Ανάγκη εξεύρεσης νέων προϊόντων από τις τράπεζες για ενίσχυση της κερδοφορίας
Η κερδοφορία και η ανάγκη εξεύρεσης εναλλακτικών προϊόντων πέραν του δανεισμού, είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τράπεζες μικρών χωρών όπως η Κύπρος, όπως ανέφερε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου, μιλώντας στο Φόρουμ Οικονομικής Πολιτικής που διοργανώνει το ΑΚΕΛ.
Αναφερόμενος στις βασικές προκλήσεις για το τραπεζικό σύστημα, είπε ότι το θέμα της κερδοφορίας είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τις μικρές χώρες με τις μικρότερες τράπεζες επειδή η γεωγραφία δίνει λιγότερες ευκαιρίες στις τράπεζες να βρουν νέα κερδοφόρα προϊόντα. Είπε ότι στην κυπριακή αγορά το κύριο προϊόν εξακολουθεί να είναι ο δανεισμός και οι τράπεζες πρέπει να βρουν άλλα προϊόντα πέραν του δανεισμού για να ενισχύσουν την κερδοφορία τους, πάντα στα πλαίσια της σωστής διαχείρισης του ρίσκου.
Σημείωσε επίσης ότι η Κύπρος υστερεί στη διεκπεραίωση των νόμιμων συναλλαγών και ότι οι κυπριακές τράπεζες θα πρέπει θα πρέπει να βελτιώσουν την εφαρμογή των κανονισμών μέσω της εκπαίδευσης του προσωπικού.
Ανέφερε ακόμα ότι στις κυπριακές τράπεζες υπάρχουν και συμπεριφορές δυσανάλογες και μερικές φορές παράλογες ως προς το πελατολόγιό τους και αυτό επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την ίδια την κερδοφορία των τραπεζών.
«Ακούγεται συχνά ότι η δικαιολογία είναι οι κανονισμοί της ΚΤΚ. Να πω το εμφανές ότι οι κανονισμοί είναι ίδιοι για όλη την ευρωζώνη, βγαίνουν από την ΕΚΤ και εφαρμόζονται σε κάθε χώρα από την κεντρική τράπεζα της κάθε χώρας, άρα σε θεωρητικό επίπεδο δεν πρέπει να υπάρχουν διαφορές στη διεκπεραίωση των νόμιμων συναλλαγών με τις χώρες της ευρωζώνης. Υστερούμε στην Κύπρο, μας παίρνει πολύ περισσότερο χρόνο και όχι μόνο σε σύγκριση με άλλες χώρες, υπάρχουν διαφορές ακόμα και σε σύγκριση μεταξύ των ιδίως των τραπεζών στην Κύπρο», είπε.
Πρόσθεσε ότι οι κανονισμοί είναι οι ίδιοι και αυτό αποδεικνύει ότι έχει να κάνει περισσότερο με την εφαρμογή και την εκπαίδευση του προσωπικού των τραπεζών.
Ζήτησε οι κυπριακές τράπεζες να γίνουν πιο αποτελεσματικές στη διεκπεραίωση των νόμιμων συναλλαγών και στην καταπολέμηση του ξεπλύματος του χρήματος, για το καλό της οικονομίας και για το καλό των επιχειρήσεων της χώρας.
Είπε επίσης ότι οποιαδήποτε συζήτηση γίνεται στην Ευρωζώνη για τους κανονισμούς, λαμβάνει πλέον υπόψη και το πώς επηρεάζεται η κερδοφορία των τραπεζών.
Όσον αφορά τις Μη Εξυπηρετούμενες Χορηγήσεις (ΜΕΧ), όπως είπε, οι μικρότερες τράπεζες θα πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στη βελτίωση των ισολογισμών τους και να σημειώσουν ανάλογη πρόοδο στις μείωση των ΜΕΧ με τις μεγάλες. Είπε παράλληλα ότι θα πρέπει να δοθεί περισσότερη έμφαση στις σωστές αναδιαρθρώσεις που θα αφήσουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να αναπνεύσουν. Έκανε λόγο για ανάγκη τήρησης των κώδικα συμπεριφοράς της ΚΤΚ, τόσο από τις τράπεζες όσο και από τις εταιρείες εξαγοράς χρέους.
Περαιτέρω αναφέρθηκε στη μεγάλη πρόκληση της τεχνολογίας για τις κυπριακές τράπεζες και ανάφερε ότι διεθνή τεχνολογικά μεγαθήρια όπως η google είναι πολύ εύκολο να πουν στον τραπεζικό τομέα, αφού αυτές οι εταιρείες έχουν πολλή πληροφόρηση για τις συνήθειες του καταναλωτή και τυγχάνουν της εμπιστοσύνης τους. Πρέπει, όπως είπε, οι τράπεζες να μπουν όσο πιο γρήγορα στην τεχνολογία για να μπορέσουν να αντισταθούν σε αυτά που αναπόφευκτα θα συμβούν σε παγκόσμιο επίπεδο και θα επηρεάσουν όλες τις χώρες και του καταναλωτές.
Αναφέροντας εκ νέου ότι η ΚΤΚ αναμένει από τα τραπεζικά ιδρύματα να εντατικοποιήσουν της προσπάθειές τους για πλήρη εξυγίανση των ισολογισμών τους εκμεταλλευόμενη την οικονομική ανάπτυξη, την άνοδο στις τιμές των ακινήτων και τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια, είπε ότι στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η ύπαρξη ενός σταθερού νομικού πλαισίου που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των δανειοληπτών και των δανειστών, το οποίο ωστόσο δεν θα είναι αποτρεπτικό προς τους επενδυτές και δεν θα βοηθά τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Ένα σταθερό νομικό πλαίσιο, που όπως είπε, χωρίς να υποβόσκουν κίνδυνοι για συνεχείς διαφοροποιήσεις, εκλαμβάνεται πολύ σημαντικά και θετικά από τους επενδυτές, λειτουργεί υποστηρικτικά στην περαιτέρω μείωση του κόστους δανεισμού τόσο των τραπεζών όσο και του κράτους, μειώνει το κόστος των τραπεζών και εν τέλει συμβάλει ουσιαστικά στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας.
Όσον αφορά το ξέπλυμα χρήματος στον κυπριακό τραπεζικό τομέα, είπε ότι η πρόοδος αυτή αναγνωρίστηκε από την πρόσφατη έκθεση της Moneyval η οποία σημειώνει ότι ο κυπριακός τραπεζικός τομέας έχει γίνει πιο αποτελεσματικός στον μετριασμό των κινδύνων και ότι οι προσπάθειες αυτές θα πρέπει να συνεχιστούν.
Ερωτηθείς, στο πλαίσιο συζήτησης πάνελ, για τα ΜΕΧ που παρόλο που έχουν φύγει από τους ισολογισμούς των τραπεζών παραμένουν στην κυπριακή οικονομία, είπε ότι δεν υπάρχει μαγική λύση για το πώς θα απαλλαγεί η χώρα από τα υψηλά επίπεδα χρέους. Όπως είπε, ενώσω υπάρχει οικονομική ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας θα μειώνεται και το ιδιωτικό χρέος. Όσον αφορά τα ΜΕΧ, είπε ότι εκεί θα πρέπει να γίνονται σε μεγάλο βαθμό περισσότερες αναδιαρθρώσει ακόμα και από αυτούς που αγοράζουν τα ΜΕΧ και η τελευταία επιλογή να είναι οι εκποιήσεις.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος
• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις