Επονται δυσκολίες και για την ψυχολογία μας, δηλώνουν στο ΚΥΠΕ επαγγελματίες ψυχικής υγείας.
Αύξηση στα ποσοστά εμφάνισης μετατραυματικής διαταραχής, μετά από την κρίση που βιώνουν οι πολίτες, λόγω του εγκλεισμού στο σπίτι, προκειμένου να μην εξαπλωθεί ο κορωνοϊός, αλλά και αύξηση τους άγχους, το οποίο κατά την πορεία της κρίσης θα επιδεινωθεί, είναι κάποιες από τις επιπτώσεις στον ψυχισμό των ανθρώπων, που ανέλυσαν στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων έγκριτοι επαγγελματίες ψυχικής υγείας, ο ψυχίατρος Σίμος Κυριακίδης και η η Συμβουλευτική Ψυχολόγος και Λέκτορας του Πανεπιστημίου Uclan Cyprus, Δρ. Βασιλική Χριστοδούλου.
Ο εγκλεισμός θα έχει επιπτώσεις στους ανθρώπους
Κληθείς να αναφέρει αν υπάρχουν ασφαλή συμπεράσματα, για το πόσο και πώς θα επηρεαστεί ο ψυχισμός των ανθρώπων από την τρέχουσα κατάσταση, ο ψυχίατρος Σίμος Κυριακίδης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι ο εγκλεισμός θα έχει επιπτώσεις στους ανθρώπους, για να σημειώσει ότι είναι πιθανόν οι άνθρωποι να φτάσουν στα άκρα, λόγω της αύξησης του άγχους, το οποίο στην πορεία της κρίσης θα επιδεινωθεί.
Όπως είπε ο κ. Κυριακίδης «θα υπάρξει πρόβλημα από τον εγκλεισμό, ο οποίος θα έχει επιπτώσεις στον ψυχισμό των ανθρώπων, αφού αλλάζει τις συνήθειες των ανθρώπων και τους εμποδίζει από το να διεξάγουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες, κάποιες από τις οποίες βοηθούν στο να εκτονώνεται το άγχος».
«Θα ζήσουμε μέρες αντίστοιχες της οικονομικής κρίσης του 2013»
Από την άλλη, ανέφερε ότι δημιουργείται και πρόβλημα, λόγω των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία.
«Θα ζήσουμε μέρες αντίστοιχες της οικονομικής κρίσης του 2013, κατά την οποία μετά το πέρασμα του φόβου, ακολούθησε η κατάθλιψη, το άγχος, η απελπισία, λόγω της οικονομικής ύφεσης, της απώλειας εργασιών, της μείωσης μισθών, της οικονομικής δυσχέρειας κ.λπ.», είπε.
Σε ερώτηση πόσο πιθανόν είναι ο ψυχισμός των ανθρώπων να φτάσει στα άκρα, δηλαδή στην υπερβολή και στην υστερία λόγω του εγκλεισμού, ο κ. Κυριακίδης είπε πως «είναι πιθανόν να φτάσουμε στα άκρα, αφού κάποιοι άνθρωποι ήδη δυσκολεύονται, ήδη έχουν αρχίσει να εκφράζουν παράπονα και να αναφέρουν συμπτώματα αύξησης άγχους», για να προσθέσει πως «οι περισσότεροι άνθρωποι από ένα σημείο και μετά θα αρχίσουν να δυσκολεύονται».
«Θεωρώ», ανέφερε, «ότι στην πορεία θα επιδεινωθεί. Υπάρχει το ενδεχόμενο κάποιοι άνθρωποι να αρχίσουν να συνηθίζουν κάποιες πτυχές του εγκλεισμού και του περιορισμού, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι από ένα σημείο και μετά θα αρχίσουν να δυσκολεύονται. Ο περιορισμός είναι ενάντια στη φύση μας».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις αντιδράσεις των ανθρώπων κατά τον εγκλεισμό, ο κ. Κυριακίδης είπε ότι κάποιοι άνθρωποι θα αρχίσουν να παρουσιάζουν συμπτώματα άγχους και ενδεχομένως και κατάθλιψης, σημειώνοντας ότι «λόγω των περιορισμένων δυνατοτήτων που θα έχουν όσον αφορά τις δραστηριότητες δεν θα μπορούν να εκτονώσουν κυρίως τα συμπτώματα του άγχους».
Ερωτηθείς πώς πρέπει να δράσουμε για να μειώσουμε τις συμπεριφορές φόβου, πανικού και υστερίας, ο κ. Κυριακίδης είπε πως «ο φόβος υπάρχει λόγω του ιού και θα συνεχίσει να υπάρχει για ένα χρονικό διάστημα».
Πρόσθεσε πως σε κάποιο βαθμό ο φόβος εξυπηρετεί το σκοπό και το στόχο του να μένουμε σπίτι, άρα συμπλήρωσε "έχει ένα μικρό θετικό όσον αφορά την αρχή της κατάστασης".
Ωστόσο, σημείωσε ότι στην πορεία ο κόσμος θα πρέπει να ενημερωθεί από τις αρχές ότι δεν θα υπάρχουν ελλείψεις στα απαραίτητα αγαθά και ότι ο περιορισμός δεν θα είναι τόσο μεγάλος, που δεν θα μπορεί να βγαίνει κανείς από το σπίτι, ώστε να καθησυχαστεί σε κάποιο βαθμό και να μην πανικοβάλλεται.
Συνέστησε στο κοινό, όσο εξελίσσεται η κατάσταση, να βρίσκει πράγματα να κάνει μέσα στο σπίτι του, να βρίσκει ενδιαφέροντα και χόμπι να κάνει είτε όλη η οικογένεια μαζί, είτε ο κάθε ένας μόνος του.
Σε ερώτηση αν η ενημέρωση βοηθά στο να διατηρείται η ψυχραιμία των ανθρώπων, ο κ. Κυριακίδης είπε πως «μας βοηθά εφόσον είναι σωστή και τεκμηριωμένη», για να σημειώσει ότι «η ενημέρωση είναι ένα πράγμα σχετικό στις μέρες μας, λόγω των social media, όπου υπάρχουν πολλά fake news, τα οποία έχουν στόχο να προκαλέσουν πανικό».
Ανέφερε ότι αν η ενημέρωση προέρχεται από σωστές πηγές, τότε είναι χρήσιμη.
Απευθυνόμενος στο κοινό συνέστησε υπομονή και πειθαρχία στις οδηγίες του κράτους, ακόμα και αν δεν συμφωνεί με τον τρόπο που χειρίζεται το κράτος την κατάσταση, γιατί είναι ο μόνος τρόπος να βγούμε από αυτή την κατάσταση.
Οι άνθρωποι κατά την κρίση θα βιώνουν έντονο άγχος
Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, η Συμβουλευτική Ψυχολόγος και Λέκτορας του Πανεπιστημίου Uclan Cyprus, Δρ. Βασιλική Χριστοδούλου, είπε πως «οι άνθρωποι κατά την κρίση θα αντιμετωπίζουν έντονη ανησυχία ότι θα μολυνθούν οι ίδιοι, ότι θα μολύνουν αγαπημένα τους πρόσωπα και θα βιώνουν άγχος αρκετά έντονο.
Είπε ακόμα ότι ένα άλλο κομμάτι που θα ταλαιπωρήσει τους ανθρώπους έχει να κάνει με την αγανάκτηση και την ανία, διότι φαίνεται ότι ο περιορισμός, η απώλεια της ρουτίνας, η απώλεια των κοινωνικών επαφών, οδηγούν στην αγωνία και τον εκνευρισμό και αυτό διογκώνεται επειδή χάνουμε τις καθημερινές μας δραστηριότητες.
Όπως είπε η κ. Χριστοδούλου «αγωνία προκαλείται και από την ελλιπή και λανθασμένη πληροφόρηση, η οποία μπορεί να οδηγήσει και σε προβληματικές συμπεριφορές».
Αναφερόμενη στα πράγματα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι, ώστε να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, είπε ότι πρέπει να αποφεύγουν να βλέπουν συνεχώς ειδήσεις, σχετικά με το θέμα, προτρέποντάς τους να βάλουν ένα πλάνο για συγκεκριμένη ενημέρωση, αφού η συνεχής ενημέρωση σχετικά με το θέμα, αυξάνει το άγχος και τον πανικό.
Επίσης, είπε «μπορούμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και να βάλουμε ένα πλάνο, το οποίο να πηγάζει από μια έγκριτη πηγή πληροφόρησης, και να το ακολουθούμε κατά γράμμα, γιατί αυτό μας δίνει μια αίσθηση ασφάλειας και μια κατάσταση ηρεμίας».
«Πέραν τούτου είναι πολύ βοηθητικό ψυχολογικά να μπούμε στη διαδικασία να υποστηρίξουμε άλλους ανθρώπους, δηλαδή φαίνεται βιβλιογραφικά ότι το να μπω στη διαδικασία να βοηθήσω άλλους σε στιγμές κρίσεως, φαίνεται να είναι ανακουφιστική τόσο για το άτομο που δέχεται τη βοήθεια, όσο και για το άτομο που δίνει τη βοήθεια», σημείωσε η Δρ. Χριστοδούλου.
Μετά την κρίση, ενδεχομένως μετατραυματική διαταραχή
Σε ερώτηση για την επόμενη μέρα του εγκλεισμού και αν θα αυξηθεί το ποσοστό των ανθρώπων που θα πάσχουν από κατάθλιψη, η Δρ Χριστοδούλου είπε ότι «αυτό που φαίνεται να παραμένει μετά την κρίση, είναι ενδεχομένως μια μετατραυματική διαταραχή σε κάποια άτομα, που έχουν βιώσει τον εγκλεισμό ή ενδεχομένως να έχουν βιώσει την ασθένεια με ένα δύσκολο τρόπο».
Επιπρόσθετα, είπε ότι αυτό «φαίνεται ότι μπορεί να επηρεάσει ιδιαίτερα τους επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι μπορεί να έχουν δει κάποιες εικόνες ελλείψεων, δυσκολιών, δύσκολων εικόνων κατά τη διάρκεια της περιόδου της κρίσης».
«Αυτό που αναμένουμε να δούμε, σύμφωνα και με τη βιβλιογραφία, είναι την αύξηση κάποιου είδους μετατραυματικής διαταραχής», κατέληξε η Δρ. Χριστοδούλου.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις