Ενημερώνοντας μέσω τηλεδιάσκεψης τους δημοσιογράφους για το περιεχόμενο του σχεδίου, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ, Ντέιβιντ Φρίντμαν, το χαρακτήρισε τεράστια πρόοδο στην ειρηνευτική διαδικασία.
«Για πρώτη φορά σε 52 χρόνια, το κράτος του Ισραήλ έχει οριοθετήσει όχι μόνο με λόγια, αλλά και με εικόνες και χάρτη, τους όρους υπό τους οποίους είναι διατεθειμένο να καταβάλει εδαφικές αποζημιώσεις για τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους, τους όρους και τις προϋποθέσεις υπό τους οποίους θα το έπραττε, το μέγεθος αυτού του εδάφους και τις προϋποθέσεις για μια τελική συμφωνία», είπε.
Μίλησε για ρεαλιστική λύση δύο κρατών, που ταυτόχρονα προβλέπει μια πορεία για τους Παλαιστίνιους με στόχο την απόκτηση κρατικής οντότητας και μετριάζει πολλούς από τους κινδύνους οι οποίοι δεν αντιμετωπίστηκαν ποτέ σε προηγούμενες διαπραγματεύσεις.
«Δημιουργεί ένα παλαιστινιακό αποτύπωμα που υπερβαίνει το διπλάσιο της υφιστάμενης επικράτειας την οποία έχουν τώρα στις περιοχές Α και Β της Δυτικής Όχθης. Παρέχει σιδηροδρομική σύνδεση υψηλής ταχύτητας μεταξύ της Γάζας και της Δυτικής Όχθης».
Αναφερόμενος στον χάρτη – που ανάρτησε λίγο αργότερα στον λογαριασμό του στο Twitter o Πρόεδρος Τραμπ – ο Πρέσβης των ΗΠΑ υποστήριξε πως μέσω ανταλλαγής εδαφών ενισχύει το εδαφικό αποτύπωμα της Γάζας, ώστε οι κάτοικοί της να επεκτείνουν τη γη τους.
Σχετικά με την έκταση των εδαφών στο εσωτερικό της Δυτικής Όχθης, ο κ. Φρίντμαν είπε ότι το μεγαλύτερο μέρος τους αποδίδεται στους Παλαιστινίους, αλλά και ένα σημαντικό μέρος θα διατεθεί στο κράτος του Ισραήλ.
«Αυτό θα περιλάμβανε την κοιλάδα του Ιορδάνη και τους εβραϊκούς οικισμούς που έχουν δημιουργηθεί. Περίπου η μισή περιοχή Γ – δηλαδή περίπου το 30% της Δυτικής Όχθης - θα διατεθεί στο Ισραήλ», εξήγησε.
Ο κ. Φρίντμαν υποστήριξε ακόμη πως το σχέδιο ανοίγει δρόμο για τη χρηματοδότηση αυτού του νέου κράτους.
«Και λειτουργεί σε εντός ενός καθεστώτος ασφαλείας το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα να μην αναλαμβάνει το Ισραήλ κανέναν πρόσθετο κίνδυνο, διότι το Ισραήλ θα έχει την πρωταρχική ευθύνη για την ασφάλεια και τον έλεγχο ολόκληρου του εδάφους από τον ποταμό Ιορδάνη μέχρι τη Μεσόγειο Θάλασσα».
Ο Αμερικανός Πρέσβης είπε ότι ένα από τα σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζονται είναι η ασυμμετρία μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.
«Έχετε ένα σύγχρονο, ισχυρό, δημοκρατικό έθνος του πρώτου κόσμου, το οποίο προσπαθεί να συνάψει ειρήνη με έναν άκρως διαιρεμένο λαό και μια σειρά διαφορετικών κυβερνήσεων. Οπότε, πώς κάνεις μια συμφωνία όταν μία πλευρά είναι το Ισραήλ και η μία είναι οι Παλαιστίνιοι; Έτσι λοιπόν αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε ένα διάδρομο για τους Παλαιστινίους τεσσάρων ετών. Το έδαφος που το Ισραήλ είναι πρόθυμο να παραχωρήσει στους Παλαιστινίους, κρατείται ουσιαστικά παγωμένο για τέσσερα χρόνια», ανέφερε, σημειώνοντας ότι στο χρονικό αυτό διάστημα δεν θα δημιουργηθούν άλλοι οικισμοί στα εδάφη αυτά».
Σημείωσε ότι το Ισραήλ θα συμφωνήσει - όποτε οι Παλαιστίνιοι είναι έτοιμοι να διαπραγματευτούν - την κρατική τους υπόσταση, με βάση το όραμα του Προέδρου Τραμπ για ειρήνη.
«Και με αντάλλαγμα ότι το Ισραήλ θα διατηρήσει το έδαφος αυτό ανοιχτό και θα αναλάβει τη δέσμευση να διαπραγματευτεί, το έδαφος που θα διατεθεί στο Ισραήλ θα υπόκειται στην αμερικανική αναγνώριση της κυριαρχίας, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι το ίδιο το Κράτος του Ισραήλ θα συντάξει ένα λεπτομερές σχέδιο, το οποίο θα εκπληρώνει νομικά τις εσωτερικές τους προϋποθέσεις και στη συνέχεια θα το παρουσιάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες».
Επομένως, κατέληξε, γεφυρώνουμε την ασυμμετρία δίνοντας προκαταβολικά ορισμένα οφέλη στο Ισραήλ, σε αντάλλαγμα να κρατηθεί από το Ισραήλ ανοιχτή η η επιλογή των Παλαιστινίων με μεγάλη χρονική περίοδο.
ΟΗΕ
Με γραπτή δήλωση μέσω του εκπροσώπου του, Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες σημείωσε ότι η θέση των Ηνωμένων Εθνών για λύση δύο κρατών καθορίστηκε καθ `όλη τη διάρκεια των ετών από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης με τα οποία δεσμεύεται η Γραμματεία.
«Τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν δεσμευμένα να υποστηρίξουν τους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς να επιλύσουν τη σύγκρουση με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, το διεθνές δίκαιο και τις διμερείς συμφωνίες και να συνειδητοποιήσουν το όραμα δύο κρατών - Ισραήλ και Παλαιστίνης - που ζουν δίπλα στο άλλο με ειρήνη και ασφάλεια, εντός αναγνωρισμένων συνόρων στη βάση των γραμμών πριν από το 1967».
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε
• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο
• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις