Η ιστορία της Τασούλας Χατζηττοφή αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην ιστορία της Κύπρου, αφού για σχεδόν τρεις δεκαετίες, η γυναίκα αυτή αφιερώθηκε στη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς της πατρίδας της, γνωρίζοντας την ξεχωριστή θέση που κατέχουν οι εικόνες αυτές στην καρδιά των ορθόδοξων Χριστιανών, δήλωσε απόψε ο ΥΠΟΙΚ Κωνσταντίνος Πετρίδης, σε χαιρετισμό στην παρουσίαση του βιβλίου της κας. Χατζηττοφή με τίτλο: «Η Κυνηγός Εικόνων».
Όπως τόνισε ο Υπουργός, ο επαναπατρισμός κειμηλίων δεν είναι ούτε απλή, ούτε εύκολη υπόθεση καθώς οι κίνδυνοι είναι πολλοί και πρόσθεσε πως η ζωή της κας. Χατζηττοφή έχει επανειλημμένα κινδυνέψει και ακόμη και σήμερα εξακολουθεί να δέχεται απειλές.
"Η ίδια, με αξιοζήλευτη τόλμη, μαχητικότητα, υπομονή και επιμονή, κατάφερε να φέρει πίσω στον τόπο μας ένα μέρος από τους κλεμμένους θησαυρούς μας και έχει κάθε δικαίωμα να αισθάνεται περήφανη, όπως και όλοι όσοι συνέβαλαν σε αυτό το επίτευγμα", ανέφερε.
Ο κ. Πετρίδης αναφέρθηκε και στην απόφαση της κας. Χατζηττοφή να ιδρύσει το «Walk of Truth», ένα ίδρυμα αφιερωμένο στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου αρχαιοτήτων.
"Η «Κυνηγός Εικόνων, τιμά την Κύπρο και όλους τους Κύπριους, πρόσφυγες και μη. Πιστεύω πως όλοι, της οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ, ένα θερμό ευχαριστώ γι’ αυτό το σπουδαίο έργο, που αποτελεί παρακαταθήκη για εμάς αλλά και τις επόμενες γενιές", τόνισε.
Ο ΥΠΟΙΚ συνέχισε λέγοντας πως η προσπάθεια, όχι μόνο για τη διάσωση αλλά και για την διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, είναι ένας μεγάλος αγώνας και όσο υπάρχουν άνθρωποι όπως η Τασούλα Χατζηττοφή, που τολμούν και ρισκάρουν προκειμένου να υπερασπιστούν το δίκαιο, αυτός ο αγώνας θα δυναμώνει όλο και περισσότερο.
Με την δράση της η κα. Χατζηττοφή κατάφερε να συνδράμει στην εξάρθρωση του κυκλώματος του Μονάχου το 1997, τη σύλληψη ενός Τούρκου λαθροδιακινητή αρχαιοτήτων και την αποκάλυψη 5.500 κλοπιμαίων, εικόνων και κειμηλίων.
Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες συλλήψεις στα χρονικά της παράνομης διακίνησης έργων τέχνης στην Ευρώπη, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Υπολογίζεται ότι τριακόσια πενήντα έργα ήταν κυπριακά, αλλά επέστρεψαν μόνο τα διακόσια εξήντα. Ανάμεσά τους το ψηφιδωτό του Αποστόλου Θωμά από την εκκλησία της Παναγίας της Κανακαριάς, το οποίο εκτίθεται σήμερα, μαζί με άλλα ιερά κειμήλια που επαναπατρίστηκαν, στο Βυζαντινό Μουσείο της Λευκωσίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις