ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Για το BREXIT και την Κυπριακή Ναυτιλία μίλησε η Υφυπουργός Ναυτιλία Νατάσα Πηλείδου

Για το BREXIT και την Κυπριακή Ναυτιλία μίλησε η Υφυπουργός Ναυτιλία Νατάσα Πηλείδου

Καθησυχαστική όσον αφορά στις επιπτώσεις του Brexit στην κυπριακή ναυτιλία, παρουσιάστηκε η Υφυπουργός Ναυτιλίας, Νατάσα Πηλείδου, η οποία χαιρέτησε σήμερα το 4ο Ετήσιο Ναυτιλιακό Φόρουμ της Capital Link, στη Λεμεσό.


Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η κ. Πηλείδου είπε πως "σε ευρύτερο επίπεδο (λόγω Brexit) η ναυτιλία επηρεάζεται όσον αφορά τα εισοδήματα των εταιρειών και το εμπόριο, αλλά πέραν αυτής της ανησυχίας, η κυπριακή ναυτιλία δεν αναμένεται να επηρεαστεί αρνητικά".

Οι πτυχές που αφορούν τη ναυτιλία, εξήγησε, "είναι υπό έλεγχο", ενώ αναφερόμενη συγκεκριμένα στα βρετανικά πλοία που είναι ενταγμένα στο κυπριακό φορολογικό σύστημα και πλέον δεν θεωρούνται κοινοτικά, είπε πως έχουν γίνει επαφές με όλους τους ιδιοκτήτες τέτοιων πλοίων "ώστε να βεβαιωθούμε ότι θα είναι σε θέση να μπορούν να πληρούν τους κανόνες και στο μέλλον".

Σε ό,τι αφορά τις βρετανικές ναυτιλιακές εταιρείες, η κ. Πηλείδου είπε πως "επίσης επηρεάζονται αφού δεν θεωρούνται πλέον ευρωπαϊκές και επομένως δεν μπορούν να εντάσσονται στο φορολογικό μας σύστημα, εκτός αν κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές για να θεωρούνται ευρωπαϊκές".

"Έχουν γίνει και εδώ όλες οι επαφές και πιστεύουμε πως οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν δεν είναι περιοριστικές, υπάρχουν διάφορες επιλογές που έχουμε εξηγήσει σε όλες τις επηρεαζόμενες εταιρείες και πιστεύω ότι έχουν λάβει τα κατάλληλα μέτρα", συμπλήρωσε.

Σε σχέση με τους Βρετανούς ναυτικούς που εργάζονται σε υπό κυπριακή σημαία πλοία και οι οποίοι ξεπερνούν τις δυο χιλιάδες, η Υφυπουργός είπε πως "δεν επηρεάζονται γιατί θα συνεχίσει η Κύπρος, που έχει πιστοποιήσει αυτούς τους ναυτικούς, να τους αναγνωρίζει".

Ωστόσο, σημείωσε, ότι για νέους Βρετανούς ναυτικούς θα πρέπει να γίνουν απαραίτητες διευθετήσεις από την ΕΕ ώστε η Βρετανία να αναγνωριστεί ως τρίτη χώρα σε σχέση με τις Σχολές και τα πιστοποιητικά που δίνονται σε ναυτικούς.

Είναι τυπικό ζήτημα που δεν επηρεάζει καθόλου την εύρυθμη λειτουργία του δικού μας νηολογίου, είτε την ένταξη εντός νηολογίου επιπρόσθετων Βρετανών ναυτικών, ανέφερε και πρόσθεσε ότι "το θέμα αφορά τυπική διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει και έχουν γίνει οι απαραίτητες συνεννοήσεις με τον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή και δεν υπάρχει καμία ανησυχία".

Την ίδια ώρα, η κ. Πηλείδου υπενθύμισε πως λόγω Brexit γίνονται νέες νηολογήσεις πλοίων και κάποιες εταιρείες μετέφεραν ή βρίσκονται στη διαδικασία μεταφοράς των δραστηριοτήτων τους στην Κύπρο και εξέφρασε την ικανοποίηση της που οι αποφάσεις αυτών των εταιρειών άρχισαν να υλοποιούνται.

Οι ευρύτερες ανησυχίες, υπέδειξε, αφορούν την αγορά και το εμπόριο, τα έσοδα των ναυτιλιακών εταιρειών, "αλλά για την κυπριακή ναυτιλία, οι κίνδυνοι είναι περιορισμένοι από το Brexit".

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο, δήλωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση εορτασμού της επετείου για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταστεί κόμβος αλληλεγγύης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top