Με έντονη ανακοίνωση, το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, με αφορμή την έκθεση του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), σχετικά με την πολιτική των επενδύσεων έναντι διαβατηρίου και την συνεπακόλουθη αύξηση των τιμών των ακινήτων.
Επιπλέον, στην ανακοίνωση το κίνημα, αναφέρει πως εδώ και καιρό καλεί την κυβέρνηση να καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη στεγαστική πολιτική και τους άστεγους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υπάρχουσα κατάσταση.
Αυτούσια η ανακοίνωση:
Ενώ η Κυβέρνηση καυχιέται για το «success story» διαρκώς – και αυτές τις μέρες γίνεται πιο έντονο με τις ομιλίες στη Βουλή των Αντιπροσώπων – ωστόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην έκθεση του για την Κύπρο λέει κάποιες πίκρες αλήθειες για την πολιτική των επενδύσεων έναντι διαβατηρίου και την συνεπακόλουθη αύξηση των τιμών των ακινήτων.
Όπως αναφέρεται σε έκθεση του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ, οι μακροοικονομικοί κίνδυνοι από την αγορά ιδιόκτητης κατοικίας απαιτούν στενή παρακολούθηση. Υψηλές τιμές παρατηρούνται κυρίως σε ακίνητα πολυτελείας σε παράκτιες περιοχές – με τρανταχτό παράδειγμα εκείνο της Λεμεσού –, μια αύξηση συνυφασμένη με το πρόγραμμα των «χρυσών διαβατηρίων». Το ΔΝΤ τονίζει πως πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο οι πωλήσεις ακινήτων πολυτελείας να συσχετιστούν με ταχεία πιστωτική επέκταση ή υψηλό δανεισμό.
Πέραν των τιμών των ακινήτων, παρατηρείται και αύξηση στα ενοίκια, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Βέβαια δεν περιμέναμε την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να μας πει, αυτά που βλέπουμε καθημερινά.
Η στέγη είναι ένα από τα μεγάλα θέματα που απασχολούν σήμερα το νησί μας και είναι άμεσα συνυφασμένο με το θέμα των αστέγων που όπως φαίνεται είναι πολύ περισσότεροι από όσο κάποιοι θέλουν να μας παρουσιάζουν. Το θέμα της στέγης έχει σχέση με τις εκποιήσεις της πρώτης κατοικίας, του δικαιώματος απόκτησης στέγης από όλους και τα ψηλά - έως και απαγορευτικά - ενοίκια.
Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλέσαμε την Κυβέρνηση από καιρό να καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη στεγαστική πολιτική και τους άστεγους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υπάρχουσα κατάσταση. Τα γεγονότα ωστόσο δείχνουν πως είμαστε αρκετά μακριά από την επίτευξη του εν λόγω στόχου, τουλάχιστον σε ικανοποιητικό βαθμό.
Τα ακίνητα, δεν είναι ο μοναδικός τομέας που εστιάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο συστήνει συνεχείς προσπάθειες για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δικαστικής εξουσίας και την ενίσχυση της διακυβέρνησης του δημόσιου τομέα. Η άμβλυνση των υφιστάμενων εγγενών κινδύνων από το ξέπλυμα χρήματος παραμένει μια κρίσιμη προτεραιότητα, αναφέρεται.
Το περίεργο είναι ότι οι κυβερνώντες διατείνονται ότι δεν έχουμε πλέον θέμα με την κακή φήμη της Κύπρου για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Πιο επίσημη διάψευση από αυτή τη διαπίστωση του ΔΝΤ δεν μπορούσε να υπάρξει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε
• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο
• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις