ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΥΠΕΡΧΕΙΛΙΣΕΙΣ: Χρειάζεται η Κύπρος άλλο ένα φράγμα; Πώς αξιοποιούνται οι χαμένες ποσότητες νερού- Αρμόδιος λειτουργός απαντά

ΥΠΕΡΧΕΙΛΙΣΕΙΣ: Χρειάζεται η Κύπρος άλλο ένα φράγμα; Πώς αξιοποιούνται οι χαμένες ποσότητες νερού- Αρμόδιος λειτουργός απαντά

Οι υπερχειλίσεις φραγμάτων, δημιουργούν μεγάλες ροές υδάτων, στο μέγεθος ποταμών, οι οποίοι διασχίζουν τις πόλεις μας.

Του Ανδρέα Πογιατζή

Τις τελευταίες μέρες αυτό το γεγονός είναι εντονότερο, αφού έχουν υπερχειλίσει σχεδόν όλα τα φράγματα της Κύπρου (απομένουν έξι) και αρκετός κόσμος αναρωτιέται  που καταλήγουν αυτά τα ποτάμια και γιατί δεν έχουμε κάποιο σχέδιο για να αποθηκεύουμε αυτά τα νερά, τα οποία θα είναι ζωτικής σημασίας κατά τις περιόδους ανομβρίας.

Το ThemaOnline, επικοινώνησε με το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, και με τον τεχνικό – μηχανικό, Μάριο Χατζηκωστή για να μας διαφωτίσει σχετικά με το πού καταλήγουν αυτές οι μεγάλες ροές υδάτων.

Αρχικά, ο κ. Χατζηκωστής μας εξήγησε πως, σαν Κύπρος αποθηκεύουμε όσο νερό μπορούμε και πως όλοι οι υδραγωγοί είναι ανοιχτοί εδώ και μέρες για την αποθήκευση, όσο το δυνατό περισσότερων  κυβικών μέτρων νερού.

«Προσπαθούμε να στείλουμε όσο περισσότερο νερό μπορούμε από την Λεμεσό στην Άχνα».

Ο κ. Χατζηκωστής μας είπε πως, ο νότιος αγωγός, το μεγαλύτερο έργο υδατικής ανάπτυξης που ανέλαβε ποτέ η Κυπριακή Δημοκρατία, είναι ανοικτός και πως «τίποτα δεν χάνεται».

Βασικός σκοπός του νότιου υδραγωγού είναι η συλλογή και αποθήκευση πλεονασμάτων νερού που προηγουμένως έρεαν προς τη θάλασσα και η μεταφορά τους, μέσω διαπεριφερειακού αγωγού, στις περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη ανάγκη νερού.

Το Σχέδιο καλύπτει σχεδόν όλο το μήκος των νότιων περιοχών της Κύπρου, από τον ποταμό Διάριζο της Πάφου, στα δυτικά, μέχρι και τα Κοκκινοχώρια, στα ανατολικά. 

Επιπλέον μας εξήγησε πως δεν μπορούμε να αποθηκεύουμε όλο το νερό, ωστόσο ακόμα και αυτό που χάνεται έχει την χρησιμότητα του.

Τα πλείστα φράγματα, εξήγησε, βρίσκονται στις παράκτιες περιοχές της Κύπρου, εκεί που το έδαφος είναι ξηρό και επηρεασμένο από την αλμυρή θάλασσα.  Έτσι το νερό που «χάνουμε» εμπλουτίζει αυτά τα εδάφη και τα αναζωογονεί, κάτι που είναι εξίσου απαραίτητο, τόσο για την φύση, την πανίδα και την χλωρίδα, όσο και για τον άνθρωπο, «όλα έχουν τον ρόλο τους».

Ο κ. Χατζηκωστής σχολίασε επίσης αυτούς που κακίζουν το έργο του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, πως δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο για όλα αυτά τα όμβρια, αναφέροντας πως υπάρχει σχέδιο και είναι σε εξέλιξη αφού όλοι αγωγοί είναι ανοικτοί για να φιλοξενήσουν τα νερά.

Όσο αφορά την κατασκευή νέου φράγματος και αν αυτό είναι απαραίτητο, ο κ. Χατζηκωστής μας ανέφερε πως θα πρέπει να γίνουν μελέτες και ίσως να χρειάζεται, ωστόσο σε όλες τις παράκτιες περιοχές που μπορούσε να γίνει φράγμα, αυτό έγινε, ανάφερε.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Εκλογές στις ΗΠΑ: Έτσι εκλέγεται ο Πρόεδρος - Πότε θα ξέρουμε αν είναι ο Τραμπ ή η Χάρις - Τι γίνεται αν υπάρξει ισοψηφία

• Θρίλερ στην Αμαλιάδα: Και έκτο νεκρό βρέφος - Η αλλαγή της κατάθεσης από τη μητέρα του τελευταίου παιδιού

• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;

• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;

• Καιρός: Πού κυμαίνεται σήμερα η θερμοκρασία - Θα δούμε βροχές στο «μενού»; Δείτε αναλυτικά



ΑΝΑΛΥΣΗ: Επηρεάζουν την Κύπρο οι Αμερικανικές Εκλογές; Διεθνολόγος στο «Τ»

ΑΝΑΛΥΣΗ: Επηρεάζουν την Κύπρο οι Αμερικανικές Εκλογές; Διεθνολόγος στο «Τ»

Σε απόλυτο ντέρμπι, στο οποίο όμως εμφανίζει μικρό προβάδισμα η Κάμαλα Χάρις έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, εξελίσσονται οι αμερικανικές εκλογές.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top