Άσκηση ετοιμότητας για τη διαχείριση περιστατικών κορωνοϊού, που διήρκησε 30 περίπου λεπτά, πραγματοποιήθηκε στις δύο το μεσημέρι την Τρίτη (10/3) στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το οποίο θα λειτουργήσει ως νοσοκομείο αναφοράς.
Σε δηλώσεις της, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη, ανέφερε ότι «το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου έχει επιλεγεί ως νοσοκομείο αναφοράς σε περίπτωση επιδημίας ή πανδημίας» και πρόσθεσε πως «επειδή υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, επιβάλλεται αυτή η αδήριτη ανάγκη της πλήρους ετοιμότητας, την οποία έχει το Υπουργείο Υγείας».
Εξήγησε ότι «στη σημερινή άσκηση συμμετείχαν έξι ασθενοφόρα, 15 άτομα από τα πληρώματα των ασθενοφόρων, οι γιατροί, η Επιστημονική Διευθύντρια, ο Διευθυντής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας και ο εκπρόσωπος του ΟΚΥΠΥ, Πάμπος Χαριλάου. Όλα έγιναν όπως τα είχαμε σχεδιάσει με πλήρη ετοιμότητα, όπως είχαμε αποφασίσει».
Σύμφωνα με την κ. Γιαννάκη, «αυτό το επιχειρησιακό σχέδιο έχει εκπονηθεί από την περασμένη εβδομάδα, μετά από διάφορες συσκέψεις που έγιναν στο Υπουργείο Υγείας, ενώ έχει στηθεί μια μεγάλη επιτελική ομάδα η οποία θα βοηθά σε αυτό όλο το σχέδιο που έχουμε αποφασίσει για την περίπτωση εκκένωσης του Νοσοκομείου Αμμοχώστου. Όλα ήταν σε πλήρη κατάρτιση όπως είχαν αποφασιστεί, είχαμε πλήρη ετοιμότητα και έχουμε μεγάλη ψυχραιμία και αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσουμε το οποιοδήποτε θέμα προκύψει».
Σε ερώτηση σε ποιά περίπτωση αναμένουμε να δούμε ασθενείς με κρούσματα του κορωνοϊού να μεταφέρονται στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, η κ. Γιαννάκη απάντησε πως «εάν και εφόσον θα έχουμε κρούσματα τα οποία θα παρουσιάσουν συμπτώματα, τότε θα μεταφερθούν εδώ. Ήδη έχουμε εκκενώσει το Γυναικολογικό και το Παιδιατρικό Τμήμα, αυτή τη στιγμή έχουμε 28 κλίνες στη διάθεση μας, έχουμε και τα εξωτερικά ιατρεία για να εξετάζουμε τους ασθενείς και δεν υπάρχει θέμα αποσυντονισμού».
Κληθείσα να αναφέρει πόσα άτομα με κρούσμα κορωνοϊού, μπορούν να νοσηλευτούν στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, η κ. Γιαννάκη απάντησε ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε εκκενώσει το Γυναικολογικό και το Παιδιατρικό Τμήμα, στο σύνολο 28 κλίνες. Αλλά σε περίπτωση επιδημίας ή πανδημίας έχουμε 120 κλίνες και το Νοσοκομείο Αμμοχώστου είναι το Νοσοκομείο Αναφοράς στο οποίο θα φέρουμε τα οποιαδήποτε κρούσματα» σημειωθούν.
Αφού ανέφερε ότι «είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα», η κ. Γιαννάκη σημείωσε πως «έχουμε ξεκινήσει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα» και από σήμερα θα στέλνονται περιστατικά στον ιδιωτικό τομέα.
Είπε ακόμα ότι «το Τμήμα Επιδοτούμενων Ασθενών είναι στο πλευρό του Υπουργείου Υγείας γιατί είναι τμήμα του Υπουργείου Υγείας και βοηθούμε παντοιοτρόπως ούτως ώστε να μπορούμε να βοηθήσουμε όλους τους ασθενείς».
Η Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας σημείωσε πως «δεν θα ήθελα κανένα πανικό, τουναντίον τα ΜΜΕ θα πρέπει να βοηθήσουν το έργο του Υπουργείου Υγείας, το οποίο τελείται με πλήρη συντονισμό. Υπάρχει συντονισμός αναμεταξύ μας, έχουμε μία πολύ καλή επιτελική ομάδα και δεν υπάρχει θέμα πανικού» τόνισε.
Σε ερώτηση για ποιο λόγο επιλέγηκε το Νοσοκομείο Αμμοχώστου ως Νοσοκομείο Αναφοράς, η Χριστίνα Γιαννάκη απάντησε πως το Νοσοκομείο Αμμοχώστου επιλέγηκε «γιατί παίρνει περιστατικά τα οποία μπορούν πολύ εύκολα να πάνε προς τον ιδιωτικό τομέα, είτε γυναικολογικά, είτε παιδιατρικά είτε ορθοπεδικά. Δεν είναι Νοσοκομείο που παίρνει τα βαριά περιστατικά όπως της Λευκωσίας ή της Λεμεσού», εξήγησε.
Το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου επιλέγηκε ως νοσοκομείο αναφοράς, συνέχισε γιατί «είναι πολύ καλά οργανωμένο, είναι πολύ καλά στελεχωμένο, θα δώσουμε και τον ανάλογο εξοπλισμό που θα χρειαστεί και τα ανάλογα αναλώσιμα. Είμαστε σε πλήρη επικοινωνία με την Αμαλία Χατζηγιάννη, την Επιστημονική Διευθύντρια του Νοσοκομείου, ενώ όλο το επιτελείο του Υπουργείου Υγείας» δίνει τις κατευθύνσεις ούτως ώστε «τα πράγματα να μας πάνε από το καλό στο καλύτερο».
Σε ερώτηση κατά πόσον θα στελεχώσουν το Νοσοκομείο Αμμοχώστου και άλλοι γιατροί και εάν το προσωπικό έχει ειδικευτεί για να αντιμετωπίσει κρούσματα κορωνοϊού, η κ. Γιαννάκη απάντησε ότι «το νοσηλευτικό μας προσωπικό είναι πανέτοιμο για να αντιμετωπίσει το οποιοδήποτε περιστατικό».
Κληθείσα να αναφέρει κατά πόσον η νοσηλεία ασθενών με κρούσμα κορωνοϊού, ενδεχομένως να επηρεάσει την άφιξη τουριστών στην Κύπρο, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας είπε πως «εμείς όλοι μαζί πρέπει να είμαστε ενωμένοι και στοχοπροσήλωση στο μεγάλο μας στόχο».
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις