ΔΙΕΘΝΗ

ΡΩΣΙΑ: Παραιτήθηκε η κυβέρνηση δια στόματος Μεντβέντεφ-Την έκανε δεκτή ο Πούτιν

ΡΩΣΙΑ: Παραιτήθηκε η κυβέρνηση δια στόματος Μεντβέντεφ-Την έκανε δεκτή ο Πούτιν

Μετά την ομιλία του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε δια στόματος του πρωθυπουργού, Ντμίτρι Μεντβέντεφ την παραίτηση της.  Ο Ρώσος πρόεδρος στην ομιλία του πρότεινε σαρωτικές αλλαγές στο ρωσικό Σύνταγμα που οδηγούν στην ενίσχυση του κοινοβουλίου και την ανανέωση του Κρατικού Συμβουλίου της χώρας. 

 

Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε δεκτή την παραίτηση και ζήτησε από τους υπουργούς να λειτουργήσουν ως προσωρινή κυβέρνηση μέχρι να αναλάβει τα ηνία ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός. Το ρωσικό πρακτορείο TASS και τα ρωσικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο Πούτιν ευχαρίστησε τον Ρώσο πρωθυπουργό, Ντμίτρι Μεντβέντεφ για την υπηρεσία του αλλά υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση απέτυχε να επιτύχει τους στόχους που είχαν τεθεί. 

Πριν ανακοινώσει την παραίτηση της ρωσικής κυβέρνησης ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ συναντήθηκε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν προκειμένου να συζητήσουν όσα είπε στην καθιερωμένη ομιλία του για το νέο χρόνο, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.  

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Πούτιν τάχθηκε υπέρ του περιορισμού της προεδρικής θητείας στη Ρωσία σε μόνο 2 συνεχόμενες θητείες, γεγονός που ερμηνεύεται ως ένδειξη ότι δεν θα διεκδικήσει και τρίτη θητεία στις προεδρικές εκλογές του 2024. Μάλιστα είπε ότι θα δημιουργήσει μία θέση αναπληρωτή γραμματέα στο Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας και θα την προσφέρει στον Νμίτρι Μεντβέντεφ.

Ωστόσο αμερικανικά ΜΜΕ ερμηνεύουν την προσπάθεια του Πούτιν να δώσει συνταγματική υπόσταση στο Κρατικό Συμβούλιο, που είναι το υψηλόβαθμο συμβουλευτικό όργανο για την ρωσική προεδρία από το 2000, και μεγαλύτερη δύναμη στο κοινοβούλιο ως μία ενδεχόμενη απόπειρα να διατηρήσει σημαντική επιρροή στα κυβερνητικά κλιμάκια της Ρωσίας μετά την λήξη της προεδρικής θητείας του.  Μέχρι σήμερα ο πρωθυπουργός διορίζεται μόνο από τον πρόεδρο της Ρωσίας, σύμφωνα με το Σύνταγμα. Με τις αλλαγές που προτείνει ο Ρώσος πρόεδρος ο πρωθυπουργός θα επιλέγεται από την ρωσική βουλή. 

«Ο Πούτιν θα θέλει να έχει κάποιο πλεονέκτημα, κάποιον μηχανισμό να ελέγχει και να αναμειγνύεται σε περίπτωση που ο διάδοχος του κάνει λάθη ή έχει κάποιες διαφωνίες μαζί του», είπε στην Washington Post η επικεφαλής της «δεξαμενής σκέψης» R.Politik, Τατιάνα Στανοβάγια. 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: «Θα μας πάρει ο άνεμος» - Πότε αναμένεται να εξασθενίσει - Έπεσε για τα καλά η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top