Μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου στα πρότυπα της αντίστοιχης συμφωνίας της ΕΕ με τον Καναδά θα επιδιώξει η Βρετανία από τις διαπραγματεύσεις της δεύτερης φάσης του Brexit με τις Βρυξέλλες, αλλά αν αυτό δε σταθεί δυνατό δεν αποκλείει να αποχωρήσει από τις συνομιλίες τον Ιούνιο.
Αυτό ορίζεται στη διαπραγματευτική εντολή της βρετανικής κυβέρνησης που παρουσιάστηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων την Πέμπτη από τον αρμόδιο Υπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Μάικλ Γκόουβ.
Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι θέλει «ρυθμιστική ελευθερία» από την ΕΕ, απορρίπτοντας το αίτημα των Βρυξελλών για τήρηση των κοινοτικών κανόνων σε τομείς όπως η κρατική βοήθεια προς επιχειρήσεις, η αγορά εργασίας και η προστασία του περιβάλλοντος, ώστε να εξασφαλιστούν ισότιμοι όροι ανταγωνισμού.
Σύμφωνα με τον κ. Γκόουβ, δεν υπάρχει ούτε προηγούμενο ούτε λόγος να τίθεται μια τέτοια αξίωση ενόψει μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου. Όπως σχολίασε, η Βρετανία έχει καταγεγραμμένο ιστορικό προστασίας του περιβάλλοντος, των εργαζομένων και στον τομέα της κρατικής βοήθειας, πρωτοστατώντας μάλιστα στη θέσπιση αντίστοιχων κανονισμών εντός της ΕΕ.
Το Λονδίνο ξεκαθαρίζει επίσης ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί οποιονδήποτε ρόλο για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε μηχανισμούς επίλυσης διαφορών μετά από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου στο τέλος του 2020.
Ο κ. Γκόουβ είπε επίσης ότι η Βρετανία θέλει μία νέα συμφωνία για την αλιευτική πολιτική που θα αντανακλά το γεγονός ότι η χώρα ξαναγίνεται ένα «ανεξάρτητο παράκτιο κράτος», απορρίπτοντας στην ουσία τη θέση των Βρυξελλών ότι πρέπει να διατηρηθούν τα αλιευτικά δικαιώματα των Ευρωπαίων ψαράδων στα βρετανικά ύδατα.
Περιορίζοντας ακόμα περισσότερο το διαθέσιμο χρόνο για μία συμφωνία, η διαπραγματευτική εντολή της βρετανικής κυβέρνησης αναφέρει πως στόχος είναι να επιτευχθεί το «ευρύ περίγραμμα» μιας συμφωνίας έως τον Ιούνιο, με στόχο την οριστικοποίηση της συμφωνίας έως το Σεπτέμβριο.
Σε περίπτωση, όμως, που δεν έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος έως τον Ιούνιο, τότε η βρετανική κυβέρνηση «θα χρειαστεί να αποφασίσει κατά πόσο η προσοχή του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να απομακρυνθεί από τις διαπραγματεύσεις και να επικεντρωθεί αποκλειστικά στη συνέχιση των εσωτερικών προετοιμασιών για έξοδο από τη μεταβατική περίοδο με ομαλό τρόπο».
Η φράση αυτή ερμηνεύονται ως σαφής προειδοποίηση πως η βρετανική πλευρά δε θα διστάσει να περάσει στην επόμενη εποχή χωρίς εμπορική συμφωνία με την ΕΕ.
Πιο συγκεκριμένα, η διαπραγματευτική εντολή της βρετανικής κυβέρνησης προς τον επικεφαλής διαπραγματευτή Ντέιβιντ Φροστ ορίζει πως πρέπει να επιτευχθεί το εμπόριο βιομηχανικών και αγροτικών προϊόντων με μηδενικούς δασμούς, χρεώσεις ή ποσοστώσεις.
Θεωρεί πως ο ανταγωνισμός και οι επιδοτήσεις δεν πρέπει να υπάγονται στο μηχανισμό επίλυσης διαφόρων που θα συσταθεί.
Ζητά μία ξεχωριστή συμφωνία για την αλιεία με ετήσιες διαπραγματεύσεις για την πρόσβαση των Ευρωπαίων αλιέων στα βρετανικά ύδατα και αντιστρόφως.
Και ορίζει πως μια συμφωνία για την ισοδυναμία των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών πρέπει να συναφθεί πριν από το τέλος Ιουνίου.
Η δημοσιοποίηση της βρετανικής διαπραγματευτικής εντολής ακολουθεί την έκδοση της αντίστοιχης εντολής της ΕΕ την περασμένη Τρίτη.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις