ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΥΠΕΡΧΕΙΛΙΣΕΙΣ: Χρειάζεται η Κύπρος άλλο ένα φράγμα; Πώς αξιοποιούνται οι χαμένες ποσότητες νερού- Αρμόδιος λειτουργός απαντά

ΥΠΕΡΧΕΙΛΙΣΕΙΣ: Χρειάζεται η Κύπρος άλλο ένα φράγμα; Πώς αξιοποιούνται οι χαμένες ποσότητες νερού- Αρμόδιος λειτουργός απαντά

Οι υπερχειλίσεις φραγμάτων, δημιουργούν μεγάλες ροές υδάτων, στο μέγεθος ποταμών, οι οποίοι διασχίζουν τις πόλεις μας.

Του Ανδρέα Πογιατζή

Τις τελευταίες μέρες αυτό το γεγονός είναι εντονότερο, αφού έχουν υπερχειλίσει σχεδόν όλα τα φράγματα της Κύπρου (απομένουν έξι) και αρκετός κόσμος αναρωτιέται  που καταλήγουν αυτά τα ποτάμια και γιατί δεν έχουμε κάποιο σχέδιο για να αποθηκεύουμε αυτά τα νερά, τα οποία θα είναι ζωτικής σημασίας κατά τις περιόδους ανομβρίας.

Το ThemaOnline, επικοινώνησε με το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, και με τον τεχνικό – μηχανικό, Μάριο Χατζηκωστή για να μας διαφωτίσει σχετικά με το πού καταλήγουν αυτές οι μεγάλες ροές υδάτων.

Αρχικά, ο κ. Χατζηκωστής μας εξήγησε πως, σαν Κύπρος αποθηκεύουμε όσο νερό μπορούμε και πως όλοι οι υδραγωγοί είναι ανοιχτοί εδώ και μέρες για την αποθήκευση, όσο το δυνατό περισσότερων  κυβικών μέτρων νερού.

«Προσπαθούμε να στείλουμε όσο περισσότερο νερό μπορούμε από την Λεμεσό στην Άχνα».

Ο κ. Χατζηκωστής μας είπε πως, ο νότιος αγωγός, το μεγαλύτερο έργο υδατικής ανάπτυξης που ανέλαβε ποτέ η Κυπριακή Δημοκρατία, είναι ανοικτός και πως «τίποτα δεν χάνεται».

Βασικός σκοπός του νότιου υδραγωγού είναι η συλλογή και αποθήκευση πλεονασμάτων νερού που προηγουμένως έρεαν προς τη θάλασσα και η μεταφορά τους, μέσω διαπεριφερειακού αγωγού, στις περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη ανάγκη νερού.

Το Σχέδιο καλύπτει σχεδόν όλο το μήκος των νότιων περιοχών της Κύπρου, από τον ποταμό Διάριζο της Πάφου, στα δυτικά, μέχρι και τα Κοκκινοχώρια, στα ανατολικά. 

Επιπλέον μας εξήγησε πως δεν μπορούμε να αποθηκεύουμε όλο το νερό, ωστόσο ακόμα και αυτό που χάνεται έχει την χρησιμότητα του.

Τα πλείστα φράγματα, εξήγησε, βρίσκονται στις παράκτιες περιοχές της Κύπρου, εκεί που το έδαφος είναι ξηρό και επηρεασμένο από την αλμυρή θάλασσα.  Έτσι το νερό που «χάνουμε» εμπλουτίζει αυτά τα εδάφη και τα αναζωογονεί, κάτι που είναι εξίσου απαραίτητο, τόσο για την φύση, την πανίδα και την χλωρίδα, όσο και για τον άνθρωπο, «όλα έχουν τον ρόλο τους».

Ο κ. Χατζηκωστής σχολίασε επίσης αυτούς που κακίζουν το έργο του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, πως δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο για όλα αυτά τα όμβρια, αναφέροντας πως υπάρχει σχέδιο και είναι σε εξέλιξη αφού όλοι αγωγοί είναι ανοικτοί για να φιλοξενήσουν τα νερά.

Όσο αφορά την κατασκευή νέου φράγματος και αν αυτό είναι απαραίτητο, ο κ. Χατζηκωστής μας ανέφερε πως θα πρέπει να γίνουν μελέτες και ίσως να χρειάζεται, ωστόσο σε όλες τις παράκτιες περιοχές που μπορούσε να γίνει φράγμα, αυτό έγινε, ανάφερε.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μαθητής 6 ετών έφυγε από το σχολείο, διασταύρωσε δρόμους και πήγε σπίτι του χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς - Είπαν στον πατέρα ότι είναι στην τάξη

• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ

• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση

• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025

• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία

• Πασίγνωστος Κύπριος παρουσιαστής αποκάλυψε την άγνωστη κόντρα του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου - Δείτε βίντεο

• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του



  Βατί: Πέραν των 1000 τα φυσίγγια που εντοπίστηκαν σε σακούλα

Βατί: Πέραν των 1000 τα φυσίγγια που εντοπίστηκαν σε σακούλα

Σε συναγερμό τέθηκαν οι Αρχές στη Λεμεσό το απόγευμα της Παρασκευής, μετά από την ανεύρεση φυσιγγίων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top