ΚΟΙΝΩΝΙΑ

18 Νοεμβρίου: Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται στην απόφαση του καπετάνιου του ισραηλινoύ σκάφους

18 Νοεμβρίου: Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται στην απόφαση του καπετάνιου του ισραηλινoύ σκάφους

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην απόφαση του καπετάνιου του ισραηλινού ωκεανογραφικού σκάφους Bat Galim να μην συνεχίσει την υποθαλάσσια έρευνά του σε περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ που διεκδικεί η Τουρκία, δήλωσε στο ΚΥΠΕ αρμόδια πηγή, σχολιάζοντας το δημοσίευμα της Jerusalem Post σύμφωνα με το οποίο τουρκικό πολεμικό πλοίο εκδίωξε το ισραηλινό ερευνητικό πλοίο από την κυπριακή ΑΟΖ πριν δυο εβδομάδες.

 

Η ίδια πηγή ανέφερε πως το περιστατικό με το τουρκικό πλοίο και το ισραηλινό σκάφος σημειώθηκε στις 18 Νοεμβρίου.
 
Συγκεκριμένα, όπως είπε, το ισραηλινό σκάφος, στο οποίο επέβαιναν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ben-Gurion καθώς και Κύπριος γεωλόγος, είχε αφιχθεί στην κυπριακή ΑΟΖ στις 18 Νοεμβρίου για τη διενέργεια υποθαλάσσιας έρευνας εντός της κυπριακής ΑΟΖ με άδεια των αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κατά την άφιξη του σκάφους αυτό δέχθηκε κλήση από τουρκικό πλοίο το οποίο το προειδοποίησε πως κάποιες από τις περιοχές - στα τεμάχια 4 και 5 της κυπριακής ΑΟΖ - στις οποίες θα έκανε έρευνα «είναι εντός της τουρκικής ΑΟΖ» και άρα έπρεπε να αποχωρήσει.
 
Σε επικοινωνία που είχε με το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) της Κυπριακής Δημοκρατίας με το ισραηλινό σκάφος, αναφέρθηκε από το ΚΣΕΔ πως το σκάφος μπορεί να συνεχίσει κανονικά την έρευνά του, επικαλούμενο την άδεια που είχε από τις κυπριακές αρχές. Ωστόσο, ο καπετάνιος επέλεξε να μην συνεχίσει την έρευνα στις παρανόμως διεκδικούμενες από την Τουρκία περιοχές και συνέχισε νοτιότερα, ανέφερε στο ΚΥΠΕ η ίδια πηγή, προσθέτοντας πως αφού ολοκλήρωσε την έρευνά του, το ισραηλινό σκάφος αποχώρησε από την κυπριακή ΑΟΖ στο τέλος Νοεμβρίου.
 
Η συγκεκριμένη έρευνα δεν αφορά το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε στο ΚΥΠΕ η ίδια πηγή, και ως εκ τούτου, πρόσθεσε, δεν υπήρχε θέμα να προβαίναμε σε περαιτέρω ενέργειες επί του ζητήματος αυτού.
 
Η ίδια πηγή επεσήμανε τέλος πως δεν υπάρχει αίτημα προς την Κυπριακή Δημοκρατία για επάνοδο αυτή την περίοδο του συγκεκριμένου ισραηλινού ερευνητικού σκάφους στην κυπριακή ΑΟΖ.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Tο τέλειο έγκλημα: Δίδυμοι κατηγορήθηκαν για ληστεία 7 εκατ. αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για τον πιο απίστευτο λόγο

• Νέες εικόνες με τον 50χρονο ψυχίατρο στο Μαγδεμβούργο 24 ώρες πριν το μακελειό - Έπινε μπύρες χαλαρός σε σνακ μπαρ

• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

Είναι γνωστό πλέον και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει, ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι στο ΔΗΚΟ επικρατεί μια ανησυχία εδώ και καιρό, λόγω των διαφορετικών και έντονων απόψεων που ακούγονται κυρίως από τρεις βουλευτές του κόμματος, για το κυπριακό. Χρίστος Ορφανίδης, Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας, είναι οι βουλευτές που βρίσκονται απέναντι στην ηγεσία του κόμματος σε ότι αφορά στον τρόπο που πολιτεύεται και στηρίζει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top