Το Νομοσχέδιο για τη δημιουργία του Υφυπουργείο Καινοτομίας και Ψηφιακού Μετασχηματισμού συζήτησε σήμερα η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, παρουσία του Υπουργού Κωνσταντίνου Πετρίδη, ο οποίος τόνισε πως η Κύπρος με τη μεταρρύθμιση αυτή θα κάνει ένα πολύ σημαντικό άλμα στα θέματα που αφορούν την ψηφιοποίηση, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την καινοτομία.
Σε δηλώσεις του μετά την Επιτροπή, ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης χαρακτήρισε ως πολύ σημαντική μεταρρύθμιση τη δημιουργία του Υφυπουργείου, το οποίο θα καλύψει ένα θεσμικό κενό που υπάρχει σήμερα.
«Για να προχωρήσουμε στο μέλλον, για να προχωρήσουμε στην καινοτομία, για να προχωρήσουμε στην έρευνα, για να προχωρήσουμε στην ψηφιοποίηση, εφαρμόζοντας σύγχρονες πρακτικές, χρειάζεται αυτό το θεσμικό πλαίσιο που θα παρέχει τον κατάλληλο συντονισμό σε όλα τα Υπουργεία, σε όλες τις Υπηρεσίες του δημοσίου και που θα ξέρει και θα εφαρμόζει τις βέλτιστες πρακτικές», είπε.
Ο κ. Πετρίδης ανέφερε πως θα είναι το κατ΄ εξοχήν οριζόντιο Υφυπουργείο της Κύπρου γιατί η μετεξέλιξη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα από όποια Υπουργεία περνούν και χαράσσουν την πολιτική, χρειάζεται ψηφιοποίηση, χρειάζεται έρευνα και καινοτομία.
Με την ολοκλήρωση της συζήτησης και με την ψήφιση του νομοσχεδίου, είπε, η Κύπρος θα κάνει ένα πολύ σημαντικό άλμα στην πολύ πιο ραγδαία ανάπτυξη θεμάτων που αφορούν την ψηφιοποίηση, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την καινοτομία που είναι καταλύτες και στην πάταξη της γραφειοκρατίας και στην ανάπτυξη.
«Έχουμε το ανθρώπινο δυναμικό ούτως ώστε να αναπτυχθεί ακόμα ένας τομέα της οικονομίας, η καινοτομία, στην οποία όντως έχουν γίνει πολύ μεγάλα βήματα τα τελευταία χρόνια», είπε, και σημείωσε πως πλέον χρειάζεται αυτή η συνεκτική, οριζόντια πολιτική με το κράτος να είναι πρωτοστάτης.
Ο Επικεφαλής Επιστήμονας του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας Κυριάκος Κόκκινος είπε πως η δημιουργία του Υφυπουργείου θα διευκολύνει και θα επιταχύνει την υλοποίηση τόσο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης όσο και στα θέματα έρευνας και καινοτομίας.
Εξήγησε πως το Υφυπουργείο θα έχει μια οριζόντια δράση, αφού θα υποστηρίζει όλα τα Υπουργεία και όλους τους μηχανισμούς του κράτους ώστε ο ψηφιακός μετασχηματισμός να γίνει με τον σωστό τρόπο και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση να υλοποιηθεί μέσα από τους σχεδιαστικούς μηχανισμούς του Υφυπουργείου. «Στην ουσία το Υφυπουργείο θα στηρίζει όλα τα Υπουργεία σε θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης», είπε.
Απαντώντας σε ερώτηση είπε πως δεν θα αντιμετωπιστεί μόνο η γραφειοκρατία αλλά θα υπάρξει βελτίωση των υπηρεσιών προς τον πολίτη, θα υπάρξει επιτάχυνση της λειτουργικότητας μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών της κυβέρνησης καθώς και εξοικονόμηση οικονομικών και ανθρώπινων πόρων.
Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάββια Ορφανίδου χαιρέτισε την προώθηση και τη συνέχιση της συζήτησης για την ίδρυση του Υφυπουργείου Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, η οποία είναι πάρα πολύ σημαντική γιατί για πρώτη φορά τίθενται όλα αυτά τα ζητήματα σε ένα οριζόντιο Υφυπουργείου ως ένα συντονιστικό όργανο. Όπως είπε, θα συνεχιστεί αυτή η κατ΄ άρθρο συζήτηση για να οδηγηθεί στη συνέχεια στην Ολομέλεια.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε πως υπάρχουν πολλές σύγχρονες προκλήσεις που πρέπει ως χώρα να απαντήσουμε και αυτή τη διαπίστωση την εντάσσουμε στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την ίδρυση του Υφυπουργείου.
Όπως είπε σήμερα τέθηκαν μια σειρά από ζητήματα στον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών και προς τους τεχνοκράτες σε σχέση με τα θέματα έρευνας και κατά πόσον αυτά θα καλύπτονται, τα θέματα της δομής του νέου Υφυπουργείου και το πώς θα αξιοποιηθούν οι υφιστάμενες δομές των τμημάτων που θα συνενωθούν για να συναποτελέσουν το νέο Υφυπουργείο, θέματα εύρυθμης λειτουργίας που σχετίζονται και με το οργανόγραμμα.
Επίσης, όπως είπε ο κ. Δαμιανού, συζητήθηκε η ανάγκη να προχωρήσει παράλληλα με τη δημιουργία του Υφυπουργείου, η προώθηση των ζητημάτων της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στα οποία ως Κύπρος είμαστε πάρα πολύ πίσω. «Μέσα από τον διάλογο που εξελίχθηκε φάνηκε να υπάρχει μια συναντίληψη σε ό,τι αφορά την ανάγκη εκσυγχρονισμού σε αυτά τα ζητήματα», είπε και πρόσθεσε πως το ΑΚΕΛ θα τοποθετηθεί πολιτικά όταν ολοκληρωθεί η συζήτηση.
Ο κ. Περδίκης είπε "μακάρι με την πρόσληψη ενός Υπουργού και ενός επιπλέον ΓΔ και την αύξηση των δαπανών του δημόσιου Τομέα να μπορέσουμε να αναστρέψουμε αυτή την απαίσια τεχνολογικά εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας".
Όπως είπε, κάποιοι στην Επιτροπή αναφέρθηκαν στο παράδειγμα της Εσθονίας και εξέφρασε την άποψη πως η συγκεκριμένη χώρα δεν έλυσε τα προβλήματα της και δεν άνοιξε το δρόμο για νέες τεχνολογίες με το διορισμό ενός Υπουργού. «Η Κυβέρνηση επενδύει με τον κλασικό τρόπο μέσα από την αύξηση του λογαριασμού στον δημόσιο τομέα και πολύ φοβόμαστε ότι η επένδυση αυτή δεν θα είναι επιτυχής και κερδοφόρα», είπε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος
• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις