πληθυσμό της Ελλάδας. Τα καταγεγραμμένα κρούσματα για εκείνη είναι μόνο τα βαριά κρούσματα. Παρά ταύτα οι αριθμοί κρίνονται ικανοποιητικοί από τους επιστήμονες. Εξ και η Κυβέρνηση του Στέφαν Λεφβέν δεν προχωρά σε άλλη δέσμη μέτρων. Καταγεγραμμένα υπάρχουν 2046 κρούσματα. Οι ανθρώπινες απώλειες είναι 25. Κάτι σε 1.2%.

Φυσικά αν είσαι Σουηδός δεν έχεις επιλογή. Αν όμως είσαι κάποιος που η τηλεόραση φέρνει την Ελλάδα στο σαλόνι του σπιτιού σου; Τότε το θέμα σίγουρα χωρά συζήτηση. «Ο τρόπος που αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση την κατάσταση στη χώρα μας, στην Ελλάδα είναι πραγματικά διαφορετική σε σχέση με αυτό που συμβαίνει εδώ. Προσωπικά είμαι πολύ πιο κοντά στον δικό μας τρόπο σκέψης. Προέχει η δημόσια υγεία και η ασφάλεια. Νιώθω καλύτερα γνωρίζοντας ότι στην Ελλάδα η οικογένεια μου βρίσκεται υπό μια δεσμίδα μέτρων προστασίας. Όταν είσαι μακριά ανησυχείς περισσότερο γιατί δεν μπορείς να βοηθήσεις. Έχει σημασία λοιπόν να ξέρεις ότι το κράτος λειτούργησε με αντανακλαστικά. Και ότι προσπαθεί να προστατεύει κάθε πολίτη. Η Σουηδία είναι πραγματικά πολύ οργανωμένη σε όλα. Το καταλαβαίνεις από την πρώτη στιγμή. Μου έχει κάνει εντύπωση λοιπόν ότι δεν έχουν προκύψει ήδη κάποια μέτρα αντίστοιχα με τα ελληνικά. Αλλά αυτός είναι ο τρόπος της».

Τι κάνει ο ίδιος στον χώρο… εξουσίας του, στην ομάδα του που πλην του Σωτήρη Νικόπολου όλοι οι ποδοσφαιριστές είναι Σουηδοί : «Σε συνεργασία με την διοίκηση από την περασμένη Δευτέρα διακόψαμε τις προπονήσεις. Για την υγεία των ποδοσφαιριστών. Αλλά στην πραγματικότητα περιμένουμε τις κεντρικές αποφάσεις. Από την Ομοσπονδία. Εδώ τα επαγγελματικά πρωταθλήματα ήταν προγραμματισμένα να ξεκινήσουν στο τριήμερο 3-5 Απριλίου. Φαίνεται ότι θα πάμε αργότερα. Τον Μάη ή και τον Ιούνη. Ακόμη πάντως δεν το επιβεβαιώνει κανείς όλο αυτό. Την προηγούμενη εβδομάδα αναβλήθηκαν τα ματς κυπέλλου. Επιτρέπονται όμως τα φιλικά κεκλεισμένων των θυρών. Εμείς το περασμένο Σάββατο ταξιδέψαμε οδικώς για ένα τέτοιο ματς. Αλλά όπως σου είπα περιμένουμε».

Και όσο για το ποδόσφαιρο: «Πριν από τρία χρόνια είχα για πρώτη φορά μια πρόταση από την Ακρόπολις. Τώρα που η ομάδα ανέβηκε οι διοικούντες με πλησίασαν πάλι. Ήθελα πολύ να ζήσω μια εμπειρία αυτού του επιπέδου. Την κουλτούρα και την πρόκληση ενός ποδοσφαίρου όπως αυτό της Σκανδιναβίας. Υπάρχει διάθεση η ομάδα να κάνει βήματα προς τα εμπρός. Ο πρόεδρος ο κύριος Νικόπουλος, το συμβούλιο, οι χορηγοί θέλουν να δημιουργήσουμε κάτι καλό. Η ομάδα για τους Έλληνες της Σουηδίας είναι κάτι παραπάνω από ποδόσφαιρο. Είναι ο τρόπος σύνδεσης με την πατρίδα. Εμπεριέχει κάτι το πατριωτικό. Το όνομα της τα λέει όλα, Ακρόπολις. Σαφώς τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Ο αγωνιστικός στόχος μας είναι να διατηρηθούμε στην κατηγορία. Η αλήθεια είναι ότι τα περίμενα λιγάκι διαφορετικά. Βρισκόμαστε σε μεταβατικό στάδιο. Στην κρίσιμη στιγμή που μια ομάδα από το ερασιτεχνικό επίπεδο ανεβαίνει στο επαγγελματικό. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο στοίχημα. Θα δώσουμε όλοι τον καλύτερο μας εαυτό. Να είμαστε καλά βεβαίως. Και να έρθει η ώρα που το ποδόσφαιρο θα ξαναγίνει η πιο σημαντική συζήτηση για όλους μας».

Ακολούθως το δημοσίευμα της ιστοσελίδας www.sport24.gr έχει ως εξής: 

«Εδώ και δυόμιση μήνες σχεδόν ο Γιάννης Χριστόπουλος όντας ο νέος προπονητής της Akropolis εργάζεται και κυρίως ζει στη Σουηδία και την πρωτεύουσα της, την Στοκχόλμη. Στη χώρα που έως τώρα έχει πάρει τα λιγότερα μέτρα για τη μάχη κατά του κορονοϊού.

Την ίδια ώρα αρκετές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, στην Ελλάδα, την πατρίδα του 47χρονου τεχνικού τα μέτρα που έχουν παρθεί είναι αρκετά αυστηρά με κλείσιμο μαγαζιών, καταστημάτων, σχολείων και πλέον εδώ και λίγες μέρες απαγόρευση κυκλοφορίας.

Τα επίσημα κρούσματα στη Σουηδία το βράδυ της Τρίτης (24/3) είχαν φτάσει τα 2.286 και οι θάνατοι τους 36 ενώ στην Ελλάδα ο αντίστοιχος αριθμός έχει φτάσει στα 743 κρούσματα και οι άνθρωποι που έχουν χάσει τη μάχη με τη ζωή είναι είκοσι.

Το Sport24.gr επικοινώνησε με τον Γιάννη Χριστόπουλο για να τον ρωτήσει πως είναι τα πράγματα στην Σουηδία, τι συμβαίνει στους δρόμους, στα μαγαζιά στην καθημερινότητα της πρωτεύουσας της Σουηδίας και το πως αφουγκράζεται ο ίδιος την κατάσταση.

Για τον ίδιο φυσικά είναι δύσκολο να βρίσκεται τόσα χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο καταγωγής του, την Καλαμάτα, όπου ζει η οικογένεια του ενώ αναφέρθηκε και στο γεγονός πως ούτε στο ποδόσφαιρο της Σουηδίας έχουν παρθεί ανάλογα μέτρα και η μόνη ιδέα που υπάρχει είναι να ξεκινήσει το πρωτάθλημα στις αρχές Ιουνίου αλλά… με κόσμο.

Πως είναι γενικότερα τα πράγματα στη Σουηδία με το θέμα του κορονοϊού;

“Δυστυχώς επικρατεί η λογική που επικρατούσε αρχικά στην Αγγλία και δεν υπάρχει ουσιαστικά κανείς περιορισμός. Μόνο την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσαν πως τα πανεπιστήμια, τα λύκεια και τα γυμνάσια θα είναι κλειστά. Όχι όμως τα σχολεία καθώς δεν ήξεραν που θα αφήσουν τα παιδιά τους.

Όλα τα καταστήματα είναι ανοιχτά, εστιατόρια, καφέ, τα πάντα, ότι μπορείς να φανταστείς. Ο κόσμος πάει κανονικά στη δουλειά του και δεν χρησιμοποιούν καμία προφύλαξη. Χθες πήγα στο σούπερ μάρκετ, είχα πάρει μάσκα μαζί μου, γιατί φροντίζω να προσέχω όσο περισσότερο μπορώ, αλλά είδα πως κανείς δεν φορούσε και… ντράπηκα να τη βάλω εγώ”.

Γιατί θεωρείς πως δεν έχουν πάρει σκληρά μέτρα;

“Αυτές είναι οι εντολές του κράτους και οι κάτοικοι εδώ της ακολουθούν πιστά. Ναι μεν θέλουν να προστατεύσουν τους μεγάλους ανθρώπους, πράγμα που δεν το βλέπω να συμβαίνει, και αυτό που καταλαβαίνω είναι πως θέλουν να αρρωστήσει το μεγαλύτερο μέρος”.

Σαν τη θεωρία πέρι “ανοσίας της αγέλης” που ακολούθησαν αρχικά και στην Αγγλία;

“Ναι και τώρα το άλλαξαν και έχουν πάρει μέτρα σκληρά”.

Θεωρείς πως αυτό γίνεται επειδή είναι μακριά από τις μεσογειακές χώρες που έως τώρα υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα;

“Δεν μπορώ να το ξέρω αυτό είναι μια πολιτική της κυβέρνησης της Σουηδίας γιατί σε αντίθεση στη Νορβηγία και τη Δανία έχουν κλείσει τα σύνορα τους νωρίτερα”.

Ζώντας εκεί τους τελευταίους μήνες και επειδή έρχεσαι σε επαφή καθημερινά με αρκετούς Σουηδούς βλέπεις κάποια αλλαγή. Εδώ στην Ελλάδα όπως και στις περισσότερες χώρες υπάρχει το σλόγκαν “μένουμε σπίτι”;

“Όχι. Αυτό που έχω την αίσθηση είναι πως υπάρχει ένας φόβος στους πολίτες και ατομικά γίνεται μια προσπάθεια απ’ αυτούς ώστε κάπως να προφυλαχθούν”.

Εσείς εδώ και λίγες μέρες σταματήσατε τις προπονήσεις, υπήρξε ενημέρωση από την ομοσπονδία;

“Όχι. Πήρα την πρωτοβουλία εγώ να το προτείνω στη διοίκηση και σε συνεργασία μαζί της βλέποντας πως κάποιες μεγάλες ομάδες στη χώρα όπως η ΑΪΚ, η Γκέντεμποργκ σταμάτησαν και αυτοί αποφασίσαμε να σταματήσουμε και εμείς αρχικά μέχρι τις 31 Απριλίου. Φυσικά οι παίκτες έχουν πάρει ατομικό πρόγραμμα εκγύμνασης καθημερινά το οποίο και ακολουθούν μόνοι τους”.

Και τι λένε εκεί από την ομοσπονδία για το πρωτάθλημα που ήταν να ξεκινήσει στις αρχές Απρίλη;

“Δεν υπάρχει καμία οδηγία. Όποια ομάδα θέλει μπορεί να προπονείται και όποια όχι. Η εκκίνηση του πρωταθλήματος πηγαίνει για δύο μήνες μετά, είναι μια ιδέα αυτή, ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα ώστε να γίνει με κόσμο. Αυτή τη στιγμή επιτρέπεται η διεξαγωγή φιλικών αγώνων αλλά χωρίς κόσμο”.

Πως και ακόμα δεν έχει γίνει κάτι επίσημο;

“Ακόμα δεν μας έχουν ενημερώσει επίσημα για κάτι, ο καθένας κάνει ότι θέλει”.

Εσύ παρακολουθείς τις εξελίξεις με τον κορονοϊό;

“Ναι καθημερινά, έχω φροντίσει να βάλω έναν αποκωδικοποιητή που πιάνω και τα ελληνικά κανάλια, οπότε καθημερινά βλέπω τα νέα, μιλάω με τους δικούς μου στην Καλαμάτα”.

Πως είναι αυτές οι στιγμές για σένα, μακριά από τους δικούς σου στην Καλαμάτα;

“Είναι δύσκολο αυτές τις στιγμές να βρίσκεσαι μακριά από την οικογένεια σου. Είμαι προβληματισμένος γιατί παρακολουθώ τη συμβαίνει στην Ευρώπη και τις μεσογειακές χώρες. Περιμένω και εγώ με αγωνία να δω τις εξελίξεις που θα υπάρξουν και στην Ελλάδα και τη Σουηδία”.

Έχεις μάθει φυσικά για τους περιορισμούς που υπάρχουν εδώ;

“Ναι φυσικά τόσο από την τηλεόραση όσο και με τις συνομιλίες που έχω με τους δικούς μου. Και αυτοί μένουν καθημερινά σπίτι, δεν πάνε πουθενά, ακουλοθώντας πιστά τις οδηγίες. Μάλιστα και εγώ θα ήθελα να πω σε όλους στην Ελλάδα, μείνετε σπίτι, εύχομαι όλα να πάνε καλά και να τελειώσει το συντομότερο αυτή η περιπέτεια”».

Διαβάστε Περισσότερα στο: Themasports.com

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• ΤΖΟΚΕΡ: Παραμονή Πρωτοχρονιάς με πολλά εκατομμύρια – Εκτοξεύθηκε το ποσό

• Τραγωδία μετά από φωτιά σε ξενοδοχείο στην Ελλάδα - Ένας νεκρός - Στήθηκε επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό των ενοίκων - Βίντεο

• Πιάστηκε στον δρόμο με πιστόλι και σφαίρες - Χειροπέδες σε 49χρονο

• Γέννησε η TikToker που αποφάσισε να κάνει παιδί με τον θετό αδερφό της - Δείτε το σόου που έκανε στο Instagram - Βίντεο

• Περιπέτεια για την Χριστιάνα Αριστοτέλους στην Βιέννη - Ο λόγος που «χάλασε» το ταξίδι της

• Χρονιά οικονομικών προκλήσεων το 2025 – Από τα επιτόκια μέχρι το Ουκρανικό – Πώς αναμένεται να επηρεάσουν την Κύπρο



Απόπειρα φόνου Λεμεσός: Το μοιραίο ραντεβού και το σενάριο που ερευνά η Αστυνομία - Ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη

Απόπειρα φόνου Λεμεσός: Το μοιραίο ραντεβού και το σενάριο που ερευνά η Αστυνομία - Ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη

Ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει η Αστυνομία για εντοπισμό του δράστη, ο οποίος πυροβόλησε και τραυμάτισε 41χρονο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top