Το Μετάλλιο Εξαίρετης Προσφοράς της Κυπριακής Δημοκρατίας απένειμε το βράδυ της Δευτέρας 10/2 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στον Καθηγητή Γεώργιο Μπαμπινιώτη, με τον τελευταίο να το αποδέχεται λέγοντας ότι αποτελεί γι αυτόν την μεγαλύτερη εξωακαδημαϊκή τιμή.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε εκτενώς στην ομιλία του στο έργο και τις τιμητικές διακρίσεις τις οποίες έχει λάβει ο Καθηγητής Μπαμπινιώτης κατά τη διάρκεια της πολύχρονης πορείας του.
«Αναπτύσσοντας ποικίλη επιστημονική και ερευνητική δράση έχει κατορθώσει να καταστήσει κοινό κτήμα και δεξαμενή γνώσης ένα ογκώδη και σπουδαίο λεξιλογικό θησαυρό, ο οποίος συνοψίζεται μέχρι στιγμής σε εννέα λεξικά που καταλαμβάνουν συνολικά 12.500 σελίδες», είπε.
Ως εκ τούτου, σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «η σπάνια και ανεκτίμητης αξίας σχετική με τη λεξικογραφία δημιουργία του, καθώς και το υπόλοιπο εκτεταμένο διδακτικό και συγγραφικό του έργο συνέβαλαν τα μέγιστα, αφενός στη διάσωση, τη διατήρηση, την εξέλιξη και τη θωράκιση της ελληνικής γλώσσας από παγιοποιημένα γλωσσικά λάθη και δάνειες απειλές και, αφετέρου, στον εκσυγχρονισμό της επιστήμης της γλωσσολογίας».
«Η μακρά και ευδόκιμος, παράλληλα, θητεία του σε διάφορες εξέχουσες θέσεις από τις οποίες υπηρέτησε το εκπαιδευτικό, πολιτιστικό και κοινωνικό γίγνεσθαι, συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάδειξη και προβολή σε διεθνές επίπεδο των ιδεωδών, των αρχών και των αξιών που πρεσβεύουν το Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα, η Ελληνική Παιδεία και ο Πολιτισμός», πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξήρε «την ειλικρινή και ανιδιοτελή του αγάπη για την πατρίδα μας, αλλά και την αγαστή συνεργασία που ανέπτυξε διαχρονικά με τους πολιτειακούς και εκκλησιαστικούς παράγοντες, αναλαμβάνοντας πληθώρα υποδειγματικών δράσεων και πρωτοβουλιών επ’ ωφελεία της προστασίας της κυπριακής διαλέκτου και της προόδου του κυπριακού εκπαιδευτικού συστήματος».
Σύμφωνα με τον ίδιο «σημαίνουσας ιστορικής αξίας» είναι η εισήγησή του για την ίδρυση στη Λευκωσία, Αρχείου Ηλεκτρονικής Καταγραφής του «Θησαυρού της Κυπριακής Ελληνικής Γλώσσας».
Το εν λόγω αρχείο, ανέφερε, το οποίο λειτούργησε με χρηματοδότηση από την Ιερά Μονή Κύκκου και υπό την επίβλεψη για πολλά έτη του Καθηγητή, πέραν της ηλεκτρονικής καταγραφής του συνόλου της ελληνικής γραμματείας της Κύπρου από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα, καθώς και του αντίστοιχου γλωσσικού υλικού, αποσκοπεί στη σύνταξη Ιστορικού, Τοπωνυμικού και Ονομαστικού λεξικού της ελληνικής γλώσσας της Κύπρου.
Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, «κατέγραψε και παρουσίασε την Κυπριακή Ελληνική ως ενότητα, η οποία συμπεριλαμβάνει την αρχαία, μεσαιωνική, νέα, λόγια και λαϊκή, αποδεικνύοντας και αναδεικνύοντας την Ελληνική Ιστορία και παράδοση του Κυπριακού Ελληνισμού».
Απευθυνόμενος προς τον Καθηγητή Μπαμπινιώτη του είπε ότι «για την όλη προσφορά σας, τόσο προς την ελληνική γλώσσα αλλά και πιο συγκεκριμένα στα ιστορικά γλωσσικά ιδιώματα της κυπριακής διαλέκτου που καταδεικνύουν, ως προανέφερα, την ελληνική Ιστορία και παράδοση του Κυπριακού Ελληνισμού, επιλέξαμε να σάς αποδοθεί ειδικά τη μέρα αυτή η τιμητική διάκριση».
Διάκριση, επισήμανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «η οποία εκφράζει και αντανακλά τον σεβασμό και την ευγνωμοσύνη ολόκληρου του κυπριακού λαού και του ιδίου προσωπικά, σε ένα σπουδαίο Έλληνα γλωσσολόγο για το υψηλό επιστημονικό έργο που επιτελεί συνεργώντας καθοριστικά στη βαθύτερη και πληρέστερη γνώση της ελληνικής γλώσσας και την κατανόηση της ουσίας του πολιτισμού μας».
Θεωρώ την αποψινή τιμή, ανέφερε ο Καθηγητής Μπαμπινιώτης απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην αντιφώνησή του, «την μεγαλύτερη εξωακαδημαϊκή τιμή που μου έχει γίνει ποτέ, αισθάνομαι ευγνώμων κ. Πρόεδρε».
Ως Έλλην πολίτης και ως άνθρωπος συνδεδεμένος στενά με την Κύπρο, είπε, «παρακολουθώ κ. Πρόεδρε τον αγώνα και την αγωνία σας για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, για την αντιμετώπιση ποικίλων άλλων προβλημάτων της οικονομίας, της παιδείας, της υγείας και σας εύχομαι από καρδιάς να πετύχει ο αγώνας σας για το καλό της Κύπρου και κατ’ επέκταση και της Ελλάδας σε αρκετά από τα θέματα αυτά».
Η σύνδεση της βράβευσής μου, πρόσθεσε, «με την παγκόσμια ημέρα της ελληνικής γλώσσας αποτελεί ένα συμβολισμό μοναδικής αξίας για μένα γιατί υπάρχει ένας στενός δεσμός μου που είναι εθνικός, που είναι επιστημονικός, που είναι βιωματικός, συναισθηματικός με την Κύπρο και γι αυτό αυτή η τιμή που μου κάνατε αποτελεί για μένα μοναδική αξία».
Αν ήθελα να εστιάσω κάπου, σημείωσε ο Καθηγητής Μπαμπινιώτης, «την σχέση μου με την Κύπρο, θα ήμουν περήφανος να πω ότι, ως δάσκαλος που αισθάνομαι και που προσδιορίζω τον εαυτό μου, είμαι περήφανος γιατί εκατοντάδες Κυπρίων φοιτητών και φοιτητριών μυήθηκαν από την διδασκαλία μου στην ελληνική γλώσσα και αποτελούν στελέχη σήμερα της εκπαίδευσης στην Κύπρο».
«Η μεγαλύτερη χαρά μου, είτε όταν ευρισκόμενος στην Κύπρο, είτε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό, συναντώ Κύπριους φοιτητές μου, οι οποίοι θυμούνται, αναγνωρίζουν και μου θυμίζουν την φοίτησή τους στο Πανεπιστήμιο Αθηνών», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «είμαι περήφανος γι αυτό και είναι ένας στενός και ουσιαστικός δεσμός μου με την Κύπρο».
Ο Καθηγητής Μπαμπινιώτης ανέφερε επίσης, μεταξύ άλλων, ότι ως Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής πριν από τριάντα χρόνια αρχίσαμε να φέρνουμε φοιτητές και μέλη του διδακτικού προσωπικού στην Κύπρο κάθε χρόνο. Μέχρι σήμερα, έχουν επισκεφθεί σε ένα προσκύνημα, κατά την έκφρασή του, την Κύπρο 4.500 φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών και 500 περίπου μέλη του Πανεπιστημίου. Γιατί θέλαμε οι άνθρωποι της ελληνικής εκπαίδευσης να γνωρίζουν το Κυπριακό θέμα, τι είναι η Κύπρος, τι σημαίνει Κύπρος, ποιο είναι το πρόβλημα, και η συνέχεια και η σύνδεση με την Ελλάδα. «Ο δάσκαλος στην ελληνική εκπαίδευση πρέπει να ξέρει αυτό το θέμα», σημείωσε ο Γεώργιος Μπαμπινιώτης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις