Αν θα υπάρξει μια λύση στη βάση των δύο κρατών, μπορούν να γίνουν ρυθμίσεις συνόρων υπό τον όρο ότι δεν θα υπάρξει μαζική μετακίνηση, δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ, λέγοντας ότι η Μόρφου δεν θα επιστραφεί ποτέ στην ε/κ πλευρά.
Ο πρόεδρος του ΚΕΕ και υποψήφιος «πρόεδρος», σύμφωνα με τον αρθρογράφο της Κίπρις, Χασάν Χάστουρερ, με αφορμή τις αντιδράσεις για τη συνέντευξή του στη βρετανική Sunday Express, αναφέρθηκε και στο εδαφικό, λέγοντας ότι η ε/κ πλευρά βλέπει τη Μόρφου ως μια περιοχή που στο τέλος θα της δοθεί. «Κάνουν πολύ μεγάλο λάθος. Η Μόρφου δεν μπορεί ποτέ να δοθεί και δεν θα δοθεί. Σε περίπτωση που εκλεγώ πρόεδρος της δημοκρατίας, δεν θα συζητήσω καν το να δοθεί η Μόρφου».
Ο κ. Χάστουρερ γράφει στο άρθρο του ότι είχε συνάντηση με τον κ. Τατάρ και όταν τον ρώτησε για το θέμα του χάρτη που η τ/κ πλευρά κατέθεσε στις διαπραγματεύσεις, η απάντηση που πήρε ήταν ότι ο Ερσιν Τατάρ παρά τις επαφές που είχε σε Κύπρο και Τουρκία, μέχρι τώρα δεν συνάντησε κάποιον που να έχει δει αυτόν τον χάρτη που η τ/κ πλευρά υπέβαλε.
Κληθείς να συγκεκριμενοποιήσει τις κόκκινες γραμμές του, ο Ερσίν Τατάρ απάντησε ότι ουδέποτε είπε και ούτε και πρόκειται να πει πως δεν πρόκειται να συνομιλήσει και πρόσθεσε ότι βάση της λύσης θα είναι η πολιτική ισότητα και δύο κυρίαρχα κράτη που θα υπάρχουν δίπλα-δίπλα.
Ερωτηθείς κατά πόσον θα συνεχίσει από το σημείο που έμειναν οι διαπραγματεύσεις στο Βερολίνο, ο κ. Τατάρ είπε: «Δεν θα συνεχίσουμε από το σημείο που έμειναν στο Βερολίνο. Πιστεύω ειλικρινά ότι το κείμενο Γκουτέρες μας αναγκάζει να χάσουμε πολλά. Η άρση του μονομερούς δικαιώματος επέμβασης στις εγγυήσεις της Τουρκίας είναι ένα πλήγμα στο πνεύμα των εγγυήσεων και δεν μπορεί ποτέ να γίνει αποδεκτό εκ μέρους μας».
Αναφερόμενος στο θέμα των υδρογονανθράκων, ο κ. Τατάρ είπε ότι υποστηρίζει την πρόταση Ακιντζί για τη σύσταση κοινής επιτροπής. Ουσιαστικά, το θέμα των υδρογονανθράκων είναι σαν χάρτης ηλιοτροπίου (τεστ). Με την κοινή επιτροπή θα μπορέσουμε να δούμε αν οι Ε/κ θέλουν να διαχειριζόμαστε από κοινού και να έχουμε μαζί τον πλούτο. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε ενεργά τα δικαιώματά μας μαζί με την Τουρκία. Τέλειωσε η περίοδος που οι Ε/κ έκαναν και εμείς παραπονιόμασταν», κατέληξε.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε
• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο
• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις