ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κύπρος και Ελλάδα στις διμερείς επαφές Ερντογάν - Μέρκελ

Κύπρος και Ελλάδα στις διμερείς επαφές Ερντογάν - Μέρκελ

Κύπρος και Ελλάδα ήταν στο τραπέζι των διμερών επαφών της Γερμανίδας Καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ενώ όταν η Άγκελα Μέρκελ ρωτήθηκε αν θα στηρίξει η Γερμανία την Τουρκία κατά την περίοδο της προεδρίας της χώρας της στην ΕΕ αναφέρθηκε σε διαφωνίες με Ελλάδα και Κύπρο λέγοντας ότι πρέπει όλοι να είναι ομόφωνοι στην ΕΕ για να γίνει κάποιο βήμα.

Όπως είπε η Τουρκία θα κάνει ό,τι μπορεί για να υπάρξει πρόοδος.

Για τη Λιβύη ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να μην αφήσει μόνο του τον Σαράτς και κατηγόρησε τον στρατάρχη Χαφτάρ ότι δεν υπέγραψε ούτε στη Μόσχα, ούτε τα 55 σημεία στο Βερολίνο. Η Άγκελα Μέρκελ είπε ότι δεν περίμενε ότι θα σταματούσαν οι διαμάχες αμέσως μετά τη σύνοδο στο Βερολίνο και ότι ο Χαφτάρ μπορεί να μην υπέγραψε τα 55 σημεία αλλά αποδέχτηκε την κατάπαυση του πυρός. 

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου έπειτα από τις επαφές τους στην Κωνσταντινούπολη, η Άγκελα Μέρκελ έκανε δύο αναφορές στο Κυπριακό και την Ελλάδα. Στην πρώτη αναφορά της είπε ότι «θέματα όπως η Κύπρος ή η Ελλάδα είναι ζητήματα που πρέπει να τα συζητούμε διμερώς».

Στο τέλος της συνέντευξης Τύπου όταν ρωτήθηκε από Τουρκάλλα δημοσιογράφο εάν μετά που η Γερμανία θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ θα στηρίξει την Τουρκία, η Γερμανίδα Καγκελάριος είπε ότι «ασφαλώς έχουν  διαφορετικές απόψεις με την Ελλάδα ή την Κύπρο. Όταν γίνει κάποιο βήμα πρέπει όλοι να είναι ομόφωνοι ενώπιον της ΕΕ. Ασφαλώς επί προεδρίας μας θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να υπάρξει πρόοδος».

Ο Τούρκος Πρόεδρος ευχαρίστησε την Άγκελα Μέρκελ για τη διαδικασία του Βερολίνου για Λιβύη λέγοντας ότι η Τουρκία είναι από τις χώρες που έδωσε την πιο ειλικρινή στήριξή της στην πρωτοβουλία της Γερμανίας. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «η αύξηση των επιθέσεων του πραξικοπηματία Χαφτάρ δείχνουν ότι αυτό το πρόσωπο δεν έχει πρόθεση για συμβιβασμό» και ότι «η στήριξη που του έχουν δώσει τον έχει κακομάθει». «Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε μόνους τους τους Λϊβυους αδελφούς μας», ανέφερε.

Η Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Χαφτάρ θα κάνει θετικά βήματα.

Σε σχετική ερώτηση για την Λιβύη, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι έχουν ολοκληρώσει την διαδικασία της τουρκικής εθνοσυνέλευσης για στρατιωτικές δυνάμεις στη Λιβύη και εκπαίδευση των υποστηρικτών Σαράτς. «Με νομοθετική ρύθμιση στείλαμε την αντιπροσωπεία μας και τη στέλνουμε. Εμείς δεν θα αφήσουμε μόνο του τον Σαράτς. Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε την βοήθεια που περνάει από το χέρι μας», ανέφερε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι ο τουρκικός στρατός θα κάνει εκεί τις απαραίτητες εκπαιδευτικές εργασίες στήριξης.

Ανέφερε ότι δυσκολεύεται να καταλάβει πως ο Χαφτάρ λαμβάνει στήριξη από κάποιες χώρες, κατηγορώντας τον ότι το έσκασε από τη Μόσχα ενώ δεν υπέγραψε ούτε και την απόφαση 55 σημείων του Βερολίνου. Είπε επίσης ότι δεν είναι συνεπής και πως πίσω από αυτόν βρίσκεται το Αμπου Ντάμπι, η Αίγυπτος και η ομάδα Βάγκνερ πίσω από την οποία, κατά τον ίδιο, είναι γνωστό ποιοι βρίσκονται.

Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι και από το Σουδάν υπάρχει δύναμη 5-6 χιλιάδων ανδρών και πως ενώ όλα αυτά γίνονται η Τουρκία δεν είναι δυνατόν να πει όχι σε πρόσκλησή της από την Λιβύη με την οποία έχει σχέση 500 χρόνων. 

Από την πλευρά της η Άγκελα Μέρκελ είπε ότι δεν περίμενε πως θα σταματούσαν όλες οι διαμάχες αμέσως και πως αυτή τη στιγμή υπάρχει μια πολύ εύθραυστη ισορροπία.

«Ήταν σημαντικό οι πλευρές να στηρίξουν τα 55 σημεία. Δεν ήταν φυσικό να προσαρμοστούν με τα 55 σημεία. Είναι δύσκολη διαδικασία», είπε.

Ο Ερντογάν πήρε τον λόγο τότε επιμένοντας ότι ο Χαφτάρ δεν έβαλε την υπογραφή του, ότι μόνο προφορικά τα δέχτηκε. «Αύριο δεν είναι καθαρό τι θα κάνει ο Χαφτάρ, να το πω και αυτό». Από την πλευρά της η κ. Μέρκελ ανέφερε ότι και ο Χαφτάρ αποδέχτηκε την κατάπαυση του πυρός και ανακοίνωσε όνομα για στρατιωτική επιτροπή.  Τότε ο Τούρκος Πρόεδρος παρενέβη πάλι και ρώτησε: «Κυρία Καγκελάριε δέχτηκε αλλά υπογραφή έβαλε; Δεν έβαλε υπογραφή».

Η Άγκελα Μέρκελ του είπε μπορεί να υπάρχει παρεξήγηση. «Πραγματικά ο Χαφτάρ δεν είπε ότι δέχεται τα 55 σημεία. Μόνο την κατάπαυση δέχτηκε. Και στη Μόσχα δεν υπέγραψε. Σε αυτό έχετε δίκαιο».

Για το προσφυγικό η Γερμανίδα Καγκελάριος είπε ότι πιστεύει πως η ΕΕ θα δώσει βοήθεια και πέραν των 3 εκατομμυρίων ευρώ.

Ανέφερε ότι οι άνθρωποι που έφυγαν από το Ίντλιμπ και πήγαν στην Τουρκία αυτή τη στιγμή είναι στα αντίσκηνα και πρέπει γι αυτούς να γίνουν κτίρια. Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι 400 χιλιάδες άνθρωποι από το Ίντλιμπ κινούνται προς τα τουρκικά σύνορα. 

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Tο τέλειο έγκλημα: Δίδυμοι κατηγορήθηκαν για ληστεία 7 εκατ. αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για τον πιο απίστευτο λόγο

• Νέες εικόνες με τον 50χρονο ψυχίατρο στο Μαγδεμβούργο 24 ώρες πριν το μακελειό - Έπινε μπύρες χαλαρός σε σνακ μπαρ

• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

Είναι γνωστό πλέον και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει, ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι στο ΔΗΚΟ επικρατεί μια ανησυχία εδώ και καιρό, λόγω των διαφορετικών και έντονων απόψεων που ακούγονται κυρίως από τρεις βουλευτές του κόμματος, για το κυπριακό. Χρίστος Ορφανίδης, Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας, είναι οι βουλευτές που βρίσκονται απέναντι στην ηγεσία του κόμματος σε ότι αφορά στον τρόπο που πολιτεύεται και στηρίζει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top