Το προσχέδιο του κώδικα δεοντολογίας των Βουλευτών, που ετοιμάστηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, παρουσίασε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης.
Αναφέροντας ότι με την εφαρμογή του προστίθεται ακόμα ένα εργαλείο ενίσχυσης των θεσμών, της δημοκρατίας σε σχέση με τα θέματα διαφάνειας, ασυμβίβαστου και σύγκρουσης συμφερόντων.
Στόχος όπως είπε, ο κ. Συλλούρης δεν είναι ο περιορισμός των Βουλευτών αλλά η ενίσχυση του έργου και της αποστολής τους, αφαιρώντας όπως είπε, τον διαρκή κίνδυνο να γίνεται επιλεκτική επίκληση αρχών.
Παράλληλα ο Πρόεδρος της Βουλής, είπε ότι ο κώδικας αυτός θα μπορούσε να υπάρξει μια καλή βάση για να αναπτυχθούν κώδικες και για άλλους θεσμούς της Δημοκρατίας, αλλά και για τους δημοσιογράφους και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Η διαμόρφωση του κώδικα δεοντολογίας η οποία ξεκίνησε από την Επιτροπή Θεσμών την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, ανατέθηκε σε δύο καθηγητές του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ο κ. Συλλούρης είπε ότι η νέα Επιτροπή Θεσμών του ζήτησε να παρευρεθεί στη συνεδρία για να εξηγήσει το κείμενο αυτό, με βάση το οποίο η Επιτροπή θα προχωρήσει στη σύσταση μιας ολοκληρωμένης πρότασης, η οποία θα πάει προς ψήφιση στην Ολομέλεια.
Ο κ. Συλλούρης είπε ότι απέστειλε το προσχέδιο του κώδικα έχει σταλεί τόσο στου Βουλευτές όσο και στα κόμματα, ενώ υπάρχει και πλέον αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Βουλής.
Η συνολική πρόταση όπως είπε, είναι στη βάση ενός μεικτού συστήματος αρχών και κανόνων δεοντολογίας, συμπεριφοράς και διαφάνειας, καλύπτει ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων που αφορά υποχρεώσεις και εκτέλεση καθηκόντων βουλευτών αλλά και την εν γένει παρουσία και συμπεριφορά τους στην κοινωνία. Ο κώδικας, διευκρίνισε, θα είναι συμπληρωματικός προς τον κανονισμό λειτουργίας του σώματος χωρίς να επηρεάζει τις δεσμευτικές ρυθμίσεις που υπάρχουν.
Ο κώδικας, συμπλήρωσε ο κ. Συλλούρης, μπορεί να ενεργοποιήσει σκέψεις για νέες νομοθεσίες ή κατάργησή τους. Η μελέτη του Πανεπιστημίου Κύπρου με αντικείμενο της επισκόπηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου για το ασυμβίβαστο και την σύγκρουση των συμφερόντων κρατικών αξιωματούχων, όπως είπε, είναι η κύρια βάση μελέτης και σύνταξης του κώδικα.
Πρόσθεσε, πως ο κώδικας είναι ένα καλό πρωτογενές υλικό και για άλλους θεσμούς του κράτους και ιδιωτικούς θεσμούς να παραδειγματιστούν από αυτό τον κώδικα. Είναι όπως, είπε, ένα καλό παράδειγμα αυτό να επεκταθεί ακόμα και στα ΜΜΕ του δημοσιογραφικούς συλλόγους και αλλού.
Απαντώντας σε ερώτηση, ανέφερε ότι είναι καλό να διαβάσουν τον κώδικα οι δημοσιογράφοι και να προβληματιστούν, αν ο υφιστάμενος κώδικας που έχουν είναι στο επίπεδο που ανταποκρίνεται στη σωστή συμπεριφορά δημοσιογράφων και κατά πόσο μπορεί να παραδειγματιστεί από κάποιες πρόνοιες. Όπως είπε ο κώδικας, δεν βλάπτει την ελευθερία του λόγου, αλλά αντίθετα ενισχύει την εικόνα.
Πρόσθεσε ότι ο κώδικας δεν έχει πρόθεση να καταπιέσει ή να αφαιρέσει το δικαίωμα όποιου βουλευτή να μιλά, αλλά θέτει πλαίσια τα οποία αν τα λάβει υπόψη θα μπορεί να πει τα ίδια πράγματα και να είναι πιο σεβαστός και πιο αποτελεσματικός.
Για τη μελέτη λήφθηκαν επίσης υπόψη οι συστάσεις της Greco σε σχέση με θέματα διαφθοράς. Ο τόμος Α αποτελεί αυτούσιο το κείμενο του κώδικα δεοντολογίας ενώ στον τόμο Β, όπως είπε ο κ. Συλλούρης, υπάρχει χρήσιμο υλικό σχετικό με τη σύνταξη του κώδικα, ώστε να υπάρχει μια πλήρης ενοποιημένη πρόταση ενώπιον της Επιτροπή Θεσμών.
«Θεωρώ ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, με αυτό το υλικό η Επιτροπή μπορεί να καταλήξει σε απόφαση η οποία να περάσει από την Ολομέλεια της Βουλής», ανέφερε.
Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Συλλούρης είπε ότι ο κώδικας δεοντολογίας θα προσθέτει στους κανονισμούς της Βουλής, στους οποίους πρόσφατα έχουν γίνει ριζικές αλλαγές. Ο κώδικας, όπως είπε, θα προσθέτει στους κανονισμούς χωρίς να αναιρεί δικαίωμα που δίνει στον Βουλευτή ο κανονισμός, ο νόμος ή το Σύνταγμα.
Είπε επίσης ότι θεωρεί πως ο κώδικας μπορεί σε ένα με δύο μήνες να ψηφιστεί.
Ο κώδικας, είπε, μπορεί να συζητηθεί μαζί με άλλα θέματα που αφορούν τη Βουλή από τους πολίτες στο Σπίτι του Πολίτη, από 12 του Μάρτη που θα αρχίσουν οι συζητήσεις.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις